Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7%
Reading Time: 2 minuteRata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna aprilie a acestui an, de la 3% în luna martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,72%, serviciile cu 3,06%, iar mărfurile nealimentare cu 0,53%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile de consum în luna aprilie 2020, comparativ cu martie, au urcat cu 0,26%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,42%.
„Preţurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) faţă de precedentele 12 luni (mai 2018 – aprilie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,6%”, arată INS, într-un comunicat de presă.
INS precizează că izbucnirea epidemiei de coronavirus şi adoptarea de restricţii guvernamentale pentru a limita răspândirea virusului au avut consecinţe atât asupra colectării datelor, cât şi asupra calculului indicelui preţurilor de consum (IPC).
„În această situaţie extraordinară au fost stabilite recomandări internaţionale privind metodele adecvate. Eurostat (Biroul de Statistică al Uniunii Europene), în colaborare cu institutele naţionale de statistică (INS) ale Uniunii Europene, a elaborat şi dat publicităţii un ghid orientativ, care conţine principiile generale avute în vedere pentru calculul IPC şi IAPC şi o descriere a metodelor de imputare pe care institutele naţionale de statistică ar putea să le utilizeze, în contextul crizei COVID-19”, spun reprezentanţii INS.
România a respectat principiile menţionate în ghidul Eurostat: ponderile anuale utilizate la calculul IPC (IAPC) au rămas constante în luna aprilie 2020; au fost calculaţi subindicii IPC pentru întreaga structură a nomenclatorului de produse şi servicii folosită în cazul IPC national şi IAPC; acolo unde a fost posibil, preţurile lipsă au fost înlocuite cu datele observate prin utilizarea altor surse de date (on-line, telefon, Monitorul Preţurilor etc.); acolo unde nu a fost posibiliă identificarea şi utilizarea unei surse de date alternative, produsele şi serviciile în cauză au fost tratate ca produse si servicii lipsă, iar preţurile acestora au fost imputate folosind metodele de imputare descrise de ghidul Eurostat.
foto: © Anatoly Kazakov | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz