Elrond: Profețiile celui de-al doilea unicorn românesc
Reading Time: 6 minuteFondat de frații Beniamin și Lucian Mincu la Sibiu, startup-ul Elrond a devenit cel de-al doilea unicorn românesc, după UiPath, cu o evaluare de piață, la ora discuției, de 2,5 miliarde de dolari. Beniamin Mincu, CEO al companiei, ne-a vorbit despre lumea nouă deschisă de tehnologiile blockchain Elrond, despre superioritatea față de Bitcoin sau Ethereum, precum și de planurile de extindere la nivel global.
Care este povestea Elrond?
Am fondat Elrond în 2017, alături de fratele meu. Lucian Mincu. Descoperisem tehnologia blockchain încă din 2014 și eram fascinați de posibilitățile ei. După ce am studiat atent proiectele ce se aflau în desfășurare în acest spațiu, am realizat că încă nu exista unul care să vizeze cele mai importante probleme ale tehnologiei, în acel moment: viteza și eficiența. Așa că am ales atent o echipă de cercetători cu vastă experiență în computer science, inginerie și programare și am conceput tehnologia care stă astăzi la baza blockchain-ului Elrond. La scurt timp s-a alăturat echipei de conducere antreprenorul Lucian Todea, care a venit cu un bogat background de investiții în companii de tech pentru a conduce împreună mine și fratele meu, startup-ul Elrond. Prin câteva runde de finanțare, echipa a strâns 5,15 milioane de dolari, fonduri care au fost investite exclusiv în cercetare și dezvoltare. Trei ani mai târziu, blockchain-ul Elrond a devenit al doilea unicorn românesc, cu o evaluare de piață de 2,5 miliarde de dolari.
Ce este blockchain-ul și de ce este o tehnologie inovatoare?
Tehnologiile internet au nevoie de un intermediar centralizat pentru a asigura validitatea transferului de date (Google sau Facebook), de bani (băncile sau procesatorii de plăți), de valori (Amazon). Tehnologia blockchain permite aceste transferuri fără un intermediar centralizat. De aceea tehnologia se numește „descentralizată”, pentru că permite participanților să schimbe date și valori într-un mod sigur, la nivel global. Primele rețele care au dovedit aceste capabilități au fost Bitcoin, cu șapte tranzacții pe secundă, și Ethereum, cu 14 tranzacții pe secundă, și costuri de transfer de câțiva dolari pe tranzacție. Elrond duce lucrurile mai departe și facilitează 15.000 de tranzacții pe secundă la un cost de doar 0,001 de dolari. Tehnologia Elrond poate fi deci văzută față de predecesorii săi așa cum a fost fibra optică față de vechiul modem analog. Exact cum broadband-ul a dus la proliferarea internetului, Elrond va duce la proliferarea tehnologiei blockchain și va deschide calea unei schimbări globale cel puțin la fel de semnificative, mai ales pentru sistemele financiare.
Cine, cum și unde poate folosi tehnologia Elrond?
Oricine poate folosi tehnologia Elrond pentru a transfera bani oriunde în lume, aproape instantaneu și la costuri neglijabile, folosind Maiar – aplicația noastră de mobil. Această aplicație este specială pentru că face folosirea tehnologiei blockchain, pentru prima oară, accesibilă oricui. Până acum, interacțiunea cu blockchain era dificilă și necesita anumite cunoștințe speciale. Ca să revenim la paralela cu internetul, Maiar reprezintă pentru tehnologia blockchain ce a reprezentat browserul web pentru internet – o metodă extrem de facilă pentru ca oricine să interacționeze cu o tehnologie care are potențialul să schimbe lumea. Pe lângă aspectul utilizatorului final, Elrond se adresează în același timp și companiilor, de orice dimensiune. Astfel, ecosistemul nostru de parteneri include nume sonore precum Samsung sau Binance, gigantul criptomonedelor care a depășit în primul său an de existență Deutsche Bank ca și rată de profit. Peste 100 de firme și startup-uri construiesc astăzi cu tehnologie Elrond, și numărul lor crește într-un ritm accelerat. Construiesc produse care transferă bani, instrumente financiare decentralizate (DeFi), aplicații pentru lanțuri de aprovizionare, burse de tranzacționare și investitii, jocuri, etc.
Cum inovează Elrond modul în care definim banii?
Fiecare blockchain are o criptomonedă proprie, care stă la baza economiei ecosistemului respectiv. Criptomonedele sunt în principiu cheltuite pentru a folosi rețeaua și câștigate de cei care operează calculatoarele pe care rulează acea rețea. Criptomoneda Elrond se numește eGold. Am ales acest nume pentru a transmite imediat ideea de valoare miliardelor de oameni care vor intra în noua economie digitală. Așa cum tehnologia a evoluat concepte precum comunicare (am trecut de la Mail la eMail), cunoaștere (am trecut de la Books la eBooks), comerț (de la Commerce la eCommerce), modelul economic al Elrond va facilita tranziția de la Gold la eGold. Un sistem financiar cu o capacitate la scara internetului, cu costuri neglijabile și potențial de transformare chiar mai mare decat internetul în sine, poate aduce următorul miliard de oameni în sistemul financiar și va deveni un important multiplicator de PIB, la nivel global.
Ce a însemnat Bitcoin pentru această „lume nouă” și cum se poziționează Elrond față de Bitcoin sau Ethereum?
Bitcoin a demonstrat că poate exista o monedă digitală pe care nu o controlează nimeni, cu o cantitate limitată, care poate fi transferată între oricine, la nivel global. Ethereum a demonstrat că banii și valoarea pot fi programabili, și că se pot construi sisteme și produse financiare pentru beneficiari direcți care să nu aibă niciun intermediar și care să opereze 24/7/365. Bitcoin și Ethereum au arătat care poate fi valoarea unui sistem financiar digital la nivel global. Elrond construiește pe aceste proprietăți și oferă un sistem la fel de sigur și programabil, însă la viteze de 1.000 de ori mai mari și costuri de 1.000 de ori mai mici. Prin aplicația Maiar abstractizăm complexitatea acestei tehnologii, astfel încât ea să poată fi folosită de oricine. Așa cum folosind Gmail, de exemplu, nu trebuie să știi ce este SMTP pentru a trimite un mail și comunica oriunde, oricând și cu oricine, așa vei putea folosi Maiar, fără să știi ce este blockchain, pentru a transfera valoare oriunde, oricând și oricui.
Care este viitorul industriei bancare, așa cum o știm, în fața monedelor virtuale, a criptomedelor?
Tehnologia blockchain este de importanță deosebită pentru viitorul sistemului financiar. Băncile și instituțiile financiare o vor folosi și integra în portofoliul lor de tehnologii, pentru a oferi servicii cu securitate sporită și viteză crescută, la costuri mai mici, clienților lor. Vedem bănci importante pentru JP Morgan care deja folosesc tehnologia blockchain în rețeaua lor de bănci și parteneri, sau Deutsche Bank, care oferă servicii de custodie pentru criptomonede clienților săi.
Ce trebuie să știe/să aibă o persoană care vrea să folosească Maiar?
Oricine cu un telefon și conexiune la internet poate descărca Maiar. Aplicația este destinată utilizatorului obișnuit de internet, care dorește o modalitate ușoară de a transfera bani și valoare, a economisi și investi. Maiar folosește tehnologie Elrond pentru a genera un portofel digital (wallet) în deplină siguranță, folosind o semnătură criptografică generată pe baza numărului de telefon. Foarte important, nici numărul de telefon, nici vreo altă informație despre utilizator, nu este necesară în instalarea sau utilizarea aplicației Maiar. Asta înseamnă că absolut oricine poate descărca aplicația și deveni astfel parte din noul sistem financiar global. Acest aspect este extrem de important, atât pentru cei 1,7 miliarde de adulți care încă nu au acces la servicii financiare, cât și pentru noile generații care vor interacționa mai ușor cu produse de investiții, într-un mod simplificat, educativ și fun.
Cât de sigure sunt tranzacțiile?
Elrond foloseste standarde criptografice care sunt cel puțin la fel de sigure ca Bitcoin. Bitcoin are peste 10 ani de existență, o valoare totală de 900 de miliarde de dolari și a transferat mii de miliarde în deplină siguranță. În plus, rețeaua și aplicatiile Elrond sunt permanent testate, auditate și îmbunătățite, pentru a oferi cea mai sigură platformă pentru noua economie a internetului.
Cum ați reușit să găsiti finanțare pentru Elrond? Cine sunt investitorii până în prezent?
Înainte de a strânge vreun ban, echipa Elrond a fost auto-finanțată, pentru a desfășura munca de cercetare și creare a unui prototip. Rezultatul a demonstrat capabilitățile și potențialul tehnologiei Elrond și a convins investitori din întreaga lume să ne sustina proiectul. Elrond a strâns 5,15 milioane de dolari de la investitori din Silicon Valley precum Electric Capital, de la jucători importanți în piata crypto precum Binance sau fonduri de investiții din Singapore, Olanda și India, precum și de la investitori retail, prin intermediul unui IEO (Initial Exchange Offering) organizat pe platforma Binance în 2018. Elrond este un ecosistem descentralizat, care este deținut de utilizatorii săi care dețin criptomoneda eGold. Sunt astăzi mai mult de 330.000 de conturi, din care 50.000 dețin mai mult de 1 eGold.
Care sunt oamenii cheie în Elrond? Vă extindeți cu birouri și în alte țări?
Elrond este o echipă de cercetători, ingineri și programatori, mulți cu doctorate în domeniu și experiență la companii precum Microsoft, Google, Intel și NTT Data. Echipa de conducere are o bogată experiență în domeniul antreprenoriatului și a criptomonedelor. Echipa a început cu mai puțin de 10 oameni în 2017, și acum are peste 50 de membri, în cea mai mare parte din Sibiu, cu birouri strategice în Germania. Extinderea Elrond la nivel global va continua cu prezență sporită în anumite țări, precum SUA, Franta, sau Coreea de Sud. Activitățile de cercetare și dezvoltare vor continua însă să se desfășoare la Sibiu.
Care a fost rezultatul întâlnirii cu oficialitățile din Miami?
Vom oferi resurse, consultanță și toata susținerea pentru implementarea de soluții bazate pe tehnologie Elrond, atât orașului Miami cât și firmelor și startup-urilor locale. Suntem de asemenea pregătiți să investim în startup-uri care construiesc soluții bazate pe blockchain, contribuind astfel la adopția acestei tehnologii inovatoare și extinderea scenei high-tech din Miami. Primarul Francis Suarez a declarat ulterior pe Twitter că a fost impresionat de discuția noastră: „Sunt nerăbdător să văd compania Elrond aici, pentru ca împreună să creăm mai multe locuri de muncă bine platite în orașul Miami!”
În ce constă colaborarea cu Samsung?
Moneda eGold este disponibilă pe orice telefon Samsung care are capabilități blockchain integrate, ca de exemplu telefoanele flagship de la S10 în sus. Acest lucru permite milioanelor de deținători de telefoane Samsung să interacționeze cu ecosistemul Elrond și să își securizeze monezile folosind securitatea sporită a terminalelor gigantului coreean.
Care sunt pașii următori?
Deși avem deja numeroase realizări importante, Elrond și Maiar sunt abia la început. În perioada următoare vom anunța importante upgrade-uri pentru rețeaua Elrond și noi capabilități, produse financiare construite cu Elrond și capabilități noi pentru aplicația Maiar. Continuăm de asemenea expansiunea ecosistemului Elrond și susținem firme și startup-uri din toată lumea să construiască folosind tehnologia noastră. O să vedem în curând plăți, produse financiare, aplicații de business și chiar jocuri ce vor folosi tehnologia Elrond.
Câte criptomonede Elrond sunt acum pe piață și cât valorează pe unitate?
Există 21 de milioane de monede în acest moment. 1 eGold se tranzacționează azi (17 februarie – n.r.) la 152 de dolari.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 351 (1 martie – 31 martie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz