Stiri

Premii de peste 700 mil. $ pentru pasionații de eSports în ultimii cinci ani

Reading Time: 3 minute

Jocurile electronice au tot mai mulți fani, iar acest lucru atrage si fonduri. În prezent, publicul celor care urmăresc evenimentele de sporturi electronice este de aproape 600 de milioane de oameni. Acesta este și unul din motivele pentru care sposnorii investesc milioane în această piață.

Potrivit datelor prezentate de SafeBettingSites.com, jocurile de top din eSports au plătit peste 700 de milioane de dolari în premii în ultimii cinci ani.

Dota 2 este jocul cu premiile cele mai mari

Dota 2 a atins peste 217 milioane de dolari în premii în cinci ani, Fortnite îl urmează cu 151 milioane de dolari.

Industria eSports a parcurs un drum lung de la prima competiție oficială de jocuri video din 1972, care a acordat marele premiu constând într-un abonament pe un an la revista Rolling Stone jucătorului cu cel mai mare punctaj la Spacewar. Unele dintre cele mai incredibile plăți au fost făcute în ultimii ani.

Datele Statista arată că premiile cumulate din Arena of Valor, Counter-Strike, Dota 2, Fortnite, League of Legends, Overwatch, PUBG și PUBG Mobile, ca fiind cele mai bine plătite jocuri eSports, s-au ridicat la 122,1 milioane de dolari în 2018. Un an mai târziu, această cifră s-a umflat cu aproape 60%, ajungând la 194,1 milioane de dolari.

Turneele de eSports au ajuns la nivelul de dinaintea pandemiei

Cu toate acestea, anul 2020 a adus un regres major, premiile totale ale jocurilor eSports de top scăzând la doar 80,6 milioane de dolari în acel an. Un an mai târziu, toate turneele majore de eSports au revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, premiile combinate crescând la 161,8 milioane de dolari. Deși această cifră a scăzut la 143 de milioane de dolari anul trecut, premiile combinate ale turneelor de cinci ani ale celor opt jocuri au ajuns totuși la suma uriașă de 701,6 milioane de dolari.

Statisticile arată că turneele Dota 2 și Fortnite au obținut mai mult de jumătate din această valoare. Premiile în bani pe cinci ani ale Dota 2 au atins o sumă uriașă de 217,7 milioane de dolari, mai mult decât orice alt joc de pe piața eSports. Fortnite s-a clasat pe locul al doilea, cu 151,8 dolari în premii combinate ale turneelor între 2018 și 2022. Counter-Strike, Arena of Valor și League of Legends au urmat, cu 118,7 milioane de dolari, 79,4 milioane de dolari și, respectiv, 61,6 milioane de dolari.

Totalul premiilor în bani a scăzut cu 12% în 2022, PUBG și Dota 2 au înregistrat cea mai mare scădere de la an la an

Deși cei mai buni jucători și echipe de esports au câștigat sute de milioane de dolari în ultimii cinci ani, în 2022 s-a înregistrat o scădere semnificativă a premiilor totale. Datele Statista au arătat că premiile combinate ale primelor opt jocuri de sporturi electronice de top au atins 143 de milioane de dolari anul trecut, sau cu 12% mai puțin decât în 2021.

PUBG și Dota 2 au înregistrat cea mai mare scădere a premiilor în bani de la an la an dintre toate jocurile eSports de top. Anul trecut, valoarea totală a tuturor premiilor din turneele PUBG s-a ridicat la 8,47 milioane de dolari, sau cu 48% mai puțin decât în 2021, când jocul a plătit mai mult de 16 milioane de dolari.

La International 2022 s-a înregistrat cel mai mic fond de premii din ultimii șase ani, de 18,9 milioane de dolari, în scădere de la 40 de milioane de dolari cu un an înainte. Statisticile arată că premiile totale din Dota 2 au ajuns la 32,9 milioane de dolari anul trecut, sau cu 31% mai puțin decât în 2021. Counter-Strike a înregistrat o scădere anuală a premiilor de 23%, aproape la fel ca Fortnite.

Pe de altă parte, cei mai buni jucători din Arena of Valor au câștigat peste 31,1 milioane de dolari anul trecut, sau cu 75% mai mult decât în 2021. Fondul de premii al turneelor PUBG a crescut, de asemenea, cu un procent uriaș de 48% de la an la an și a ajuns la 8,5 milioane de dolari.

Cristi Dorombach

Recent Posts

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

2 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

3 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

3 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

3 ore ago

Delgaz Grid primește 200 de milioane de euro de la BEI pentru modernizarea rețelei

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 200 de milioane de euro distribuitorului român de energie Delgaz Grid…

3 ore ago

Magda Costache, Sezamo: Supermarketul online al viitorului

Cu o carieră de peste 19 ani în finance, Magda Costache este, din septembrie, noul CEO interimar Sezamo, supermarketul online…

3 ore ago