Stiri Antreprenori

Primul artist floral român în cursa Greek Flower Cup Pro 2018

1 oct. 2018 3 min

Primul artist floral român în cursa Greek Flower Cup Pro 2018

Reading Time: 3 minute

Pentru un artist floral, participarea la Greek Flower Cup Pro 2018 este ca o participare la olimpiadă. Pentru Oana Lamba, florist și fondatoare Olla, participarea la această “olimpiadă a industriei floristice vine cu o dublă provocare – reprezentarea României și obținerea finanțării necesare pentru a putea participa la concursul organizat în Kalamata, Grecia.

Oana Lamba are nevoie de 4.000 de euro pentru a completa suma necesară participării, la mijlocul lunii octombrie, la competiția internațională și a demarat o campanie de strângere de fonduri

oana lamba foto Mircea Avarvari 1
foto: Mircea Avarvari

La concursurile internaționale de design floral se înscriu floriști profesioniști din întreaga lume, iar evaluarea lucrărilor se face după regulile Florint (International Florist Organization), explică fondatoarea Olla. Tot Florint este asociația care organizează din patru în patru ani Cupa Europei, care în 2020 va avea loc în Polonia. Campionatul Mondial care va avea loc în martie 2019, în SUA, va fi organizat de Interflora. În România, industria de profil merge cu pași mici, dar siguri. Totuși, se coagulează mai greu, spune florista, adăugând că în noiembrie va fi organizată o Cupă a României, la Sibiu.

foto Mircea Avarvari
foto: Mircea Avarvari

Ce înseamnă pentru tine Greek Flower Cup Pro 2018?

Pentru mine este prima participare la un concurs internațional, jurizat de un juriu profesionist, după standardele Florint. Am mai asistat designeri în realizarea lucrărilor, dar este prima dată când eu sunt cea care îmi pun ideile în scenă. Este o provocare a mea cu mine, ca și când m-aș uita în oglindă și mi-aș vedea competitia. Provocarea de a crea o lucrare pentru un concurs internațional, de a integra noi standarde pe care să le aplic în activitatea de zi cu zi, de a evolua. Este și o ocazie bună pentru a cunoaște colegi de breaslă din străinătate, de a participa la comunitatea asta faină care se creaza în jurul creației și a pasiunii pentru flori și frumos.

Ce presupune concursul? 

Concursul se desfasoară pe 17 și 18 Octombie, în Grecia, Kalamata, oraș aflat în peninsula Peloponez și este organizat de Asociatia Floriștilor din Atena. Sunt patru lucrări/ probe. Pentru două dintre probe am primit deja regulile și tematica și pe care le putem schița și contura până la maxim o treime din lucrarea finală, restul fiind finisat in timpul concursului, (pentru care putem comanda florile si materialele necesare) Celelalte două probe sunt lucrari surpriză despre care nu se știe nimic – vom afla toate informațiile în concurs, moment în care vom primi și florile și materialele necesare. În taxa de participare sunt incluse materialele și florile pentru lucrările surpriză. Pentru lucrările „pregatite”, fiecare concurent este pe cont propriu în ceea ce privește investiția în materiale, accesorii și compoziția florală folosită. Voi merge însoțită de profesorul meu, Maestrul Nicolae Agop, de a cărui susținere mă bucur ca și profesor și mentor. Domnia sa a pregatit în decursul carierei mulți elevi pentru expoziții și concursuri. Luna aceasta călătorește special de la Chișinău ca să ne pregătim, urmând să mergem împreuna și în Grecia.

ol e1538407972579Ce ar însemna pentru tine să câștigi această competiție?

Am obținut informații de la organizatori și am văzut consursul ca pe o experiență nouă pe care am simțit că vreau să o trăiesc cu tot ce face parte din ea, cu toate emoțiile și etapele (etapa de organizare, de pregătire, de strângere de fonduri, de creație, de cercetare – să îmi imaginez ce forme, ce culori și ce flori voi folosi). Am trecut și prin faza în care m-am auto-sabotat și mi-am spus că poate nu sunt suficient de bună, de pregatită, că poate nu era timpul să mă înscriu, dar am integrat-o și am depășit-o. Înainte de un parcurs profesional este și un drum frumos de dezvoltare personală, de a experimenta și a-mi da voie să trăiesc frici, provocări, vulnerabilități. Dacă aș câștiga ar fi încă un pas în afara experienței de concurs pentru care mă pregătesc deja, pe care l-aș face pe parcursul meu profesional. Costurile totale sunt de 5.000 de euro, din care prietenii s-au oferit deja să ma susțină cu 1.000 de euro. Pentru diferența de 4.000 de euro mă ajută orice formă de sponsorizare, granturi sau proiecte care susțin reprezentarea României în străinătate, industriile creative, manifestările artistice etc.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: