Răzvan Căzănescu, singurul român care a creat un sistem de management complet (TBF), ne-a explicat de ce este plin de lideri leneși în companii și cum se poate schimba această realitate, dar și ce rol au disciplina și rigurozitatea pentru un antreprenor.
Atunci când este pregătit să accepte următoarele adevăruri:
Când ai acceptat toate aceste lucruri, și tot îți dorești să îți îndeplinești visul antreprenoriat. Ești pregătit.
Sau, faci ca majoritatea și începi din inconștiență și îți dai seama de ele pe parcurs. Oricare soluție funcționează.
Ceea ce numesc oamenii Work Life Balance, poate fi descris în următorul fel:
Nu este vorba despre nici o balanță. Este vorba de lucruri fundamentale nerezolvate. Nu este despre a petrece X timp la muncă și X timp acasă. S-a văzut asta în pandemie.
Cât de mult se plângeau oamenii că nu au timp să petreacă cu familia înainte? După 2 luni de pandemie ar fi dat orice să plece de acasă.
Problemele nu vin din Work Life Balance.
Comunitățile de business sunt esențiale.
Dar aceste lucruri se întâmplă doar dacă ești un om de valoare. Dispus să oferi valoare. Și nu te duci în comunități neadecvate. Pentru că altfel… te transformi și tu destul de repede.
Nu cred că este o limită la tehnologie. Este o limită la noi. Tehnologia are beneficiul să fie îmbunătățită pe parcursul a sute sau mii de ani. Noi stingem lumina la fiecare secol, asta dacă avem noroc.
Cu siguranță tehnologia va depăși omul. Iar cine nu crede asta nu înțelege foarte bine ce se întâmplă și rata de îmbunătățire.
Întrebarea este dacă noi vom reuși să folosim acea tehnologie în beneficiul sau în detrimentul nostru. Și realist vorbind vor fi ambele. Sper doar ca detrimentul să nu fie atât de mare încât homo-sapiens să mai fie văzuți doar la zoo.
Iar dacă întrebarea este de ce nu ne oprim știind riscurile? Pentru că nu putem opri evoluția chiar dacă duce în distrugere. O facem ilegală se va întâmpla în întuneric. O reglementăm în statele democratice, va fi abuzată în cele dictatoriale.
Este plin de lideri leneși pentru că este calea ușoară. Oamenii mereu vor alege calea ușoară dacă au opțiunea. Creierul nostru o face zilnic prin folosirea presupunerilor. Este o metodă de eficientizare a energiei consumate.
Putem schimba asta prin a nu mai glorifica liderul care acceptă scuzele oamenilor, suferă de „ajutită” și are nevoie cronică de a fi plăcut. Dacă în acest moment te lauzi în mocirla din social media cum îți ajuți tu angajații să își facă treaba, și cum ierți tu greșelile fără consecințe, vei fi adorat.
Problema este că exact acest comportament duce la handicaparea oamenilor și la productivitate scăzută. Lucru care duce la salarii mici, lipsă de stimă de sine și o pandemie de conspiraționiști.
Disciplina este abilitatea de a face ceva dureros pe termen scurt pentru beneficiu pe termen lung. Este calea reală spre libertate.
Dacă nu ai disciplina să mănânci sănătos, libertatea îți va fi luată de boli și spitale. Dacă nu ai disciplina să creezi o relație frumoasă cu partenerul de viață pentru că este mai ușor să ignori pe termen scurt, atunci libertatea îți va fi luată de certuri, nervi și divorțuri. Dacă nu ai disciplina să evaluezi performanța angajaților într-un mod corect, libertatea îți va fi luată de angajați incapabili pentru care tu trebuie să rezolvi problemele.
Consecvența este abilitatea de a realiza lucruri mari prin a face lucruri mici pe termen foarte lung. Puțini oameni mai sunt dispuși să facă ceva dacă rezultatul nu este unul mare și imediat. Iar din păcate majoritatea rezultatelor extraordinare nu vin din acțiuni remarcabile. Ci din acțiuni mici făcute consecvent pe termen foarte lung.
Perseverența este abilitatea de a rămâne în durere. Citatul care m-a impactat cel mai mult în viață a fost a lui Einstein: “Nu sunt mai deștept ca alții doar stau mai mult timp cu problema”
Într-o societate sau organizație standardele sunt stabilite prin 2 acțiuni. Bonusare și penalizare. Fie că vorbim despre bonusări în bani sau în complimente. Sau vorbim despre penalizări în timp, bani sau certuri.
Orice lucru care este bonusat transmite faptul că standardul este sub. Orice lucru care este penalizat transmite faptul că standardul este peste.
În consecință avem nevoie să bonusăm lucrurile remarcabile și să le penalizăm pe cele mediocre. Când societatea face asta, standardul crește.
Să am disciplina să fac pe termen lung lucrurile mici care știu că duc la rezultate mari.
Nu cred că există o zi perfectă. Există zile bune și zile proaste. Am un KPI pe care îl măsor cu numărul de zile bune pe care le am într-o lună. Încerc să îl îmbunătățesc.
Dar, pe scurt, o zi în care lucrez la ceva mare, alături de oameni pe care îi admir și respect (aici incluzând-o soția mea).
Nu cred că este sănătoasă întrebarea pentru că duce la regrete. De cele mai multe ori facem maximul pe care putem să îl facem în fiecare moment al vieții noastre.
Dar un răspuns ar fi că aș fi mult mai consecvent și disciplinat să fac lucrurile mici pe termen lung decât să alerg din oportunitate în oportunitate.
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, continuă procesul de expansiune la nivel național și inaugurează al…
Le Manoir invită iubitorii de gastronomie fină să descopere o selecție de vinuri, delicatese și cadouri gourmet în cel mai…
6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, arată studiul cantitativ „Incidența obezității în rândul populației din România”, realizat în…
CFR Călători a pus în final în circulație începând cu data 20 noiembrie 2024, primul tren electric format din material…
Lucian Streche este un profesionist cu peste 17 ani de experiență în domeniul investițiilor financiare, fuziunilor și achizițiilor de companii,…
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic…