Stiri

Programul Mol pentru sănătatea copiilor. Finanțare de 600.000 lei pentru terapii emoționale și prin artă

Reading Time: 3 minute

MOL România și Fundația Pentru Comunitate anunță rezultatele concursului de proiecte derulat în cadrul celei de-a 16-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Au fost selectate pentru finanțare 18 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții a 858 de copii cu dizabilități, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.

„Rezultatele obținute până acum în cadrul edițiilor anterioare ale acestui program ne arată că ajutorul pe care îl oferim este cu adevărat util și necesar în comunitate. De peste 16 ani suntem alături de copiii care se luptă cu probleme medicale, dar și de părinții lor, pe care am reușit să îi implicăm în procesul terapeutic. Proiectele care au beneficiat până acum de finanțare au reușit să contribuie la creșterea calității vieții beneficiarilor și avem încredere că inițiativele selectate acum vor avea, la rândul lor, un impact pozitiv,” a declarat Gábor Mozga, CEO al MOL România.

La ediția din acest an a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, lansată pe data de 24 septembrie la UMF Carol Davila din București, s-au înscris 61 de organizații neguvernamentale din 17 județe și din Capitală, care derulează proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflați în curs de recuperare după afecțiuni grave. Dintre organizațiile înscrise, 50 au mai participat și la edițiile precedente ale Programului. Dintre cele 18 organizații câștigătoare, cinci obțin finanțare pentru prima dată. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada decembrie 2024 – august 2025.

Organizațiile care au obținut finanțare sunt din București și din județele Alba, Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Iași, Satu Mare și Timiș. În implementarea proiectelor vor fi utilizate mai multe metodele, printre care terapie prin artă (muzică, desen, pictură, crafting, terapie prin dans Ways of Seeing); terapie emoțională (creare de amintiri, jocuri de rol, psihodramă și jocuri dramatice, teatru experiențial, povești Metamorphoses, povești în mișcare, teatru senzorial); terapie ocupațională; jocuri terapeutice; integrare senzorială; terapie DIR Floortime®; terapie asistată de cai.

„A fost o bucurie și o onoare în acest an colaborarea inclusiv cu un grup de studenți de la Universitatea Emanuel din Oradea, interesați de managementul ONG-urilor, care au parcurs întregul concurs de proiecte, de la înscriere și până la evaluare. Implicarea lor, începând de la analiza procedurii, situației și stării juridice a ONG-urilor participante, până la fezabilitatea și comunicarea proiectelor depuse, a generat informații utile organizatorilor și juriului de specialitate, deschizând și posibilitatea către o colaborare mai largă,” a declarat András Imre, Directorul Executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie emoțională și de intervenții psihosociale pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave. În cei 16 ani de existență, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate cu peste 6,1 milioane de lei un număr de 307 de proiecte de care au beneficiat aproape 16.000 de copii și adolescenți. Programul MOL pentru sănătatea copiilor a fost premiat în 2013, 2015 și 2018 la Gala Societății Civile și la Romanian CSR Awards.
Juriul ediției 2024 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, Coordonator Național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, membru în Comisia de psihologie clinică și psihoterapie al Colegiului Psihologilor din România, Magda Cernea, psiholog-audiolog, Erika Weisz, medic specialist de medicină de familie și fiziokinetoterapeut, care practică hipoterapia în România din 2012 și Oana Dorneanu, psihoterapeut, reprezentanta Asociației Entuziart din București, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția 2023.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Venituri totale 80 mil. lei pentru Holde Agri Invest în primele nouă luni din 2024

Holde Agri Invest, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, raportează venituri de 80 de milioane…

38 de secunde ago

Wellness: 3 masaje care elimină oboseala din corp

A mai rămas puțin timp până la sărbătorile de iarnă, un moment excelent să ne reîncărcăm cu toții bateriile pentru…

20 de minute ago

A început competiția anuală „Amintiri Gustoase” derulată pe social media, dedicată tuturor iubitorilor de gastronomie

Competiția anuală „Amintiri Gustoase” a luat startul marți, 26 noiembrie 2024, și pune la bătaie 91 de premii pentru iubitorii…

28 de minute ago

Fondul Carpathia: Șase afaceri locale primesc sprijin financiar pentru dezvoltare sustenabilă

În această toamnă, Fundația Conservation Carpathia oferă sprijin financiar prin Fondul Carpathia către șase afaceri locale din zona Munților Făgăraș…

44 de minute ago

Sustenabilitatea este noua normalitate pentru companiile din lume

Cu raportarea obligatorie a sustenabilității tot mai aproape de implementare in UE, un nou studiu KPMG arată că organizațiile cele…

56 de minute ago

Aplicație mobilă inovatoare pentru muzică ambientală, lansată la Cluj

O aplicație mobilă inovatoare destinată afacerilor din România, care oferă muzică ambientală pentru spațiile comerciale și reduce la jumătate costurile…

o oră ago