Stiri

Proiectul de lege privind utilizarea semnăturii electronice, adoptat de Camera Deputaţilor

Reading Time: 2 minute

Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat astăzi Legea privind utilizarea şi prestarea serviciilor de încredere, cunoscută în mod popular ca semnătura electronică. Astfel, cetățenii români și companiile vor avea acces mai facil la servicii și produse digitale, atât în interacțiunea cu instituțiile statului, cât și în mediul privat.

Rezultatul final al votului, faptul că cetățenii români și companiile vor putea utiliza semnătura electronică în orice situație, fie în relație cu statul român, fie pentru relațiile comerciale private, este crucial pentru dezvoltarea României. Dar modalitatea în care am ajuns aici, la 10 ani de la adoptarea legislației europene și după intense eforturi depuse de noi și de celelalte organizații patronale pentru adaptarea legislației locale, efort ce durează mai bine de 7 ani, demonstrează faptul că avem încă un aparat de stat deloc agil și ne exprimăm speranța că, la următoarele reforme legislative de care România va mai avea nevoie pentru a face definitiv pasul către o Românie modernă, digitală și sigură, vom fi mai rapizi. Salutăm încă o dată votul, după un efort susținut de-a lungul mai multor ani, pentru că este o încununare a eforturilor societății civile și organizațiilor patronale în dialogul cu Guvernul României„, a declarat Edward Crețescu, Președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Semnătura electronică simplă și avansată

În multe situații folosirea unei semnături electronice simple (de exemplu, scanarea unei semnături si atașarea imaginii rezultate pe un document electronic) este cea mai la îndemână modalitate de a semna electronic; în situația în care verificarea identității semnatarului și a conținutului informațional al documentului electronic este importantă, atunci se pot folosi semnăturile electronice avansate.

Semnătura electronică calificată îndeplinește aceleași cerințe ca semnătura electronică avansată („(a) face trimitere exclusivă la semnatar, (b) permite identificarea semnatarului, (c) este creată utilizând date de creare a semnăturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de încredere, exclusiv sub controlul său și (d) este legată de datele utilizate la semnare astfel încât orice modificare ulterioară a datelor poate fi detectată”) dar, suplimentar, este creată de un dispozitiv calificat de creare a semnăturilor și se bazează pe un certificat calificat pentru semnături electronice emis de un prestator calificat de servicii de încredere. 

Alex Rădescu

Recent Posts

Campania „Nu sunt Papă-Lapte” pentru conștientizarea alergiilor alimentare

Naturli', creatorul de produse pe bază de plante alternative la lactate, susținut de Asociația Română pentru Educație în Alergii (AREA),…

9 minute ago

Cristian Luca, ICR Veneția: Casa Română și diplomația culturală

Un superb imobil de sec. XVI, Palatul Correr din Veneția a devenit „Casa Română”, grație lui Nicolae Iorga. Director al…

o oră ago

Katharina Scheidereiter, Kaufland: Un vis sustenabil împlinit

Sprijinirea producătorilor locali este parte integrantă din strategia Kaufland, dar implicarea în ferma Sol și Suflet are și o componentă…

18 ore ago

Uber XL este disponibil în România. Călătorii cu până la 6 pasageri în mașină

Chiar la timp pentru sezonul festivalurilor, Uber, cea mai mare companie de ridesharing din lume, lansează UberXL în România. Produsul…

18 ore ago

BCR și Banca Europeană de Investiții au semnat un acord pentru finanțări de 200 milioane de euro pentru companiile mari

Banca Comercială Română (BCR) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un acord pentru implementarea garanției de portofoliu PNRR,…

18 ore ago

Rovinieta poate fi cumpărată online de pe ghiseul.ro

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță adăugarea tuturor opțiunilor de cumpărare ale rovinietei în platforma oficială de plăți…

19 ore ago