Stiri

Premieră istorică pe Marte. Roverul Perseverence a produs oxigen

Reading Time: 2 minute

Roverul Perseverence al NASA trimis să exploreze planeta Marte a reușit o premieră istorică: a transformat dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen. Acest lucru se întâmplă în premieră pe o altă planetă, a anunţat agenţia spaţială americană.

„Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a spus Jim Reuter, administrator asociat la NASA, citat de Agerpres.

Demonstraţia a avut loc pe 20 aprilie şi NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit ar putea pregăti terenul pentru explorarea umană.

Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauţi să respire, dar ar putea, de asemenea, să evite transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ, esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute.

Inginerii spun că acest instrument este conceput pentru a genera până la 10 grame de oxigen pe oră. Mai multe teste vor fi făcute în următoarea perioadă și se așteaptă să se mărească capacitatea.

Elicopterul Ingeunity a zburat pe Marte

Elicopterul Ingenuity al NASA a a efectuat cu succes al treilea zbor pe planeta Marte, zburând mai departe şi mai repede decât a făcut-o în celelalte două misiuni anterioare, a anunțat NASA. Zborul a fost filmat de camera roverului Perseverance, la bordul căruia micul elicopter a ajuns pe Planeta Roșie.

Ingenuity a parcurs 50 de metri, atingând o viteză de 2 metri pe secundă, adică 7 kilometri la oră. Misiunea a durat 80 de secunde.

Au trecut mai bine de 365 de zile de când ne susținem și încurajăm reciproc. A fost un an dificil, dar e important să privim cu optimism către viitor. Am reușit să facem asta și o vom face poate și mai bine în continuare. Tocmai din acest motiv am lansat, în parteneriat cu McDonald’s România, Buletinul de Vești Bune. Acest articol face parte din inițiativă și îl primești și în inbox prin Biz Good News.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Dendrio, parte din grupul Bittnet, a obținut o finanțare de 5 milioane de lei din partea ING

ING Bank România finanțează cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte a grupului Bittnet, pentru finanțarea capitalului de lucru…

22 de minute ago

Piața de Global Business Services va continua să crească cu până la 15% în România

Piața de Global Business Services (GBS) din România va continua să se extindă într-un ritm alert, cu o rată de…

58 de minute ago

Schneider Electric în grafic cu programul său de sustenabilitate

Schneider Electric a anunțat cele mai recente rezultate ale programului său Schneider Sustainability Impact (SSI) și rezultatele sale financiare pentru…

3 ore ago

Micii producători artizanali vin în premieră la FoodService & Hospitality Expo 2024, alături de ALAS

Producătorii artizanali vin în premieră la Foodservice & Hospitality Expo 2024, alături de ALAS/Asociația Lanțului Alimentar Scurt, la un stand…

13 ore ago

Studiu Reveal Marketing Research: Pauza de la mediul online și tehnologie câștigă teren

Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research și-a propus să afle mai multe detalii despre modul în care românii percep și…

13 ore ago

NEXXT Summit: AI în acțiune – pregătim generațiile care schimbă viitorul

NEXXT Summit 2024 s-a încheiat cu succes, demonstrând încă o dată că România are potențialul de a deveni un centru…

14 ore ago