Profit din prelucrare la rece
Reading Time: 3 minuteMarius Macarescu a cercetat piata, a analizat ce produc altii, dar mai ales ce poate aduce el noi. De doi ani s-a axat pe productia sucurilor naturale prelucrate la rece. Momentan, singura provocare majora este ca nu poate produce pe cat de multa cerere are.
De formatie ofiter in cadrul Politiei Municipiului Bucuresti, profesie in care a debutat in 1995, Marius Macarescu a ales calea antreprenoriatului din 2000. A inceput cu o societate de colectari debite – Millenium Services Securities, iar in august 2005 a deschis societatea de asistenta rutiera Motor Assistance, actuala Millennium Assistance, disponibila atat pentru persoane juridice, cat si fizice. In 2013, a atacat un nou segment de business, cu totul diferit de ceea ce facea inainte, respectiv cel al sucurilor naturale, lansand pe piata in zona de unde este de origine, Campulung Muscel, o a treia firma – Premium Fruct. Sub brandul Profructta, compania produce si imbuteliaza sucuri naturale 100 % din fructe si legume, urmand ca in viitorul apropiat sa-si extinda gama de produse.
“Profructta inseamna o intoarcere la locurile natale, sansa sa le oferim oamenilor o farama din ceea ce reprezinta acele meleaguri, bogate in mere, pere, prune si fructe de padure”, isi explica Marius Macarescu businessul lansat in urma cu doi ani.
Afacerea a inceput cu producerea de suc din mere redus doar la gustul si bogatia lui, fara chimicale, iar planul pentru anul acesta este sa lanseze sucuri la sticla in cantitati cuprinse intre 0,3 l si un litru. Pe langa sucuri de mere, in fabrica de la Campulung Muscel se vor produce si sucuri naturale din pere, visine, cirese, fragi, capsuni, zmeura, mure, afine, catina, morcov, sfecla rosie, telina si mixuri intre acestea. De asemenea, se pregateste sa lanseze si gama de produse cu fructe si legume uscate, dulceturi si gemuri, fara zahar.
Inainte de a lansa acest business, intre 2010 si pana in 2012, antreprenorul Marius Macarescu a vizitat aproape toate targurile de profil din Europa pentru a aduna cat mai multe informatii. Aceasta a fost etapa de cercetare si odata incheiata a trecut la dezvoltarea afacerii. In 2012, a achizitionat terenul pe care se afla in prezent fabrica de sucuri Profructta si a demarat lucrarile de constructie. Lucrarile s-au terminat in 2013, iar in 2014 a cumparat echipamentele. Banii alocati pentru investitie au fost 600.000 euro si au fost folositi doar pentru lansare si dezvoltare, respectiv pentru teren si utilajele necesare. Pentru designul cutiilor, ambalajelor si in branding au fost investiti 25.000 de euro.
“As fi vrut sa intalnesc un consultant in acest domeniu, poate ne-ar fi dat sfaturi utile si ne-ar fi ajutat sa pornim altfel la drum. Nu ne-am dezvoltat deloc rau, doar ca a fost ca o calatorie de descoperire mai mult decat a sti drumul pe care sa mergem.” – Marius Macarescu, antreprenor.
In toamna anului trecut, fabrica de la Campulung Muscel a avut prima productie de suc de mere, trimisa ulterior spre comercializare. In prezent, produsele Profructta se gasesc in reteaua de hipermarketuri Cora.
Linia de productie are o capacitate de 800 l/h, iar prin linia de imbuteliere trec sticle cu o capacitate de 0,3, 0,5, 0,75 si 1 l, care ajung apoi in linia de ambalare la bax.
Fabrica este prevazuta cu o linie de ambalat si paletizat produse finite, o linie de uscare fructe, legume si plante si cu doua spatii frigorifice cu capacitate de depozitare de 18 tone, respectiv 22 tone, avand putere de congelare de -15 grade Celsius, respectiv -25 de grade Celsius.
Afacerea Profructta mai inseamna si un laborator, birouri, spatii auxiliare, un spatiu de depozitare fructe proaspete cu capacitate de 80 tone la temperatura controlata si un depozit de produse finite are o capacitate de 60-80 tone.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz