ReGen Villages: Cum va arăta cartierul viitorului
Reading Time: 4 minuteReGen Villages intenționează să reinventeze conceptul de cartier într-un mod în care natura și tehnologia lucrează împreună. Potențată de resursele naturale și semănând cu ideea unei case inteligente, dar adusă la nivelul unui cartier, ReGen Villages dorește să ofere locuitorilor săi o comunitate rezilientă, regenerabilă și autonomă, spune fondatorul James Ehrlich.
Foto: Cu amabilitatea ReGen Villages Holding BV
ReGen Villages a pornit la drum ca o companie spin-off a Universității Stanford, cu scopul de a genera viitorul traiului în cartiere reziliente și bioregenerative, activate pe bază de software. Astfel, a început să dezvolte soluții pentru problemele globale majore, precum lipsa de locuințe cu acces la apă curată, operând la nivel mai mic, al unei comunități.
Compania a fost numită de către Laboratorul de Reziliență al Secretariatului Climei al ONU una dintre inițiativele de top care combină toate cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU sub o umbrelă. În prezent, există în lucru un proiect pilot în Suedia, însă planul companiei este să creeze multiple cartiere care pot comunica și învăța unul de la cealalt, prin intermediul sistemului de operare dezvoltat de ReGen Villages. Detalii ne oferă James Ehrlich, fondatorul ReGen Villages.
Cum s-a născut ReGen Villages?
ReGen Villages a apărut din cercetarea făcută pentru un studiu de caz despre ferme organice și biodinamice, despre comunități internaționale, sate de tip ecovillage și co-locuințe. Când m-am alăturat Universității Stanford în 2012, m-am implicat în competiția Solar Decathlon ca lector și coach pe subiectul mâncării organice și sistemelor circulare.
Atunci, mi-a devenit clar că ideea unei case inteligente într-un cartier prost nu are niciun sens. Astfel, am fost inspirat să creez o inițiativă de cercetare pe tema conceptului unei infrastructuri pentru un cartier “simțitor”.
Cum va arăta și funcționa acest cartier?
ReGen Villages caută să regândească satul eco modern: o zonă cu 300 – 500 de case disponibile pentru 900 – 2.000 de locuitori, pe un teren de 25 ha, unde aproximativ 30% din teren e ocupat de infrastructură locativă, în timp ce restul de 70% este destinat fermelor organice și permaculturii.
Componenta principală este reziliența regenerativă, în special în asigurarea accesului la apă curată, energie regenerabilă, producția de alimente organice cu randament ridicat și transformarea deșeurilor în resurse.
Ce tehnologii folosește ReGen Villages?
Am obținut un brevet pentru software-ul VillageOS™ care va folosi machine learning pentru a proiecta și, ulterior, a opera cartiere regenerative și reziliente în întreaga lume. Celelalte componente ale ReGen Villages sunt servicii conectate la platforme tehnologice consacrate de la furnizori mari de tehnologie și servicii, din diferite domenii.
La ce diferențe ne putem aștepta în ceea ce privește prețurile locuințelor și facturile lunare în comparație cu variantele tradiționale?
Deși primele comunități pilot din ReGen Villages vor fi orientate către zone economice dezvoltate, cu bugete pentru clasa de mijloc, plănuim, de asemenea, să creăm un procent rezonabil de unități sociale și locuințe mai accesibile. În viitor, intenția noastră este să oferim locuințe extrem de accesibile și să creăm comunități ReGen Villages pentru economiile emergente.
În modelul economic dezvoltat, primele comunități pilot vor oferi case de la 150.000 până la un milion de euro, având în plan ca 25-30% dintre acestea să fie unități sociale și accesibile. Costul mediu lunar într-o zonă economică dezvoltată pentru a locui în ReGen Villages estimăm a fi de 200 – 500 euro pe lună, în funcție de mărimea locuințelor și a numărului de membri ai familiei. Această sumă va acoperi producția de energie, apă, deșeuri organice și alimente.
Cum finanțați proiectul și cât ați investit până acum?
ReGen Villages continuă să facă progrese incredibile pentru un start-up multinațional. Am strâns doar 2,25 milioane de euro din 2016, dar am mutat munți cu această sumă. Continuăm să construim și să dezvoltăm software-ul VillageOS™, lucrând cu parteneri tehnici și strategici de top.
De asemenea, suntem în prezent în evaluări funciare pentru mai multe terenuri din Europa de Nord, Marea Britanie, SUA, Canada și Chile. În prezent, strângem o rundă de finanţare de tip serie A de 16,5 milioane de euro, care ne va permite să finalizăm software-ul VillageOS™ și să dezvoltăm prima noastră comunitate pilot.
Cum a afectat pandemia dezvoltarea proiectului și interesul viitorilor rezidenți?
Noi am preconizat pre-Covid că va exista un exod din orașele mari, în special cu accelerarea anomaliilor schimbărilor climatice din întreaga lume. Deși mulți oameni credeau că noi (și mai ales eu) suntem nebuni, Covid-19, aproape peste noapte, a dovedit că ipoteza noastră este corectă.
Mai mult, acum există o tendință palpabilă ca zeci de milioane de oameni să se mute din orașe în suburbii și, mai departe, în mediul rural. Din păcate, zonele periurbane și rurale au fost atât de neglijate în ultimele decenii, încât aceste comunități nu sunt pregătite să absoarbă exodul din zonele urbane. Așadar, trebuie să acționăm urgent pentru a oferi o infrastructură sigură și autonomă pentru generațiile viitoare.
Ce planuri aveți pentru următorul proiect?
ReGen Villages este deja în discuții pentru mai multe zone din Suedia în vederea dezvoltării a 400-500 de cartiere de case. Am analizat în special comunitățile din regiunea Stockholm, zonele din apropiere de Malmo, Lund, Helsingborg, precum și alte zone de interes din nordul Suediei. Chiar și Gotland.
Ce viziune aveți pe termen lung și cum vedeți viitorul locuințelor?
ReGen Villages intenționează să conecteze proprietarii de terenuri, dezvoltatorii imobiliari, guvernele și comunitățile, în special cu instrumente și tehnologii, prin intermediul software-ului VillageOS™. Acesta va permite replicarea industrializată și amploarea infrastructurii și modernizărilor cartierelor autonome.
Pe lângă condițiile de mediu care se înrăutățesc pe planetă, vedem că natura muncii și economiile se schimbă rapid. Trebuie să ne pregătim pentru un viitor în care oamenii să poată trăi și lucra în afara orașelor și unde infrastructura cartierului este concepută pentru a sprijini oamenii să își asigure nevoile de bază din ierarhia propusă de Maslow.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 355 (20 iulie – 15 septembrie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz