Finanțe Stiri

Radulescu, BT: Nu vom asista la un Grexit

22 iun. 2015 3 min

Radulescu, BT: Nu vom asista la un Grexit

Reading Time: 3 minute

Nu vom asista la o iesire a Greciei din zona euro in acest an, considera Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania (BT).

“Iesirea Greciei din zona euro ar insemna dezintegrarea uniunii monetare si nu cred ca cred ca vom asista la o dezintegrare a zonei euro in acest an. Tocmai de aceea spun ca Grexit-ul – scenariu vehiculat de presa financiara si analisti de cativa ani, chiar din 2010, de cand a fost primul val de criza pe Grecia si primul acord de finantare internationala – nu poate fi comensurat la nivel de impact. Cert este ca, dupa parerea mea, pietele financiare nu disconteaza in prezent scenariu iesirii Greciei din zona euro”, a declarat Radulescu, in cadrul evenimentului „Colocviile Pietei Financiare Florin Petria”, organizat de Finmedia la Sinaia.

Economistul sef al BT a explicat ca Grexit-ul este un risc ce nu poate fi masurat pentru ca nu a mai existat in trecut, post cel de-al doilea Razboi Mondial, o uniune monetara care sa se dezintegreze, iar in ultimii ani au fost luate mai multe masuri pentru intarirea UE si a zonei euro.

“Uniunea monetara a fost gandita intr-o forma imperfecta. Daca nu venea criza, totul era in regula si acum, dar criza a lovit zona euro din mai multe parti. In degrigolada creata, uneori peste noapte, in summituri desfasurate peste week-end, s-au luat mai multe masuri – compactul fiscal, s-a gandit proiectul uniunii bancare, s-a trecut la o coordonare mult mai ampla a politicilor economice – dincolo de ce se scrie in tratate (tratatele fondatoare al UE n.red.). S-au luat masuri care erau de negandit la momentul 1999, cand a intrat in functiune euro”, a explicat Radulescu, adaugand ca zona euro se va consolida prin crizele prin care va trece. Acesta este de parere ca problema Greciei, ca impact, este din ce in ce mai izolata. In 2010, cand a venit primul semnal din Grecia, toata economia zonei euro a avut de suferit si a intrat intr-un al doilea val al crizei, pentru ca atunci pietele nu stiau ce se intampla. “Grecia nu conteaza ca problema pentru ca este o economie mica si au 2% din PIB-ul zonei euro, ci pentru ca poate sa fie un caz care sa duca la turbulente in alte tari din Europa de Sud si pietele sa forteze si iesirea Portugaliei, si iesirea Spaniei, si iesirea Italiei, tari mult mai greu de ajustat”, a spus Radulescu. Acesta a adaugat ca, desi pietele pot fi considerate irationale, interesul lor este sa faca profit. „Pentru un hedge fund, pentru un investitor, interesul este sa faca profit si cu cat are randamentul mai bun, cu atat are mai multi clienti si poate sa ruleze fonduri mai mari. Deci nu poti sa ii spui hedge fund-ului sa nu mai speculeze impotriva Greciei! Nu ai cum sa controlezi spiritul din piata, pentru ca acesta este scopul pietei – sa faca bani din orice”, a aratat reprezentantul BT.

Radulescu a aratat ca problema nu este Grecia, problema este viitorul zonei euro si este de dorit ca Grecia sa ramana in zona euro. „Grecii au de rambursat anul acesta aproximativ 30 de miliarde de euro. Dupa anul acesta, daca ne uitam pe scadentarul datoriei publice a Greciei, vedem ca au de rambursat sub 20 de miliarde de euro pe an (…) datorii controlabile pana in 2040. Toata lumea stie ca in Grecia problema este anul acesta. Daca ei reusesc sa plateasca acum si nu vor acumula noi dezechilibre, nu vom mai vorbi despre Grexit pana in 2040”, a spus Radulescu. Acesta este de parere ca grecii spera ca pana la urma, intr-o noapte, li se vor da banii de care au nevoie. „Toata lumea se asteapta ca in ultima instanta sa se ajunga la un acord si sa li se dea cateva miliarde intr-o forma sau alta”, a mai spus Radulescu.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: