Antreprenori

Răzvan Căzănescu: „Dacă în acest moment te lauzi în mocirla din social media cum îți ajuți tu angajații să își facă treaba, și cum ierți tu greșelile fără consecințe, vei fi adorat”

Reading Time: 4 minute

Răzvan Căzănescu, singurul român care a creat un sistem de management complet (TBF), ne-a explicat de ce este plin de lideri leneși în companii și cum se poate schimba această realitate, dar și ce rol au disciplina și rigurozitatea pentru un antreprenor.

Când este timpul potrivit pentru ca un antreprenor să își deschidă business-ul?

Atunci când este pregătit să accepte următoarele adevăruri:

  • Tot ce se va întâmpla din acel moment încolo va fi doar responsabilitatea lui
  • Chiar dacă pornește o afacere din pasiune, va exercita acea pasiune maximum 20% din timp pentru că restul va trebui să-l dedice recrutărilor, strategiei, managementului, educației, networkingului și finanțelor.
  • Va fi extrem de greu pentru câțiva ani. Iar numărul anilor depinde de cât de repede este dispus să accepte realitatea cruntă din antreprenoriat și managementul oamenilor.
  • Va fi plătit mai prost decât proprii angajați pentru o perioadă de timp.
  • Va lucra mai mult decât orice angajat iar timpul cu familia și prietenii va avea de suferit.
  • Nu va fi înțeles o perioadă de către familie și prieteni și de multe ori se va simți singur

Când ai acceptat toate aceste lucruri, și tot îți dorești să îți îndeplinești visul antreprenoriat. Ești pregătit.
Sau, faci ca majoritatea și începi din inconștiență și îți dai seama de ele pe parcurs. Oricare soluție funcționează.

Ce înseamnă timpul în viața unui antreprenor de succes? Se vorbește foarte mult despre Work Life Balance, există o rețetă pentru asta?

Ceea ce numesc oamenii Work Life Balance, poate fi descris în următorul fel:

  • Nu sunt împlinit în relația de cuplu
  • Nu sunt împlinit cu ceea ce fac la muncă
  • Nu îmi plac oamenii alături de care fac acea muncă
  • Nu am hobby-uri care să îmi mute atenția de pe muncă și să mă încarce

Nu este vorba despre nici o balanță. Este vorba de lucruri fundamentale nerezolvate. Nu este despre a petrece X timp la muncă și X timp acasă. S-a văzut asta în pandemie.

Cât de mult se plângeau oamenii că nu au timp să petreacă cu familia înainte? După 2 luni de pandemie ar fi dat orice să plece de acasă.

Problemele nu vin din Work Life Balance.

Care este cel mai bun moment să intri în comunități de business și la ce ajută ele?

Comunitățile de business sunt esențiale.

  1. Poți să vezi cum rezolvă alți antreprenori aceleași probleme în industrii diferite.
  2. Nu te mai simți singur și neînțeles, lucru care reduce riscurile de depresie (atât de răspândită în rândul antreprenorilor)
  3. Creezi parteneriate care te ajută să crești mult mai repede.

Dar aceste lucruri se întâmplă doar dacă ești un om de valoare. Dispus să oferi valoare. Și nu te duci în comunități neadecvate. Pentru că altfel… te transformi și tu destul de repede.

Care este limita la care tehnologia nu mai poate câștiga în fața omului?

Nu cred că este o limită la tehnologie. Este o limită la noi. Tehnologia are beneficiul să fie îmbunătățită pe parcursul a sute sau mii de ani. Noi stingem lumina la fiecare secol, asta dacă avem noroc.

Cu siguranță tehnologia va depăși omul. Iar cine nu crede asta nu înțelege foarte bine ce se întâmplă și rata de îmbunătățire.

Întrebarea este dacă noi vom reuși să folosim acea tehnologie în beneficiul sau în detrimentul nostru. Și realist vorbind vor fi ambele. Sper doar ca detrimentul să nu fie atât de mare încât homo-sapiens să mai fie văzuți doar la zoo.

Iar dacă întrebarea este de ce nu ne oprim știind riscurile? Pentru că nu putem opri evoluția chiar dacă duce în distrugere. O facem ilegală se va întâmpla în întuneric. O reglementăm în statele democratice, va fi abuzată în cele dictatoriale.

De ce este plin de lideri leneși și cum putem schimba asta?

Este plin de lideri leneși pentru că este calea ușoară. Oamenii mereu vor alege calea ușoară dacă au opțiunea. Creierul nostru o face zilnic prin folosirea presupunerilor. Este o metodă de eficientizare a energiei consumate.


Putem schimba asta prin a nu mai glorifica liderul care acceptă scuzele oamenilor, suferă de „ajutită” și are nevoie cronică de a fi plăcut. Dacă în acest moment te lauzi în mocirla din social media cum îți ajuți tu angajații să își facă treaba, și cum ierți tu greșelile fără consecințe, vei fi adorat.

Problema este că exact acest comportament duce la handicaparea oamenilor și la productivitate scăzută. Lucru care duce la salarii mici, lipsă de stimă de sine și o pandemie de conspiraționiști.

Ce înseamnă disciplina, perseverența, rigurozitatea pentru tine?

Disciplina este abilitatea de a face ceva dureros pe termen scurt pentru beneficiu pe termen lung. Este calea reală spre libertate.

Dacă nu ai disciplina să mănânci sănătos, libertatea îți va fi luată de boli și spitale. Dacă nu ai disciplina să creezi o relație frumoasă cu partenerul de viață pentru că este mai ușor să ignori pe termen scurt, atunci libertatea îți va fi luată de certuri, nervi și divorțuri. Dacă nu ai disciplina să evaluezi performanța angajaților într-un mod corect, libertatea îți va fi luată de angajați incapabili pentru care tu trebuie să rezolvi problemele.
Consecvența este abilitatea de a realiza lucruri mari prin a face lucruri mici pe termen foarte lung. Puțini oameni mai sunt dispuși să facă ceva dacă rezultatul nu este unul mare și imediat. Iar din păcate majoritatea rezultatelor extraordinare nu vin din acțiuni remarcabile. Ci din acțiuni mici făcute consecvent pe termen foarte lung.

Perseverența este abilitatea de a rămâne în durere. Citatul care m-a impactat cel mai mult în viață a fost a lui Einstein: “Nu sunt mai deștept ca alții doar stau mai mult timp cu problema”

Cum putem evolua, ca indivizi si ca societate, prin standarde reale?

Într-o societate sau organizație standardele sunt stabilite prin 2 acțiuni. Bonusare și penalizare. Fie că vorbim despre bonusări în bani sau în complimente. Sau vorbim despre penalizări în timp, bani sau certuri.

Orice lucru care este bonusat transmite faptul că standardul este sub. Orice lucru care este penalizat transmite faptul că standardul este peste.

În consecință avem nevoie să bonusăm lucrurile remarcabile și să le penalizăm pe cele mediocre. Când societatea face asta, standardul crește.

Ce înseamnă performanța pentru Răzvan Căzănescu?

Să am disciplina să fac pe termen lung lucrurile mici care știu că duc la rezultate mari.

Cum arată o zi perfectă din viața ta?

Nu cred că există o zi perfectă. Există zile bune și zile proaste. Am un KPI pe care îl măsor cu numărul de zile bune pe care le am într-o lună. Încerc să îl îmbunătățesc.
Dar, pe scurt, o zi în care lucrez la ceva mare, alături de oameni pe care îi admir și respect (aici incluzând-o soția mea).

Dacă ar fi să o iei de la zero, ce ai face astăzi?

Nu cred că este sănătoasă întrebarea pentru că duce la regrete. De cele mai multe ori facem maximul pe care putem să îl facem în fiecare moment al vieții noastre.
Dar un răspuns ar fi că aș fi mult mai consecvent și disciplinat să fac lucrurile mici pe termen lung decât să alerg din oportunitate în oportunitate.

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Libra Internet Bank pregătește Red&Black Friday pe 8 noiembrie. Oferte la credite

Libra Internet Bank a lansat ofertele promoționale pentru Red&Black Friday, campania care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024. Doar…

5 minute ago

Un nou spațiu de coworking în București la Business Garden

Vastint România anunță un nou parteneriat strategic cu grupul IWG, liderul global în segmentul spațiilor de lucru flexibile, care va…

11 minute ago

Delgaz Grid începe lucrările de modernizare la cea mai mare stație de transformare din Iași

Compania de distribuție Delgaz Grid a demarat marți, 5 noiembrie, lucrările de modernizare a stației de transformare Iași Sud, un…

16 minute ago

PayU organizează un eveniment cu cifre si detalii în timp real de Black Friday 2024

PayU GPO România, liderul plăților online, va organiza și anul acesta, pe 8 Noiembrie, un eveniment live maraton, dedicat evoluției…

38 de minute ago

Proiectul românesc VR ce redă încrederea în umanitate, selectat la Geneva Digital Market 2024

Printre cele 15 proiecte inovatoare din întreaga lume selectate în acest an la Geneva Digital Market, în cadrul XR Coproduction…

2 ore ago

DIGI s-a lansat și în Portugalia cu prețuri foarte mici. Se pregătește lansarea din Belgia

Din 4 noiembrie, DIGI inaugurează operațiunile comerciale în Portugalia cu o gamă extinsă de servicii dedicate utilizatorilor persoane fizice: internet…

2 ore ago