Antreprenori Interviuri

Raluca Grigore, Impact Hub: Antreprenoriat la feminin, prin programul CAPSULE

31 iul. 2024 5 min

Raluca Grigore, Impact Hub: Antreprenoriat la feminin, prin programul CAPSULE

Reading Time: 5 minute

Antreprenoriatul ”la feminin” se confruntă cu o serie de inconveniente atât în România, cât și în alte țări din regiune. În acest context,  peste 100 de tinere femei din România, Ungaria și Croația au fost selectate pentru a participa timp de 18 luni la CAPSULE, programul european Erasmus+ care sprijină dezvoltarea spiritului antreprenorial feminin. Impact Hub Bucharest este lider de program și am stat de vorbă cu Raluca Grigore, Programs Portfolio Director, Impact Hub Bucharest, pentru a afla mai multe despre acest proiect internațional.

Cum a pornit programul „Capsule”? În ce constă implicarea Impact Hub?

Impact Hub Bucharest și Impact Hub Zagreb au realizat, în urma propriilor constatări, că femeile care decid să-și înceapă propria afacere se confruntă cu obstacole și lipsă de sprijin, modele de urmat, educație antreprenorială. Iar aceste inconveniente au dus, inevitabil, și la descurajarea tinerelor în urmărirea aspirațiilor profesionale antreprenoriale.

Cele două Hub-uri și-au unit forțele și au creat un program care să promoveze antreprenoriatul feminin ca o opțiune de carieră și așa a apărut „CAPSULE”.

Impact Hub Bucharest a devenit lider de program și, alături de Impact Hub Zagreb, au mai atras și Impact Hub Budapesta și Career Shift. Așa s-a început construcția unui sistem de sprijin, prin care tinerele femei să fie integrate într-o comunitate ce le era destinată și unde puteau primi resursele necesare pentru educație antreprenorială.

„CAPSULE” a început în februarie 2023 și se va termina în februarie 2025. În program participă 105 femei din România, Croația și Ungaria, fiecare țară având opțiunea să selecteze 35 de participante.

Cui se adresează?

CAPSULE” este destinat tinerelor femei, cu vârste între 18 și 28 de ani, care sunt interesate să își dezvolte o afacere, sunt la începutul vieții profesionale sau lucrează deja la o afacere în stadiu incipient.

În program participă și tinere mame, care și-au dorit propria afacere, sau tinere aflate într-o situație dezavantajată, dar pot fi și migranți sau refugiați.

Care sunt beneficiile programului și care este calendarul activităților din România?

Calendarul activităților din România este acesta (este asemănător în toate cele trei țări participante în programul „CAPSULE”) : 

•         30 mai – 30 august 2023: Înscrieri în program

•         4 – 15 septembrie 2023: Selecție participante

•         15 septembrie 2023 – 14 februarie 2025: Desfășurare program

•         30 septembrie – 10 decembrie 2023: Weekenduri rezidențiale online sau offline

•         8 – 12 aprilie 2024: Bootcamp internațional la București pentru 10 participante

•         februarie 2024 – decembrie 2024: 7 întâlniri de comunitate (locale) – regim hibrid

•         februarie – octombrie 2024: 5 evenimente de mastermind (internaționale) – regim online

Programul are două etape principale: una de învățare și una de comunitate.

În prima etapă, cea de învățare (care s-a întâmplat deja în perioada septembrie -decembrie 2023), participantele au dobândit competențe antreprenoriale, de leadership și digitale prin weekendurile rezidențiale, sesiuni de incubare, fizice și online. Totodată, au putut să urmeze și cursuri individuale, special curatoriate pentru ele, în platforma Startarium, în limbile materne (adică română, croată și maghiară) pentru a aprofunda noțiunile din cadrul sesiunilor teoretice.

La finalul perioadei de incubare, participantele au beneficiat de sesiuni intensive de business, însumând 315 ore de coaching și 105 ore de mentorat. Aceste sesiuni, susținute de peste 50 de experți din diverse domenii, au fost personalizate în funcție de interesele specifice de afaceri ale fiecărei antreprenoare.

În plus, cele mai bune 10 participante din cele trei țări au avut ocazia să participe la un bootcamp internațional, timp de cinci zile, care a avut loc la București, în luna aprilie.

În cea de-a doua etapă a programului, cea de comunitate (este în derulare), tinerele beneficiază de crearea unei rețele de suport, în care pot să își împărtășească cunoștințele și pot genera idei.

În cadrul acestei etape, sunt organizate șapte întâlniri de comunitate de practică, la nivel local, și, alternativ, cinci sesiuni internaționale de mastermind.

Mastermind-urile sunt un alt beneficiu important al programului pentru că participantele au posibilitatea să fie co-host, alături de experți, cu scopul de a deprinde abilități de găzduire și facilitare. 

Pe lângă resursele de învățare, orele de mentorat și coaching, apartenența la  comunitatea de tinere antreprenoare din mai multe țări este un alt beneficiu foarte important pe care programul îl oferă. Participantele ajung să înțeleagă complexitatea mediului economic din regiune, să afle despre comportamentul consumatorilor și dezbat modul în care pot depăși diversele provocări care apar în orice business, indiferent de locație.

În acest moment, în România, sunt încă în derulare întâlnirile regulate ale comunității, iar o dată la două luni, participantele urmează să se alăture colegelor din celelalte țări pentru sesiunile de mastermind.

Cine sunt cei care susțin activitățile de mentorat, coaching și dezvoltare de competențe antreprenoriale?

Programul a coagulat un grup de peste 50 de experți (mentori, traineri, coach). După cum spuneam mai sus, experții au oferit sprijin individual, personalizat tuturor participantelor care să răspundă nevoilor lor specifice de business. Aceste sesiuni le-au ajutat să identifice cât mai bine oportunitățile și provocările afacerilor pe care le au sau doresc să le inițieze.

Care sunt rezultatele de până acum?

Unul dintre cele mai importante rezultate este comunitatea care s-a creat între participante și suportul de care beneficiază în cadrul acesteia.

Ședințele de coaching au fost menționate de antreprenoare ca având un impact semnificativ pentru ele. Implicarea experților în sesiunile individuale a reușit să le cristalizeze participantelor elementele definitorii ale afacerilor și tot ceea ce presupunea dezvoltarea lor. 

În plus, programul implică măsurarea impactului în trei momente distincte – intrarea în program, mijlocul acestuia (după weekendurile rezidențiale și sesiunile de coaching) și după șase luni de la terminarea sesiunilor de coaching, astfel încât încă nu avem rezultatele finale, dat fiindcă programul este în derulare.

În această toamnă, vom colecta runda finală de feedback, cea de-a treia, după care vom analiza datele colectate și creăm un insight paper al programului cu rezultatele obținute.

Programul se derulează și în Budapesta si Zagreb. Exista o formă de colaborare între cele trei locatii ale programului?

La nivel de activități, weekendurile rezidențiale și întâlnirile de practică ale comunității s-au organizat la nivel național (aceste activități se desfășoară în paralel în cele trei țări participante), iar bootcamp-ul și sesiunile de mastermind au fost derulate la nivel internațional, în sensul în care participantele au posibilitatea să colaboreze și să facă schimb de experiență.

Cele trei Impact Hub-uri menționate ca  partenere ale programului „CAPSULE” fac parte din rețeaua globală Impact Hub și vin cu o expertiză foarte mare în lucrul cu antreprenori și în implementarea proiectelor legate de educație antreprenorială. Însă fiecare Hub este o entitate juridică separată, iar ceea ce ne unește este apartenența la rețeaua globală Impact Hub, care are peste 110 de locații în 68 de țări din cinci continente. Cel de-al patrulea partener în program, Career Shift, a venit cu expertiza pe partea de coaching și traineri.

Proiectul comun a fost scris cu contribuția celor patru parteneri, iar bugetul și responsabilitățile sunt împărțite între aceștia. Impact Hub Bucharest este lead al proiectului, ceea ce înseamnă că ne ocupăm de coordonarea partenerilor, menținem activitățile în desfășurătorul agreat, realizăm și partea de raportare.

Care este schema de implicare financiară?

Pentru a obține finanțarea necesară, partenerii proiectului „CAPSULE” au aplicat pentru finanțare în cadrul programului Erasmus+, pe care au și obținut-o. Cu alte cuvinte, acest program este finanțat 100% din fonduri europene.

Exista vreo formă de susținere, pentru persoanele participante, dupa finalizarea programului?

Există mai multe forme de susținere pentru antreprenoare.

În timpul programului, în  cadrul comunităților de practică și a sesiunilor de mastermind, participantele care doresc pot dobândi abilități de training prin co-organizarea sesiunilor, alături de facilitatori.

După finalizarea programului, fiecare Hub, în cazul nostru Impact Hub Bucharest, va continua să ofere infrastructura sa pentru întâlniri offline sau hibrid timp de șase luni după finalizarea programului, asigurând astfel sprijin activ antreprenoarelor în dezvoltarea afacerilor lor.

Mai mult, toți participanții din programele pe care le organizăm devin alumni și continuă să fie activi în comunitatea Impact Hub Bucharest, beneficiind astfel de oportunități de promovare, de resurse, de acces la investitori sau mentori.

Avem o comunitate activă de alumni, care au devenit la rândul lor mentori și care sprijină cu know-how, resurse viitorii sau potențialii antreprenori de la hub.

Array

Articole pe aceeași temă: