Finanțe

“Recuperatorii” prietenosi

5 iun. 2014 3 min

“Recuperatorii” prietenosi

Reading Time: 3 minute

Nu este vorba de celebrii recuperatori, care vin cu forta sa puna mana pe banii imprumutati cu camata. Nici vorba. Este vorba de niste oameni, foarte prietenosi, care de fapt incearca sa rezolve problema ratelor si a creditelor intr-o maniera convenabila pentru toate partile.

Ati vazut reclama Kruk? Despre ei este vorba. Daca nu stiti despre ce este vorba, aflati atunci ca aceasta companie, Kruk Romania, este o companie de colectare de creante infiintata in 2007 de grupul polonez cu acelasi nume. Compania deserveste cei mai importanti clienti din domeniul bancilor, telecomunicatiilor, companiilor de asigurare, institutiilor financiare nebancare si al companiilor ce comercializeaza bunuri de consum. De fapt, ce face Kruk de fapt este sa colecteze datoriile celor care au rate la banci sau facturi neplatite de mai multe luni. Modul in care o fac este unul foarte prietenos: prin colectare amiabila si rate convenabile.

Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk Romania, spune ca in cazul companiei acesta este modelul de lucru. “Stim ca pentru oamenii care au rate datoriile sunt o problema, iar ceea ce facem noi atunci cand ii contactam este sa le oferim cele mai bune solutii. Vedem care este situatia actuala, cat isi permit sa plateasca si ne intelegem asupra sumei pe care o pot plati.” In opinia lui Tomasz Ignaczak, este un aranjament convenabil pentru toata lumea. Pentru ca astfel persoana care are datorii poate plati cat isi permite lunar, iar Kruk isi recupereaza banii si este un castig. Inca de la intrarea pe piata din Romania, modul de recuperare a creantelor de catre Kruk a fost prin colectare amiabila si rate convenabile.

Practic, debitorii au avut posibilitatea de a stabili ce rata lunara pot plati, astfel incat bugetul acestora sa nu fie afectat.

Kruk are doua tipuri de creante in portofoliu: creante servisate – cele pe care le colecteaza pentru clienti prin contract de mandat (creanta ramane a clientului) – si creante cumparate de la clienti, pe care le colecteaza in nume propriu.

Portofoliile cumparate sunt in principal de la banci, de la alte institutii financiare, de la companii telecom, alti furnizori.

Achizitia de portofolii de creante a fost pentru Kruk un segment profitabil anul trecut. Conform estimarilor proprii, grupul detine o cota de piata de 49% pe segmentul achizitiei de portofolii in Romania, consolidandu-si astfel semnificativ prezenta pe aceasta piata. In anul2013, investitiile grupului Kruk in achizitia de portofolii pe piata de profil din Romania s-au situat la aproximativ 141,88 milioane lei (133 mil. zloti), in crestere cu 128%, comparativ cu anul 2012. Totodata, grupul si-a consolidat pozitia de top pe segmentul de management al creantelor din Romania.


 

PORTRETUL ROBOT AL DATORNICULUI

 Potrivit Kruk, persoana cu datorii este in principal barbat si are in jur de 44 de ani. In ceea ce priveste ponderea barbatilor in portofoliul de cazuri al companiei, acestia reprezinta 60% din numarul total de cazuri administrate si 66% din valoarea cazurilor administrate. De asemenea, 33% dintre persoanele cu datorii au varste cuprinse intre 31 si 40 de ani.

Transilvania este regiunea cu cele mai multe cazuri acceptate spre colectare de catre Kruk in 2013, cu aproximativ 34% din totalul acestora. Dobrogea este regiunea cu cel mai mic numar de creante transferate spre colectare catre compania de colectare, aproximativ 4% din total.


 

Tomasz Ignaczak spune ca printre clientii cu datorii se numara atat persoane fizice, cat si juridice (IMM-uri si intr-o mai mica masura companii mari si foarte mari). Insa masa mare este reprezentata de persoanele fizice. Ca exemplu, in cazul persoanelor juridice, cea maimare creanta a unei entitati juridice din portofoliul Kruk a fost anul trecut de 6,7 milioane lei si a apartinut unei companii din regiunea Muntenia. Pe locul secund se afla regiunea Oltenia, unde au fost transferate catre Kruk creante corporate de 2,3 milioane lei.

La nivelul anului 2013, valoarea medie a unei creante administrate de Kruk a fost de aproximativ 3.600 lei (s-au avut in vedere atat creantele cesionate, cat si cele servisate).

Tomasz Ignaczak este optimist ca 2014 va fi un an bun pentru companie, avand in vedere semnalele din economie. “Anul acesta, absorbtia fondurilor europene va fi mai buna, asa ca vor fi mai multe investitii, mai multe locuri de munca. De asemenea, bancile au reinceput sa acorde credite, asa ca Romania incepe procesul de recuperare economica.” Astfel ca pentru companie aceste semnale se traduc intr-un scenariu pozitiv deoarece inseamna ca oamenii vor fi angajati si isi vor permite sa achite datoriile.

“Din alt punct de vedere, competitia creste si este un semn pe care nu il putem ignora. De asemenea, volumul portofoliilor care pot fi vandute in piata va scadea, nu va mai creste, pentru ca toate portofoliile de creante care puteau fi vandute s-au vandut deja. Cred ca volumele vor fi aceleasi, sper ca nu vor descreste. Uitandu-ne la partea de servicii ne putem astepta la o crestere moderata pe acest segment”, mai spune directorul general al Kruk Romania.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: