Stiri Tech

Prima aplicație pentru raportarea abuzurilor persoanelor instituționalizate. Cum se pot face plângeri

27 iul. 2023 4 min

Prima aplicație pentru raportarea abuzurilor persoanelor instituționalizate. Cum se pot face plângeri

Reading Time: 4 minute

Code for Romania a dezvoltat aplicația mobilă Ceasul bun, destinată persoanelor cu dizabilități intelectuale şi/sau psihosociale – închise în centre rezidențiale de asistență socială, unități medico-sociale și secții sau spitale de psihiatrie. Aplicația a fost dezvoltată în cadrul proiectului „AdaptJust – justiție accesibilă persoanelor cu dizabilități”, implementat de Centrul de Resurse Juridice, organizație neguvernamentală de drepturile omului, în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Code for Romania va asigura mentenanța și dezvoltarea continuă a aplicației care poate fi deja descărcată gratuit de oricine din AppStore sau PlayStore.


Ce este Ceasul Bun și de ce e nevoie de această soluție digitală?

Ceasul Bun este prima soluție digitală care le va permite persoanelor cu dizabilități instituționalizate să se apere și să reclame abuzurile pe care le trăiesc. Este o soluție care educă, expune și denunță comportamentul abuziv și exploatator.

Conform CRJ, la nivel național există 50,000 de persoane instituționalizate care fie nu au posibilitatea de a contacta sistemul de justiție în cazul în care trăiesc abuzuri, fie acesta este limitat. În Ilfov, 100 de persoane nu persoane nu au putut sesiza autoritățile şi din cauza lipsei accesului la mijloace de petiţionare. Ultimele luni sunt o dovadă a necesității unui instrument de raportare accesibil persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale private de libertate în servicii sociale şi medicale, publice şi private.

Tehnologia vine în sprijinul drepturilor omului

„Suntem mândri să anunțăm lansarea aplicației Ceasul Bun, dezvoltată cu implicare și responsabilitate socială. Cu fiecare linie de cod și fiecare funcționalitate implementată, ne-am concentrat asupra unui obiectiv clar: să oferim putere și voce unora dintre cele mai vulnerabile persoane dintre noi, cele instituționalizate. Ceasul Bun este o dovadă a potențialului inepuizabil al tehnologiei în sprijinul drepturilor omului. Suntem recunoscători pentru sprijinul și implicarea comunității și a în această călătorie și suntem convinși că împreună vom face o diferență semnificativă în viețile celor care au nevoie de ajutor. Astăzi marcăm nu doar lansarea unei aplicații, ci și începutul unei noi etape în lupta pentru drepturile omului și justiție socială în România.”, a declarat Olivia Vereha, VP of Product Code for Romania.

„Sunt 20 de ani de când observăm prin intermediul vizitelor de monitorizare inopinate modul în care sunt respectate drepturile omului în instituţiile de asistenţă medicală şi socială. Cu fiecare vizită, împreună cu colaboratorii CRJ, am fost martorii suferinţei persoanelor cu dizabilităţi, minori, tineri sau vârstnici. Cele mai multe abuzuri fizice, sexuale şi emoţionale ar fi putut fi prevenite sau raportate când încă oamenii trăiau.În timpul stării de urgenţă cauzate de Covid-19, după ce am oferit telefoane şi acces la consiliere psihologică şi informaţii juridice celor care erau izolaţi în centrele rezidenţiale şi în căminele pentru vârstnici, am realizat cât de facilă ar fi comunicarea abuzurilor în timp real. Aşa a apărut ideea finanţării aplicaţiei în format uşor de înţeles şi ideea parteneriatului cu Ministerul Public. Cu ajutorul colegilor de la Code4Romania am reuşit, sperăm, să oferim persoanelor cu dizabilităţi – o aplicaţie care face ca plângerile să fie mai uşor de raportat şi de investigat. Este o soluţie de avarie într-un sistem care încă privează de libertate, în mod ilegal, zeci de mii de persoane. Accesul la justiţie prin intermediul platformelor de comunicare şi IT – sunt un semn de civilizaţie şi le mulţumim experţilor Code4Romania pentru implicare!” Georgiana Pascu, manager de program Pledoarie pentru Demnitate, CRJ


Inovarea incluzivă din spatele aplicației Ceasul Bun


Caracteristicile inovatoare ale aplicației sunt oferite de UX design-ul acesteia care a fost dezvoltat având în minte informațiile primite de la beneficiarii direcți, adesea persoane cu diferite tipuri de dizabilități și grade de educație. Nevoile acestor persoane au fost cercetate în cadrul laboratorului Civic Labs și pot fi regăsite în Raportul Șanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilități.

Aplicația Ceasul Bun depășește limitele accesibilității standard, deoarece este concepută cu atenție pentru a lua în considerare nuanțele și nevoile specifice ale interacțiunii digitale pentru o gamă largă de dizabilități.

Totodată, soluția digitală are integrate funcții precum speech-to-text (care transformă vocea utilizatorului în text), screenreading (citirea ecranului pentru persoanele cu deficiențe de vedere), iar acțiunile și ecranele aplicației sunt dezvoltate astfel încât să fie evitați factorii declanșatori, un detaliu esențial pentru persoanele cu epilepsie de exemplu.

Aplicația Ceasul Bun permite ca utilizatorul să înregistreze o plângere în nume propriu sau în numele altei persoane.


Opțiunile pe care utilizatorul le va avea la îndemână sunt următoarele: mi-a făcut cineva rău (am fost bătut, abuzat sexual, pedepsit, închis sau altceva), vreau să mă mut (vreau să fiu mutat într-un alt centru sau spital), vreau la judecător (vreau să ies de sub interdicție). Fiecare dintre aceste trei opțiuni conduce utilizatorul către instituțiile recomandate pentru trimiterea sesizării. Reclamațiile înregistrate se transmit automat către instituțiile relevante.

„Aplicația este foarte bună pentru ca începi sa prinzi curaj, chiar dacă te afli intr-o instituție. Nu știu cum se va înțelege directorul cu autoritățile, în rest aplicația e foarte ușor de înțeles. Recomand tuturor persoanelor cu dizabilități care locuiesc în instituții sa o folosească cu succes.” Elisabeta Moldovan, autoreprezentant, co-președinte CevaDeSpus

Ceasul Bun include și o zonă de resurse educative unde pot fi găsite informații detaliate despre diferite tipuri de abuzuri, cât și numere de apelare rapidă în caz de urgență.

Proiectul „AdaptJust” este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a facilita accesul la justiție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și/ sau cu probleme de sănătate mintală. Partener Media: Starea Nației.
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021.

Array

Articole pe aceeași temă: