Stiri

Prima mini-pădure urbană din Constanța a fost plantată în zona Marvimex

3 apr. 2023 6 min

Prima mini-pădure urbană din Constanța a fost plantată în zona Marvimex

Reading Time: 6 minute

Prima mini-pădure urbană comunitară din Constanța a fost plantată sâmbătă, 1 aprilie, în zona Marvimex – Inel 2, în cadrul programului strategic de regenerare urbană „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” dezvoltat de Primăria Constanța și Asociația Act for Tomorrow. Acțiunea face parte din programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom.

Noua mini-pădure plantată în Constanța numără aproximativ 3.000 de arbori și arbuști plantați pe o suprafață de 2.000 m2, fiind alcătuită dintr-un mixt de 14 specii. Spațiul este prevăzut cu alei si două zone de relaxare. Pădurea are la bază metoda Miyawaki, recunoscută în 2006 cu Premiul Blue Planet, echivalentul unui Premiu Nobel pentru ecologie.

În cadrul evenimentului de plantare au participat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, prefectul județului Constanța Silviu Coșa, precum și 190 de voluntari – locuitori ai cartierului, angajați OMV Petrom și reprezentanți ai instituțiilor din Constanța (Comisariatul Gărzii de Mediu, Agenția de Protecție a Mediului).

Inițiativa „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” își propune crearea primului spațiu regenerativ din Constanța și multiplicarea acestuia în alte cartiere din oraș, dar și o componentă puternică de responsabilizare – a locatarilor, precum și a cetățenilor din oraș – în vederea protejării arborilor și arbuștilor plantați, prin activități care să aducă cetățenii mai aproape de natură și să le arate beneficiile multiple ale spațiilor verzi din cartiere.

Unicitatea proiectului constă în faptul că va continua dincolo de evenimentul propriu-zis de plantare, vizând implicarea directă a comunității în îngrijirea micro-pădurii și în dezvoltarea armonioasă a acestui spațiu, pe termen mediu și lung, astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor. Proiectul presupune crearea unor oportunități de învățare și recreere pentru locatari, ateliere de educație ecologică, realizarea de picturi murale, cinematograf în aer liber și alte activități în natură, pentru ca aceștia să se poată bucura de tot ce are de oferit noul spațiu verde din cartierul lor.

Plantarea mini-pădurii urbane din cartierul Inel 2 are la bază metodă Miyawaki, implementată cu succes în numeroase orașe din întreaga lume. Această abordare inovatoare prioritizează dezvoltarea naturală a pădurilor și este menită să accelereze creșterea arborilor, reducând timpul necesar pentru ca puieții să ajungă la maturitate. Astfel, pe o porțiune restrânsă, se plantează o varietate de arbori și arbuști preponderent autohtoni, care sunt apoi lăsați să crească natural, fără intervenții majore.

Această tehnică permite dezvoltarea unei păduri dense, care va da naștere unui ecosistem complex și stratificat, adaptat mediului local, capabil să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale și care va reduce nivelul de zgomot și praf. Prin urmare, cu ajutorul principiilor specifice abordării Miyawaki, pădurea din cartier va crește mai repede și va fi mai rezistentă la condițiile de climă și sol din mediul urban. Beneficiile pădurii Miyawaki includ îmbunătățirea calității aerului, atenuarea efectului de insulă de căldură urbană, creșterea biodiversității și reducerea poluării fonice. În plus, pădurile Miyawaki necesită mai puțin spațiu și întreținere decât parcurile tradiționale, ceea ce le face o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele urbane cu spații verzi limitate. Mai mult, studiile au arătat că accesul la pădurile Miyawaki poate avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice, dar și mintale, reducând stresul și anxietatea și contribuind în cele din urmă la bunăstarea generală populației.

Printre speciile plantate în prima mini-pădure urbană din Constanța, se regăsesc: stejar pedunculat, stejar roșu, mojdrean, frasin, paltin de câmp, mesteacăn, ulm, tei, pin negru, arțar, jugastru.

„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Organizatorii proiectului au consultat și au lucrat îndeaproape cu locuitorii care vor beneficia în mod direct de acest spațiu, pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței naturii din orașe și a-i motiva să participe la acțiunile de plantare și întreținere a puieților plantați în apropierea blocurilor.

Prin urmare, două etape esențiale ale proiectului, premergătoare evenimentului de plantare de sâmbătă, au fost consultarea locatarilor din blocurile adiacente și constituirea unui grup comunitar voluntar în rândul acestora. Prin implicarea locuitorilor, încă de la începutul proiectului, în activitățile care stau la baza creării acestui nou spațiu verde din oraș, organizatorii proiectului speră să creeze un sentiment de responsabilitate și simț civic cu privire la spațiul verde din cartier, care va reprezenta nu doar o oază de biodiversitate, ci un loc de relaxare, recreere și socializare.

“De când sunt primar am primit numeroase semnalări, îngrijorări, frici, că pe acest spațiu se va face un proiect imobiliar. Și de fiecare dată am spus că nu se va face niciun proiect imobiliar, încercăm să găsim soluții să regenerăm zona. Și iată astăzi, prin plantarea primei păduri urbane din orașul nostru, am făcut primii pași pentru un oraș mai verde, în care natura devine un element cheie în viața locuitorilor. Mă bucur că am luat parte la acest proiect deosebit și că am plantat alături de locuitorii cartierului. Vom continua eforturile pentru a multiplica astfel de inițiative în cât mai multe locații din Constanța, pentru ca astfel să creștem suprafețele de spațiu verde la nivelul municipiului și să dezvoltăm un oraș sustenabil”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

“Ne bucurăm că astăzi am dat viață primei mini-păduri urbane din Constanța, un proiect special pentru noi, prin care nu doar că aducem natura mai aproape de locuitorii Constanței, ci, prin metoda Miyawaki pe care se bazează această micro-pădure, asigurăm de 20 de ori mai multă biodiversitate decât în plantațiile obișnuite, un alt avantaj fiind că acestea stochează de 30 de ori mai mult dioxid de carbon. Constanța este orașul în care noi ca asociație am găsit deschiderea autorităților și a locuitorilor pentru a pilota și dezvolta noi proiecte de mediu și regenerare urbană, inedite pentru România, așa cum au fost cea mai mare pictură murală realizată cu vopsea care purifică aerul din lume, precum și Campania Schimbă Pet-ul cu biletul. Prin Programul “Natură Urbană – Oxigen pentru Constanța”, ne-am asumat că, alături de autoritățile publice locale și de sectorul privat, să contribuim cu idei, resurse și expertiză pentru a aduce natura mai aproape de oameni, prin dezvoltarea de noi proiecte inedite și de impact”, a declarat președintele Asociației Act for Tomorrow, Andrei Coșuleanu.

Așadar, proiectul de regenerare urbană, care are ca direcție principală crearea de noi spații verzi comunitare în municipiul Constanța, reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții din mediul urban și în crearea unui oraș sustenabil, dar și o oportunitate unică pentru comunitatea locală de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc.

Sub umbrela programului “Natură Urbană – Oxigen pentru Constanța”, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Palatul Copiilor Constanța și Asociația Act for Tomorrow își asumă în următorii 2 ani să dezvolte și să sprijine noi proiecte de regenerare urbană, de creștere a suprafețelor de spațiu verde la nivelul municipiului și crearea de păduri urbane, să dezvolte noi activități de educație și voluntariat pentru comunitate, adresate copiilor, tinerilor și adulților din Constanța, dar și acțiuni pentru a spori gradul de colectare și reciclare a deșeurilor.

Programul vine în continuarea parteneriatului dintre Primăria Constanța și Asociația Act for Tomorrow, prin care, în ultimii 3 ani, au fost realizate proiecte de mediu emblematice pentru Constanța, precum: cea mai mare pictură murală realizată cu vopsea care purifică aerul din lume de pe plaja Reyna din Constanța; Campania Schimbă Pet-ul cu biletul, prin care locuitorii din Constanța au plătit cu PET-uri pentru biletele de transport public; acțiuni de ecologizare a lacului și Parcului Tăbăcăriei și a altor zone din oraș.

Mini pădurea urbană plantată sâmbătă la Constanța a fost susținută prin programul “România plantează pentru mâine”, inițiat de OMV Petrom și ONG-urile partenere. Cu o contribuție de 5,7 milioane de euro, programul este cea mai mare inițiativă de plantare finanțată din fonduri private din România. În cadrul acesteia peste 2.000.000 de puieți au fost plantați pe 450 de hectare, în perioada 2020-2023. În 2023, ”România plantează pentru mâine” ajunge preponderent la oraș. Astfel, anul acesta, cele două sezoane de plantări se vor concentra în zonele urbane pentru care se pregătesc peste 330.000 de puieți. Unul dintre obiectivele setate pentru următorii 3 ani este întreținerea suplimentară pentru cele peste 2 milioane de arbori plantați până în prezent și atingerea pragului de 1 milion de copaci plantați în orașele din România.

Array

Articole pe aceeași temă: