Interviuri Management

Războiul „stelelor” din companii

24 apr. 2017 3 min

Războiul „stelelor” din companii

Reading Time: 3 minute

Atragerea și menținerea angajaților „vedetă” este o prioritate pe agenda oricărei companii, acestea căutând să adopte măsuri și strategii care să îmbunătățească atractivitatea și gradul de competitivitate.

Despre cele mai bune soluții pentru reținerea talentelor în companie, dar și despre principalele domenii care riscă să rămână fără angajații „vedetă”, am vorbit cu Corina Diaconu, Managing Director la firma de recrutare și consultanță în resurse umane ABC Human Capital.

Care considerați că trebuie să fie soluțiile companiilor din țară pentru retenția talentelor în defavoarea companiilor din alte state? De ce?

Soluțiile sunt variate și depind de politica fiecărei organizații. Ele pot consta în traininguri sau diverse alte programe de pregătire profesională (cursuri de specialitate), în schimburi de experiență (în situația în care discutăm de o companie multinațională), în susținerea angajaților în procesul de dezvoltare profesională (posibilitatea de a promova și de a evolua în cadrul companiei). Soluțiile sunt în special de factură non-financiară pentru că s-a constatat că, deși motivația financiară reprezintă 90% din cauzele care determina schimbarea unui job, totuși cele mai mari nemulțumiri se reflectă tot în zona non-financiară. Competiția companiilor din țara noastră față de cele din alte state nu se desfășoară tocmai în termeni de egalitate pentru că România nu este încă la nivelul la care poate oferi soluții foarte atractive pentru angajați (din păcate, oricât ar încerca, companiile nu pot concura cu țări mai dezvoltate din Europa precum Elveția, Germania, Franța, Belgia – pentru că nici gradul nostru de dezvoltare nu poate susține o asemenea competitivitate).

Care sunt principalele provocări pentru actualii angajați “vedetă”? De ce?

În general, angajații valoroși sunt condusi de dorința de evoluție și dezvoltare profesională și sunt într-o permanentă căutare de noi provocări. În situația în care compania în cadrul căreia activează nu poate răspunde acestor nevoi, ei se orientează către un alt angajator, mult mai competitiv, fără a exclude posibilitatea ca aceste provocări să fie identificate în companii din alte țări, indiferent de domeniul de activitate. Provocările constau în special în dorința de evoluție profesională (mulți își stabilesc un „career path” și fac tot posibilul să îl respecte), accesul la diverse programe de formare (MBA sau alte cursuri și certificări de natură tehnica), precum și posibilitatea de a beneficia de creșteri salariale permanente (care, în cazul pozițiilor de top management trec de partea salarială fixă și merg către bonificații salariale consistente, participații în cadrul companiei și multe alte facilități).

Care sunt principalele domenii din țară, care riscă să rămână fără angajații „vedetă”?

În general, la nivel macroeconomic, s-a constatat o migrație a angajaților din domeniile medical, IT, inginerie, cercetare, electronic, care, fie lucrează project based în alte țări, fie au semnat angajamente pe durată nedeterminată. Însă, consider că, indiferent de domeniul de activitate și de mărimea companiei respective, fiecare firmă are unul sau mai mulți angajați valoroși, pentru care este indicat să aibă un nivel de retenție cât mai mare, făcând în acest sens eforturi susținute de a veni în întâmpinarea nevoilor acestora.

Care sunt principalele criterii de care angajatorii țin cont când recrutează lideri? De ce?

Pasiune, energie, adaptabilitate, excelente abilități de comunicare și inter-relaționare, dovada unor rezultate anterioare, excelente recomandări, foarte bune abilități manageriale, capacitate organizatorică, oameni focusați pe rezultate și time management.

Care sunt principalele țări interesate de forța de muncă – angajați cu studii superioare – din Româia?

Australia (electroniști, personal din zona financiar – contabilă), Germania (personal medical – toate specialitățile), Danemarca, Franța, Irlanda (de asemenea personal medical), Belgia (IT).

Ce ar însemna pentru România o criza a talentelor în următorii 10 ani? De ce?

Pentru orice țară, o criză a talentelor este o problemă extrem de importantă. Nu numai România este în situația în care riscă să-și piardă angajații valoroși în favoarea altor țări (Germania se confruntă și în momentul de față cu o criză pe piața forței de munca din domeniul medical, foarte mulți alegând să munceasca în țări precum Elveția, unde nivelul câștigurilor este considerabil mai mare). O criză a talentelor are efecte pe termen scurt, mediu și lung pentru că noile generații se formează greu, iar perioadele de inducție durează de asemenea foarte mult.

Mai multe articole pe teme de resurse umane și recrutare puteți găsi aici

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: