Stiri

Profit net de peste 102 mil. lei pentru Electrica în primul semestru din 2024

Reading Time: 3 minute

Electrica a înregistrat în primele șase luni din 2024 venituri operaționale de peste 4,72 miliarde de lei, în scădere cu 29,4% comparativ cu primul semestru al anului trecut.

La nivelul Grupului Electrica, EBITDA a înregistrat în aceeași perioadă o creștere de 6%, respectiv de 35,0 milioane de lei, ajungând la o valoare de 614,7 milioane lei. Creșterea EBITDA a fost generată, în principal, de performanța pe plan operațional a segmentului de distribuție, pe fondul creșterii veniturilor din distribuția de energie electrică cu aproximativ 292 de milioane de lei (+15%), la valoarea de 2.244,4 milioane de lei.

Profitul operațional înregistrat se păstrează la același nivel comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, la o valoare de 322,8 milioane de lei în 2024, față de 322,5 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul net pentru primele șase luni ale anului 2024 a înregistrat o scădere de 40,3 milioane de lei, ajungând la 102,1 milioane de lei.

„În prima jumătate a anului, Grupul Electrica a înregistrat o creștere a EBITDA cu 6% față de primul semestru al anului 2023, fiind rezultatul unor strategii solide de optimizare a operațiunilor, în special în segmentul de distribuție, unde veniturile au crescut cu 15%, susținute de majorarea tarifelor reglementate și de creșterea volumelor de energie electrică distribuită. Profitul operațional este similar cu cel din semestrul 1 2023, însă profitul net a înregistrat o scădere ca urmare a dinamicii nefavorabile a pieței de furnizare. Rămânem în continuare concentrați pe principalele priorități, investind în modernizarea infrastructurii de distribuție și, în același timp, având un focus puternic pe implementarea unor măsuri menite să stabilizeze rezultatele și să genereze o creștere sustenabilă pe termen lung.”

Alexandru Chiriță, CEO Electrica

Pe segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu aproximativ 292 milioane de lei ajungând la 2.244,4 milioane de lei, în principal datorită creșterii tarifelor. Efectul pozitiv al acestei majorări a fost completat de creșterea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 4,9%, precum și de creșterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de execuție a lucrărilor, conform politicii contabile privind recunoașterea investițiilor în rețea în legătură cu acordurile de concesiune). Contribuția segmentului de distribuție de energie electrică la veniturile consolidate ale Grupului este de 29,6%.

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în primul semestru al anului 2024 cu aproximativ 757,2 milioane de lei (-20,5%), ajungând la 2.937,8 milioane de lei. Această variație a fost generată, în principal, de scăderea volumelor din vânzarea de energie electrică cu 3% și de scăderea costului de achiziție a energiei electrice cu 49%, în contextul de reglementare explicat în continuare. Scăderea costului de achiziție s-a manifestat pe piețele forward și Piața Zilei Următoare (PZU). Această reducere s-a reflectat și în scăderea veniturilor din vânzarea energiei electrice și a veniturilor din subvenții (cu aproximativ 74% – energie electrică), deoarece, conform OUG 27/2022, cu modificările ulterioare, prețul final facturat clienților este reprezentat de valoarea minimă dintre prețul plafonat, prețul de contract și prețul final calculat cu metoda cost plus (respectiv costul de achiziție realizat + componenta de furnizare). Contribuția segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului este în proporție de 69,7%.

La 30 iunie 2024, suma estimată pentru subvenții era în valoare de 2.461,5 milioane de lei. Din valoarea subvențiilor de încasat, suma de 1.903,1 milioane de lei reprezenta cereri neîncasate depuse la autoritățile statului (din care 1.278,8 mil. lei – suma estimată a fi primită de la Ministerul Energiei, respectiv 624,3 mil. lei de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială) și 558,4 milioane de lei reprezentând cereri care nu fuseseră încă depuse la autoritățile statului până la 30 iunie 2024. În perioada 1 iulie – 5 august 2024 s-au încasat subvenții în valoare de 1.283,7 milioane de lei.

Foto: 220682445 © Florin Brezeanu | Dreamstime.com

Team

Recent Posts

Arena Elevilor, cel mai mare eveniment de orientare în carieră, a adunat peste 2000 de elevi

Explorarea unei noi evoluții în carieră și dedicarea a cât mai mult timp dezvoltării personale sunt prioritățile Generației Z (Zoomers),…

5 ore ago

Locuri de muncă destinate comunității cu dizabilități, la AccessABILITY Expo

Zeci de companii vor pune la dispoziție mii de locuri de muncă destinate comunității cu dizabilități în cadrul primei ediții…

5 ore ago

Barajul Porțile de Fier este pregătit să facă față viiturii de pe Dunăre

Ploile din ultimle zile au provocat inundații nu doar în România, dar și în mare parte din Europa. Dunărea este…

5 ore ago

400 de dosare de daune avizate în urma inundațiilor de zilele trecute

Ca urmare a inundațiilor de săptămâna trecută din zona Moldovei și a Dobrogei, până în acest moment au fost deja…

6 ore ago

RebelDot și-a triplat echipa de AI & Data în ultimul an și devine una dintre cele mai importante companii în domeniul inteligenței artificiale din România

RebelDot, dezvoltator de software din Cluj, și-a triplat echipa de AI & Data în ultimul an și devine una dintre…

6 ore ago

BCR a lansat o ediție limitată de carduri metalice

Banca Comercială Română a lansat o ediție limitată de carduri metalice exclusiviste Erste Private Banking Visa Infinite. Noul card Visa…

7 ore ago