RBI, profit consolidat de 114 mil. euro in T1
Reading Time: 2 minuteIn primul trimestru al lui 2016, Grupul Raiffeisen Bank International AG (RBI) a generat un profit inainte de impozitare de 229 milioane EUR, reprezentand o crestere de 22% an-la-an.
Profitul dupa impozitare a crescut cu 38% pana la 138 milioane EUR an-la-an, in timp ce profitul consolidat a crescut cu 37% pana la 114 milioane EUR, arata banca, intr-un comunicat de presa.
Cu actiuni insumand 292,98 milioane la 31 martie 2016 (2015: 292,98 milioane) castigul pe actiune a ramas la 0,39 EUR si reprezinta o crestere de 36,9%. (T1 2015: 0,29 EUR). Venitul net din dobanzi a scazut cu 13%.Venitul operational a scazut cu 1% an la an, sau 14 milioane euro, pana la 1,104 milioane euro. In primele 3 luni ale anului 2016, venitul net din dobanzi a scazut cu 13%, sau 102 milioane euro, pana la 718 milioane euro. Acest lucru se datoreaza in principal ratelor de dobanda scazute inregistrate in foarte multe dintre tarile grupului, precum si excesului de lichiditate existent, se arata in comunicat. O scadere a volumelor la nivelul centralei grupului si in Asia au contribuit de asemenea la declinul venitului net din dobanzi.
“Rezultatele, in ansamblu, sunt bune, avand in vedere ca primul trimestru a fost dominat de un climat marcat de dobanzi reduse. Momentan, nu avem in vedere o schimbare a politicii de dobanda. Este mai importanta o reducere a bazei de costuri. Din pacate, costurile regulatorii cresc an de an. Majoritatea lor au fost inregistrate contabil in acest prim trimestru al anului, pentru tot anul 2016. Rezultatele pozitive din Ungaria si Ucraina sunt, in mod special, incurajatoare. Ma astept ca ambele subsidiare sa isi revina si sa aiba rezultate pozitive in 2016”, a spus Karl Sevelda, CEO RBI.
Cheltuielile administrative generale au crescut cu 4% Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cheltuielile administrative generale au crescut cu 27 milioane euro pana la 718 milioane euro. Raportul cost/venituri a crescut cu 3,2 puncte procentuale, pana la 65%, nu in ultimul rand din cauza venitului net din dobanzi in scadere. Provizioanele pentru pierderile din deprecierea creditelor au scazut cu 59%. Fata de aceeasi perioada a anului precedent, provizioanele nete pentru pierderi din deprecierea creditelor au scazut cu 59%, sau 155 milioane euro, pana la 106 milioane euro. Acest lucru s-a datorat unei reduceri a provizioanelor constituite pentru creditele acordate persoanelor fizice cu 102 milioane euro, pana la 117 milioane euro. Rata capitalului tier 1 (fully loaded) a fost de 11,5%. Pe baza riscului total, rata capitalului tier 1 (transitional) a fost de 12%, in timp ce rata capitalului total (transitional) a fost de 17,2%.
Raiffeisen Bank International AG (RBI) considera atat Austria, unde este cea mai importanta banca universala si de investitii, cat si Europa Centrala si de Est ca pietele sale principale. In Europa Centrala si de Est, RBI opereaza o retea extinsa de banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de servicii financiare specializate, pe 15 piete.
Aproximativ 51,700 angajati deservesc 14.9 milioane de clienti in aproximativ 2,700 de unitati, majoritatea dintre ele in Europa Centrala si de Est.
RBI este o subsidiara integral consolidata a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB). RZB detine in mod indirect in jur de 60.7% dintre actiuni, restul tranzactionandu-se liber pe Bursa de Valori din Viena. RZB este institutia centrala a Grupului Bancar Austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar al tarii, si functioneaza ca sediul central al intregului grup RZB inclusiv RBI.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz