Finanțe

Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur, o sfidare a logicii economice

5 mart. 2019 3 min

Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur, o sfidare a logicii economice

Reading Time: 3 minute

Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false, arată Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, într-un comunicat.

bnr e1551780744884

BNR reacționează  la declarațiile Noricăi Nicolai, membru al Parlamentului European, care a acuzat lipsa de transparență a BNR în legătură cu administrarea rezervei internaționale a României, cu deosebire a rezervei de aur.

Banca Națională a României respinge ferm aceste acuzații ca fiind complet nefondate.

Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaționale ale României.

Ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul României în iunie 2018, are un capitol dedicat – Administrarea rezervelor internaționale (pag. 160 – 167). Pe parcursul acestor pagini sunt prezentate operațiunile specifice legate de administrarea rezervei (compoziția valutară, tipurile de operațiuni, limitele de expunere etc.) și modul de realizare a obiectivelor strategice. În acest raport există și un capitol special despre Evoluția stocului de aur în perioada 1990 – 2017 (pag. 167 – 178), care prezintă sintetic toate detaliile legate de evoluția rezervei internaționale de aur în această perioadă.

BNR reamintește că transferul părții din rezerva de aur în contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei s-a făcut în perioada aprilie 1999 – martie 2002 cu informarea în prealabil a autorităților statului (președinție, guvern, parlament).

În consecință, a acuza lipsa de transparență a Băncii Naționale a României în privința acestui subiect înseamnă pur și simplu ignorarea documentelor oficiale puse în fiecare an la dispoziția autorităților statului și publicului larg. Ultimul raport anual al BNR se găsește pe site-ul băncii: https://www.bnr.ro/Publicatii-periodice-204.aspx, ca de altfel toate celelalte rapoarte anuale din ultimii 10 ani. Doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decât să le consulte pentru a avea toate răspunsurile la întrebările pe care le-a ridicat public. Așa cum am mai menționat cu alte ocazii, tot pe site-ul băncii se găsesc și alte materiale explicative în privința administrării rezervei de aur.

BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale al băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă. Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false. BNR este o instituție care face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) din 2007 și respectă cu strictețe toate procedurile internaționale de verificare și auditare contabilă. În consecință, situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute. Pe baza acestor verificări și evaluări, BNR își poate îndeplini atribuțiile prevăzute de lege, inclusiv cele de garant al obligațiilor externe ale statului român și ale convertibilității leului care fac posibile plățile internaționale publice și private ale României.

În ultimul Raport anual, aferent anului 2017, aceste auditări se găsesc menționate explicit în Capitolul 16 – Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, cu reflectarea contabilă a operațiunilor de administrare a activelor, a valorii totale a rezervei de aur din țară și străinătate. Existența rezervelor internaționale, administrarea lor corectă conform standardelor internaționale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR și a României pe plan extern.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: