Prima ambarcațiune electrică din Europa a colectat 900 de kg de deșeuri la Orșova
Reading Time: 3 minuteDe Ziua Internațională a Dunării, sărbătorită la finalul lunii iunie, Ebisu, prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor din Europa, 100% electrică, a ajuns la Orșova, în zona golfului Cernei , la vărsarea râului în Dunăre, o zonă extrem de cunoscută pentru acumulările excesive de deșeuri care ajung să acopere apele, de unde a strâns 900 de kg de deșeuri.
În total peste 110 de saci, însumând 900 kg de deșeuri, au fost strânși în 5 ore, de pe luciul de apă, în cadrul unui eveniment de ecologizare, desfășurat în cadrul programului “Acționăm pentru Ape!”, inițiat de Act for Tomorrow şi Kaufland Romania, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională Apele Române. Voluntarii, angajați Kaufland România veniți din mai multe locații din țară, angajați ai Administrației Bazinale a Apelor Banat și membri ai comunității locale au intervenit atât cu ambarcațiunea de colectare, cât și cu bărci și mincioguri într-o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Cerna, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei.
În apele din zona golfului Cerna au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri, majoritatea aduse de apă. PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, spray-uri, haine, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, becuri, baterii, medicamente.
Dunărea este cel mai poluat fluviu din Europa, deși reprezintă cel mai important bazin hidrografic al României și al întregului continent.
În ultimele decenii, Dunărea a început să aibă mari probleme în ceea ce privește poluarea și pierderea biodiversității. Acestea sunt datorate gropilor de gunoi, inundațiilor, descărcărilor industriale, evacuărilor din canalizare, aruncării deșeurilor și din activități precum pescuitul și acvacultura, transportul maritim, mineritul și exploatările în largul mării, depozitarea ilegală pe mare.
La începutul acestui an, Asociația Act for Tomorrow a dezvoltat prima cartografiere a microplasticului în apele României, iar una dintre locații cartografiate în cadrul cărora a fost identificată prezența microplasticului a fost chiar golful Cernei. La acel moment în golful Cernei se afla cea mai mare insulă plutitoare cu deșeuri.
Astfel, întoarcerea în golful Cernei, pentru realizarea unei acțiuni inedite de ecologizare , reprezintă un pas firesc în contextul celui mai important program de protejare a apelor din România, “Acționăm pentru Ape!”.
“Ne bucurăm nespus că astăzi, de Ziua Internațională a Dunării am reușit să aducem la Orșova prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor din ape, mai ales în această perioadă în care acumulările excesive de deșeuri aduse de viituri sufocă apele țării noastre. Zona Golfului Cernei este binecunoscută pentru poluarea cu deșeuri, întreg habitatul din această zonă fiind extrem de afectat. Echipele noastre de intervenție au dat dovadă de implicare și perseverență, în ceea ce noi considerăm a fi un manifest al grijii pentru mediu și al speranței într-un viitor mai verde.Totodată, credem cu tărie că apele țării noastre au nevoie de cât mai mulți oameni responsabili, dar și instituții publice, companii și ONG-uri implicate, precum și de tehnologii inovatoare dedicate acestei cauze care să contribuie la protejarea apelor”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Act for Tomorrow.
“Ziua Dunării este un prilej de sărbătoare, dar și o ocazie să ne îndreptăm atenția asupra principalelor probleme care se regăsesc la nivelul fluviului, acesta fiind considerat cel mai poluat fluviu din Europa, deși este unul dintre cele mai importante sisteme acvatice ale țării noastre și ale continentului. Protejarea apelor Dunării reprezintă o prioritate pentru Kaufland Romania, iar această cauză este asumată la nivelul întregii companii. Atât prin strategia de responsabilitate socială a Kaufland Romania, cât și prin strategia REset Plastic, ne-am asumat la nivel internațional și național să depunem eforturi pentru a spune Stop plasticului din ape, iar alături de Act for Tomorrow, prin programul Acționăm pentru Ape, luptăm zi de zi pentru această cauză”, a declarat Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
”Dunărea și lunca sa în condiţii naturale, îndeplinește mai multe funcţii importante, respectiv hidrologică, ecologică, socio-economică. Zilnic, specialiștii noștri se confruntă cu problema peturilor în ape, inclusiv în apele Dunării. Prezența deșeurilor în cursurile de apă și în lacurile de acumulare s-a amplificat în ultimii ani și are, în acest moment, un impact major asupra activității de management integrat al resurselor de apă. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este esențial să adopte un stil de viață sănătos și să protejeze apele Dunării, pentru a limita, pe cât posibil, epuizarea și degradarea resurselor ei naturale”, a declarat Laszlo Barabas, director general al Administrației Naționale ”Apele Române”.
Ambarcațiunea, denumită Ebisu, după zeul japonez considerat protectorul apelor, este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. EBISU poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 cm, care sunt sortate și ulterior merg spre reciclare.
Cu un motor de 18 kw și cu o baterie de 40kv, Ebisu se alătură ambarcațiunilor din lume cu rol de a colecta deșeurilor din ape. Ambarcațiunea a fost proiectată de la zero în România, de Asociația Act for Tomorrow.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz