Analize

Raport Școala de HR și Airost.ro: 34% dintre respondenți amână în mod constant mesele, vizitele medicale, evenimentele de familie sau odihna din cauza muncii

Reading Time: 3 minute

Aproximativ 34% dintre angajații din România amână constant mesele, vizitele medicale, evenimentele de familie sau odihnă din cauza muncii, iar 32% dintre angajați nu au discutat niciodată despre sănătatea mintală în echipele lor, potrivit raportului „Ce ROST are sănătatea mintală la locul de muncă în România?”, lansat de Școala de HR și Airost.ro, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale (10 octombrie).

Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 3.500 de angajați și a fost realizat în perioada 1-15 septembrie 2024. Pe lângă analiza obiceiurilor și a atitudinilor privind sănătatea mintală la locul de muncă, raportul de 88 de pagini evidențiază impactul tăcerii asupra productivității și bunăstării angajaților din România.

Persoanele care declară că au ales meseria din necesitate tind să raporteze mai frecvent niveluri ridicate de stres comparativ cu cei care își trăiesc munca ca pe o vocație. În plus, cei care se simt susținuți în organizațiile lor simt o satisfacție profesională și personală mai mare, contribuind la o cultură organizațională pozitivă.

De asemenea, cercetarea arată că 41% dintre cei care evită să discute despre sănătatea psiho-emoțională la locul de muncă se simt frecvent copleșiți, în timp ce alți 44% declară că au abordat rareori subiectul sănătății mintale.

47% dintre angajați au des simptome de anxietate legate de muncă

Totodată, 47% dintre angajați afirmă că au des simptome de anxietate legate de muncă, 33% experimentează frecvent simptome fizice ale stresului, precum dureri de cap sau probleme digestive, iar 70% dintre respondenți nu beneficiază de consiliere psihologică, invocând lipsa resurselor financiare sau lipsa de disponibilitate emoțională.

„Aceste rezultate indică o presiune semnificativă pusă asupra angajaților, în special asupra celor care încearcă să își mențină performanța în contexte profesionale  care nu oferă sprijin psiho-emoțional. Astfel, deși sănătatea mintală devine tot mai fragilă pentru milioane de angajați din întreaga lume, angajații din România continuă să se confrunte cu dificultăți majore în a adresa acest subiect la serviciu.

În ciuda unei creșteri de conștientizare la nivel global, sănătatea mintală rămâne un subiect sensibil în România și, în multe organizații, este trecut sub tăcere. Studiul nostru este un apel la acțiune pentru organizațiile și angajații din România.

Sănătatea mintală nu este doar un beneficiu opțional, ci o prioritate organizațională critică pentru sustenabilitatea și succesul pe termen lung. Dacă vrem angajați implicați și o comunitate profesională sănătoasă, trebuie să spargem barierele tăcerii și să normalizăm discuțiile despre sănătatea emoțională la toate nivelurile companiei,” a declarat Andra Pintican, fondatoarea Școlii de HR și Airost.ro.

Ce pot face organizațiile?

Pentru a sprijini sănătatea mintală a angajaților, fondatoarea Școlii de HR și Airost.ro recomandă organizațiilor:

●      Să creeze traininguri specializate pentru manageri, pentru a înțelege și gestiona sănătatea mintală a echipei lor;

●      Sa creeze unui plan strategic pentru sănătatea mintală la locul de muncă, care să includă atât intervenții individuale, cât și inițiative de grup;

●      Să normalizeze discuțiile despre sănătatea mintală prin includerea subiectului în ședințele de echipă;

●      Să faciliteze accesul la resurse de suport, inclusiv consiliere psihologică și workshop-uri de alfabetizare emoțională.

Angajații folosesc puțin serviciile de terapie oferite ca beneficiu de companii

“În multe organizații am analizat strategii de wellbeing și am observat rate scăzute de utilizare a serviciilor de terapie oferite ca beneficiu. Acest lucru ar putea indica faptul că oamenii nu simt nevoia de suport, însă datele din raport ne arată altceva. Mă întreb în ce măsură angajații conștientizează cum îi poate ajuta terapia.

Poate că primul pas nu este să oferim resurse, ci să investim mai întâi în educație psiho-emoțională pentru a construi un nivel de înțelegere și acceptare în jurul sănătății mintale. Nu putem aștepta să intervenim doar atunci când problemele de sănătate mintală devin critice – trebuie să aducem sănătatea mintală în centrul preocupărilor organizaționale prin educație și suport constant”, a adaugat Andra Pintican.

Raportul a fost lansat în contextul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale (10 octombrie) pentru a atrage atenția asupra urgenței cu care trebuie abordată această temă în companiile din România.

„Nu mai putem accepta tăcerea ca pe o normă. Dacă vrem să construim un viitor în care angajații să fie cu adevărat implicați și sănătoși, trebuie să investim acum în sănătatea psiho-emoțională a echipelor noastre și să considerăm sănătatea mintală drept un pilon strategic pentru performanța organizațională.” a concluzionat Andra Pintican.

Raportul integral, „Ce ROST are Sănătatea Mintală la Locul de Muncă în România?”, poate fi descărcat de pe site-ul oficial.

ID 111737614 © Fizkes | Dreamstime.com

Romanita Oprea

Recent Posts

Vinoteca Românească: Cum a salvat o investiție de 500.000 euro unele dintre cele mai vechi vinuri ale României

Vinoteca Românească și-a propus conservarea și popularizarea vinurilor românești, reușind să creeze un adevărat tezaur al vinificației românești. Totul a…

o oră ago

Kostas Salvaras, noul Area Vice President South-East Europe Cluster al Philip Morris International

De la începutul lunii septembrie, Philip Morris International (PMI) l-a numit pe Kostas Salvaras în funcția de Area Vice President…

2 ore ago

Primul hub de longevitate din România s-a deschis la București, după o investiție de peste un milion de euro

Expand Labs marchează o premieră în România prin deschiderea primului hub dedicat sănătății preventive, longevității și biohacking-ului Noul spațiu oferă…

4 ore ago

E.ON România și Asociația Zi de BINE colaborează pentru prevenirea consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor

E.ON România și Asociația Zi de BINE își unesc forțele în vederea prevenirii consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor…

5 ore ago

Lidl continuă proiectul Pâine și Mâine derulat de World Vision România

În perioada sărbătorilor de iarnă, Lidl România continuă tradiția de a transforma bucuria dăruirii într-un sprijin real pentru copiii din…

5 ore ago

7 factori pe care investitorii români la bursă trebuie să îi ia în considerare în noiembrie-decembrie

Pe măsură ce anul se apropie de final, piețele de capital globale și performanțele companiilor vor resimți influența mai multor…

6 ore ago