Lifestyle

Rafinamentul unei moșteniri de secole

21 iun. 2017 5 min

Rafinamentul unei moșteniri de secole

Reading Time: 5 minute
DSC 0331 A fa mana mai mica e1498056250679
Joanne Brown, Senior Brand Ambassador, Casa Bruichladdich / foto Vali Mirea

Joanne Brown a venit la București pentru a spune povestea distileriei Bruichladdich, construită în 1881 și situată pe Islay, una dintre cele mai fertile insule din Arhipelagul Hebridelor.

Chiar dacă nu ești un cunoscător în materie de whisky sau gin, interacțiunea cu un brand ambassador îți poate schimba cu totul percepția. Am întâlnit-o pe Joanne Brown la un Master Class al Casei Bruichladdich și pasiunea cu care povestea despre brandurile pe care le reprezintă depășește cu mult limitele unui job bine făcut. În cazul ei, se vede clar că este mult mai mult decât atât: cunoaște până în cele mai mici detalii produsele, cu toate etapele producției până când acestea ajung la raft și, dincolo de asta, comportamentul de consum și valorile pe care brandurile le transmit prin istoria pe care o au în spate.

Joanne Brown este Senior Brand Ambassador al Casei Bruichladdich și reprezintă la nivel global gama de whisky Bruichladdich – The Classic Laddie, Port Charlotte, Octomore – şi ginul The Botanist. A crescut și copilărit în satul Port Charlotte pe Rhinns din Islay și a urmat liceul din Bowmore înainte de a se muta în Glasgow. Cariera ei a început cu zece ani în urmă, ca ghid turistic al distileriei, a ocupat atât roluri administrative, cât și comerciale, iar acum călătorește în întreaga lume ca ambasador de brand.

Unchiul său deține ferma Octomore, care se află pe un deal deasupra satului Port Charlotte din Scoția. El este cel care cultivă orzul pentru distileria Bruichladdich și furnizează apa de izvor care este folosită la îmbutelierea whisky-urilor Bruichladdich și la producerea ginului The Botanist, primul și singurul Islay Dry Gin.

Arta unui gin artizanal

Conceput, distilat și realizat artizanal, The Botanist este un gin super-premium, distilat la Distileria Bruichladdich din Islay, arhipelagul Hebride, în Scoţia. În urma consultării cu botaniști profesioniști din Islay, dr. Richard și Mavis Gulliver, Maestrul Distilator Jim McEwan, unul dintre cei mai cunoscuți distilatori din Scoția, a selectat 22 de plante și flori aromatice ale insulei pentru a augmenta o suită de nouă extracte vegetale de gin clasic.

The Botanist este distilat prin picurare în ultimul aparat de distilat alcool Lomond din lume. Descris ca fiind „un coș de gunoi răsturnat, supradimensionat, făcut din cupru” de către Tom Morton în cartea „Spirit of Adventure”, acest alambic vechi de 60 de ani a fost recuperat dintr-o distilerie abandonată de whisky de către Duncan McGillivray, care l-a transportat în Islay pe o barjă, înainte de a-l instala la Bruichladdich. Deși a fost inițial proiectat să funcționeze la o presiune semnificativ mai joasă decât distilatoarele comerciale obișnuite, Jim McEwan a mai făcut o serie de modificări radicale care au avut drept scop încetinirea procesului de distilare. Scopul a fost de a maximiza refluxul vaporilor grei, concomitent cu extragerea blândă a uleiurilor esențiale din plantele insulare culese. Temperatura alcoolului din alambic este mărită până când este suportabil de fierbinte la atingere. Literalmente suportabilă. Este testată cu mâna până se simte ca fiind potrivită – nu se utilizează termometre.

Apoi, plantele de bază sunt încărcate manual în vasul alambicului într-o anumită ordine și răspândite folosind bare de amestecare pentru a forma un fel de pătură care stă pe suprafața lichidului. Acestea sunt apoi infuzate timp de douăsprezece ore înainte ca presiunea aburului să fie din nou mărită până la punctul de fierbere și vaporii încep să se ridice la gâtul vasului puternic modificat. Vaporii ridicați ajung mai întâi la un grup de 85 de țevi subțiri din cupru la gâtul vasului care furnizează o suprafață extinsă de cupru, un puternic agent de curățare.

Apoi ajung la o cutie de apă la capul alambicului, care răcește vaporii și provoacă un reflux al oricăror uleiuri grele care ar fi trecut de cupru. Numai vaporii cei mai puri și cei mai ușori trec la 90 de grade și intră în brațul Lyne, în care este caseta care conține plan­tele Islay. Acestea sunt ținute în saci de muselină țesută rar prin care vaporii pot trece cu ușurință, dar chiar și în acest stadiu există o țeavă de reflux care readuce orice alcool condensat mai greu la gâtul alambicului. Etapa finală a călătoriei este de-a lungul condensatorului cu tub lung și în recipientul transparent de alcool final unic, propriu ginului The Botanist, din care distilatorul ia probe.

Procesul de distilare este lent, aproape dureros de lent, dar „rezultatul”, susține McEwan, „este un gin foarte seducător, fin ca satinul, cu arome florale explozive și un gust bogat și discret. Acesta este un gin atât pentru minte, cât și pentru gust – ginul unei persoane gânditoare”. Ginul este prezentat într-o sticlă făcută la comandă din sticlă flint albă, pe care au fost inscripționate numele tuturor celor 22 de plante insulare culese.

Arome florale

BRU TheClasssicLaddieSB 700ML White A3Obținut printr-un procedeu de triplă distilare a orzului provenit 100% din Scoția, este un whisky cu arome florale și fără urmă de aromă de turbă. În procesul de obținere se folosește încă o parte dintr-o mașinărie ce datează din epoca victoriană, iar de-a lungul timpului metodele tradiționale folosite de artizanii distileriei au rămas neschimbate. Ambalajul turcoaz este inspirat din culoarea mării ce scaldă insula.

Pe urmele tradiției PCH SB 700ML White A3Poartă numele satului Port Charlotte, din apropierea distileriei Bruichladdich. Gustul puternic de turbă este un omagiu adus acestei distilerii pierdute. Orzul este afumat până la un grad de 40 ppm, iar maturarea are loc în depozitele din satul Port Charlotte, rămase din distileria originală. Aroma predominantă este de fum mocnit și aceasta contrastează cu prospețimea marină și bogăția aromelor de caramel și vanilie, la care se adaugă note de citrice și stejar ars.

Cel mai afumat whisky

OCT 07 1 SB 700ML White A3Povestea Octomore a început cu întrebările: cum ar fi dacă s-ar produce primul whisky cvadruplu distilat de la 1600 încoace? Cum ar fi dacă s-ar folosi butoaie de vin provenite de la marile chateau-uri? Acestea au fost întrebările artizanilor distileriei Bruichladdich, care au acceptat provocarea de a crea cel mai afumat whisky din lume. Fiecare ediție este produsă în cantitate limitată și prezintă caracteristici unice în semn de celebrare a valențelor notelor aromatice, fiind unică, neputând fi reprodusă. Pentru Octomore 07.1, orzul obținut în Scoția a fost afumat până la un grad de 208 ppm. Maturarea a avut loc pe o perioadă de 5 ani și a fost îmbuteliat la 59,5% acl. vol.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: