Prețul petrolului s-a prăbușit, ajungând la cotații negative în SUA

20 apr. 2020 < 1 min

Prețul petrolului s-a prăbușit, ajungând la cotații negative în SUA

Reading Time: < 1 minut

Dacă voiați să cumpărați petrol, ați fi putut primi la un moment dat peste 37 de dolari pe baril. Nu e o greșeală: luni, prețul barilului de țiței american a căzut sub zero la contractele pentru luna mai.

Cea mai slabă cotație înregistrată din 1983 încoace, de când se tranzacționează contracte futures la bursa de mărfuri din New York (NYMEX), a fost de -37,63 dolari pe barilul de țiței american (West Texas International – WTI).

Situația mai mult decât neobișnuită s-a produs din cauză că majoritatea investitorilor au renunțat la contractele WTI pentru luna mai, pentru a se concentra pe cele din luna iunie, ceea ce a dus cererea în teritorii negative și a sporit volatilitatea cotațiilor.

Cotația negativă înseamnă că, pentru moment, nimeni din America nu are nevoie de petrol pe termen scurt, în condițiile în care economia este în mare parte blocată din cauza pandemiei de COVID-19.

Cotația WTI pentru luna iunie era la ora scrierii acestui articol la 22 de dolari per baril, ceea ce înseamnă o scădere de 12% într-o singură zi. Prețul pentru contractele futures pentru țițeiul Brent (standardul global), au scăzut luni cu 3,8%, până la 27 de dolari barilul.

Săptămâna trecută, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încercat să oprească declinul prețului țițeiului printr-o reducere a producției în mai și iunie cu 9,7 milioane de barili pe zi, cea mai mare scădere negociată vreodată. Planul nu a dat însă roade.

Ilustrație: © Beinluck | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: