Pentru Programul Noua Casă 2022 pot aplica și actuali proprietari
Reading Time: 2 minutePentru Programul Noua Casă 2022, potrivit ghidului elaborat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), pot aplica și actuali proprietari, condiția fiind însă aceea ca aceasta să fie mai mică de 50 mp și să nu fi fost achiziționată tot prin intermediul acestui program.
Creditele Noua Casă sunt disponibile doar în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului este de 66.500 euro, pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%.
Pentru locuinţele al căror preţ este de maxim 140.000 euro, creditul acordat este de 119.000 euro, cu un avans de 15%. Durata maximă pe care poate fi accesat împrumutul este de 30 de ani.
Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.
Garanţiile constau în ipoteca de rangul întâi, deschisă în favoarea băncii şi a statului, asupra imobilului achiziţionat prin credit, ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanţatoare. De asemenea, se constituie obligatoriu unb depozit colateral în favoarea băncii, valabil pe întreaga durată a finanţării, reprezentând contravaloarea primelor trei rate de dobândă.
Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000 / 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.
Cine poate lua credit prin Programul Noua Casă
Creditul poate fi solicitat de cei care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită sau dețin în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.
Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viaţă, dacă îndeplinesc amândoi criteriile de eligibilitate. Potrivit ghidului de accesare, în principiu este vorba despre:
- Avansul minim obligatoriu – 5% dacă locuința nu depășește 70.000 Euro sau 15% dacă are un preț cuprins
- între 70.001-140.000 euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
- Depozitul colateral– reprezentând contravaloarea a trei rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
- Dobânda – IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
Dacă unul dintre soţi este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanţă din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soţul care îndeplineşte condiţia legată de accesarea unei singure locuinţe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplatitor.
Comisionul anual de garantare către FNGCIMM este de 0,3%, stabilit anual de MFP şi calculat la sold. Pentru locuinţele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului. Alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinţei.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz