Rata șomajului în luna mai 2022 a fost de doar 2,55%
Reading Time: 2 minuteRata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 2,55% la finalul lunii mai, sub cea din luna anterioară cu 0,02 puncte procentuale şi cu 0,51 puncte procentuale mai mică decât cea din luna mai a anului 2021, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Numărul total de şomeri la finele lunii mai 2022 a fost de 222.648 de persoane, mai mic cu 2.172 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.
Din totalul şomerilor înregistraţi, 38.970 au fost şomeri indemnizaţi şi 183.678 şomeri neindemnizaţi.
Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 2.836 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 664 persoane faţă de luna precedentă.
Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor la finele lunii mai se prezintă astfel: 62.780 şomeri provin din mediul urban şi 159.868 şomeri din mediul rural.
Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (56.037), urmaţi de cei cu vârsta între 50 şi 55 ani (45.294), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.470).
Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (30,67%).
Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 32,39% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 4,68%.
Aproape 1000 de ucraineni s-au angajat în România
291 angajatori și-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.246 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
902 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Dintre aceștia 548 sunt nou angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM.
Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialisti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul constructiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanti comerciali, pescari, cofetar, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucatari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificati în domeniul electricitatii, necalificati întretinere drumuri, chimist industria textilă, lucrător vânzări auto, operator maşini, lucrător social, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragiu macarale plutitoare, agent navă, fotograf.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz