Interviuri Management

Raluca Melnic, NTT DATA Romania: Provocările unui CFO

23 dec. 2022 4 min

Raluca Melnic, NTT DATA Romania: Provocările unui CFO

Reading Time: 4 minute

Pentru Raluca Melnic, CFO al NTT DATA Romania, implicarea și învățarea continuă reprezintă cheia succesului atât pe plan profesional, cât și personal. Cum se reflectă toate acestea în activitatea sa și cum arată planurile de investiții ale companiei?

Din punct de vedere business, cum a fost perioada de pandemie ­pentru NTT DATA Romania?

Perioada de pandemie a fost o perioadă de adaptare și transformare organizațională cauzată de modificările survenite atât în mediul intern, cât și în mediul extern datorită coordonatelor macroeconomice în schimbare. Am venit în sprijinul clienților noștri în derularea inițiativelor de digitalizare cu consultanță, servicii și soluții care le aduc valoare adăugată și îi ajută să răspundă noilor condiții de derulare a businessului.

După un declin inițial al numărului de proiecte, ne-am redresat înregistrând în anul financiar 2021 o creștere de aproximativ 15% comparativ cu anul 2020 afectat de pandemie. Transformarea organizațională în contextul pandemiei a însemnat adaptarea la un model de lucru hibrid, cu o structură managerială nouă, determinată să implementeze acțiunile rezultate în urma diagnozei organizaționale, gestionând totodată integrarea în NTT DATA EMEAL.

La cât s-a ridicat cifra de afaceri a companiei în 2021 și la cât estimați că va ajunge până la finalul acestui an?

Cifra de afaceri înregistrată de NTT DATA Romania în anul financiar 2021 a fost de 86 de milioane de euro, iar pentru anul financiar 2022 estimăm că vom atinge 94 de mi­lioane de euro, realizând o creștere organică de aproximativ 9% față de anul precedent.

Evoluția favorabilă se datorează consolidării parteneriatelor existente cu clienți din România și clienți internaționali și dezvoltării portofoliilor de servicii oferite în securitatea cibernetică (cybersecurity) și în zona de inovare cu proiecte de encriptare.

Ce investiții a realizat compania în ultima perioadă și ce urmează din acest punct de vedere?

Investițiile derulate de NTT DATA Romania în anul financiar 2022 se ridică la 6 milioane de euro, vizând extinderea portofoliilor de servicii și soluții și creșterea calității vieții organizaționale. Începând cu anul financiar 2022, s-a demarat proiec­tul de creare de centre de livrare servicii multiregionale, specializate pe diferite industrii (centre de excelență). Se continuă investițiile în dezvoltarea capabilităților echipelor de specialiști, în formarea unor echipe multidisciplinare și în modernizarea infrastructurii.

NTT DATA Romania a investit de curând și în spațiile de lucru din Brașov și Sibiu și a pus bazele unei școli de coaching care să spriijine activitatea managerială. Care este scopul scopul acestei investiții?

Obiectivele asumate de noua echipă managerială au în vedere creșterea calității vieții organizaționale și implementarea „best place to work”, iar una din inițiativele realizate a fost modernizarea spațiilor de lucru în Brașov, Sibiu și Novi Sad. Aceste investiții au implicat amenajarea spațiilor cu teme și decoruri atractive, reunirea colegilor în aceeași locație, dotări cu amfiteatre în care ne putem desfășura activitatea împreună cu parteneri locali, aducându-ne contribuția la comunitățile din care facem parte (de exemplu universități și asociații de IT).

Înființarea școlii de coaching a venit din dorința de a sprijini ma­nagerii în rolurile desfășurate cu atât mai mult cu cât modelul hibrid vine cu noi provocări. Școala de coaching le oferă posibilitatea de a se dezvolta ca mentori atât pe plan profesional, cât și personal, mărind potențialul propriu și al echipei în care aceștia sunt implicați. În septembrie 2022 a promovat prima generație de coach acreditați în cadrul școlii de coaching NTT DATA, iar următorul program va începe în ianuarie 2023.

Ce înseamnă să fii un CFO în 2022?

Consider că CFO-ul trebuie să joace rolul unui puternic partener de business care își folosește capacitățile analitice pentru a anticipa, a crea scenarii și a oferii soluții și alternative în vederea luării celor mai bune decizii. Înseamnă adaptarea la nou, utilizarea automatizării în favoarea să pentru a minimiza timpul petrecut în zona de procesare de date și concentrarea pe crearea de scenarii utilizând informațiile obținute. O atenție sporită este îndreptată înspre pregătirea echipei pentru a juca rolul de ­partener de business în viitor, crearea cadrului necesar de acumulare de cunoștințe pentru funcția de ­finance a viitorului.

Ce fel de lider sunteți? Aveți ­mo­dele / mentori care v-au ghidat în carieră?

A influența prin puterea exemplului este un principiu după care mă ghidez. Sunt o persoană care crede că implicarea și învățarea continuă sunt cheia succesului atât pe plan profesional, cât și personal. Răbdarea, timpul și efortul dedicate unui scop vor aduce întotdeauna rezultate la timpul potrivit. Fire ambițioasă, am învățat în timp să îmi educ modul de raportare la rezultate. Rezultatul se va materializa uneori în succes, dar uneori se va cuantifica în lecții învățate pentru a progresa și a obține alte reușite în viitor.

Mă bucur să activez în acest sector al economiei întrucât dinamismul industriei, potențialul și capacitatea de automatizare oferă un cadru potrivit de dezvoltare atât prin acumularea de experiență, cât și prin expunerea la cazuistici noi și spețe complexe de interes local și international.

Sunt mândră să fiu parte a echipei de finance a NTT DATA Romania, o echipă puternică, unită, care are abilitatea de a trata situații complexe, cu ambiție și entuziasm, pentru creșterea profesionalismului și transformarea ­într-un business partner de încredere pentru mana­gementul companiei.

Creșterea profesională a marcat și maturizarea personală, astfel că ambiția de a nu renunța în fața unei provocări a fost complementată de o cultură organizațională în care inițiativa, suportul reciproc și transparența sunt încurajate. Trans­formarea continuă a companiei datorită dinamicii pieței, dar și a dinamicii concernului de care aparținem, aduce cu ea ­expunerea la nou, capacitatea de adaptare și, treptat, curajul de a genera la ­rândul tău transformare în echipă și comunitate.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 369 (19 decembrie 2022 – 15 februarie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: