Regiunile NUTS 2 in Romania, din perspectiva antreprenoriatului
Reading Time: 3 minuteAntreprenoriatul conduce la o multitudine de beneficii economice, cum ar fi: crearea de noi locuri de munca, inovarea, productivitatea, facilitarea transferului de cunostinte si tehnologie din domeniul de cercetare in cel al industriei. Astfel ca, acesta inregistreaza indicatori diferiti in functie de regiunea de dezvoltare economica.
In aceasta cercetare efectuata de Bianca Avram, activitatea antreprenoriala din Romania este analizata, prin intermediul a trei variabile independente: numarul total de societati, numarul total de srl-d in functiune si numarul de societati radiate (desfiintate). Datele utilizate provin de la Institutul National de Statistica (INSSE) si de la Oficiul National al Registrului Comertului (O.N.R.C), ambele prezentand statistici din anul 2014.
Conditiile economice, juridice si sociale prezente in Romania, dar si declansarea crizei economice globale, in anul 2008 au influentat spatiul antreprenorial conducand atat la evolutii favorabile cat si la cele nefavorabile, ajungandu-se in anul 2014 la un efectiv de 747.699 de societati active.
In figura 1 este prezentata situatia regiunilor de dezvoltare a Romaniei in functie de numarul societatilor active raportate la 1.000 de locuitori, cu varsta legala deschiderii unei afaceri noi. Cu o medie nationala de 57.57 de societati active/1.000 de indivizi si facand abstractie de regiunea Bucuresti-Ilfov care inregistreaza valori mai mari decat dublul acestei valori medii (126.58), regiunile de dezvoltare a Romaniei prezinta o repartitie uniforma, neexistand diferente semnificative intre acestea.
Pozitia a doua in aceasta ierarhie este ocupata de regiunea de dezvoltare Nord-Vest (60.32 de societati active/1.000 indivizi) a carei valoare fiind singura care depase media nationala. Regiunea Nord-Est si Sud-Muntenia au aproximativ acelasi numar de societati active raportate la 1.000 de indivizi (39.21 respectiv 40.12); valoare care este foarte apropiata de cea inregistrata in regiunea Sud-Vest Oltenia (37.86) si care este sub media nationala. Restul regiunilor de dezvoltare nu prezinta fluctuatii semnificative ale numarul de societati avtive/1.000 de indivizi.
Urmatoarea variabila cantitativa, figura 2, utilizata pentru studiul comparativ al spatiul antreprenorial din regiunile de dezvoltare a Romaniei este reprezentata de procentul srl-d uri din numarul total de societati active. Aceasta variababila aduce o schimbare majora fata de clasamentul anterior situand regiunea Bucuresti-ilfov pe ultima pozitie (1.10%).
Daca regiunea de dezvoltare Nord-Vest se situa abia pe locul secund in clasamentul realizat anterior, in acest caz, aceasta ocupa prima pozitie existand 4.52 de srl-d uri active la 100 de societati. Schimbari importante apar si in cadrul regiunii de dezvoltare Sud-Vest Oltenia care spre deosebire de situatia anterioara, cand se afla pe ultima pozitie, acum este la o distanta nesemnificativa de regiunea de dezvoltare situata pe locul 2 (regiunea Vest 2.66%). In cadrul regiunilor de dezvoltare Centru si Sud-Est procentul de srl-d din totalul societatilor active depaseste cu putin media nationala de 2.23%; in timp ce in regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud Muntenia valorile variabilei sunt situate sub acest parametru statistic.
Dezvoltarea antreprenoriatului este o agenda imperativa pentru imbunatatirea competitivitatii fiecarei tari. Principalele cauze a procentului mic de srl-d infiintate in regiunea Bucuresti-Ilfov sunt infastructura dezoltata care atrage investitorii mari, un PIB/locuitor mai mare ca media nationala care nu impulsioneaza tinerii sa construiasca societati noi si existenta parcurilor industriale mari si modernizate care reprezinta mediul ideal pentru desfasurarea activitatilor ce angreneaza o forta mare de munca calificata. Datorita existentei in zona a numeroaselor centre universitare mari nu este deloc surprinzator procentul mare de srl-d uri infiintate in regiunea de dezvoltare Nord-Vest, care a cunoscut, in ultimii ani, transformari majore si in alte domenii. In ciuda faptului ca regiunea de dezvoltare Sud-Vest are cel mai mic numar de societati active la 1.000 de indivizi, valoarea pib-ului/locuitor, ce situeaza regiunea pe penultimul loc intre cele 8 regiuni, reprezinta un argument puternic pentru procentul mare de srl-d uri.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz