Povestea primului film inspirațional românesc
Reading Time: 4 minutePrimul lungmetraj al regizorului Tedy Necula a ajuns în această toamnă în cinematografele din românia. “coborâm la prima” este o poveste fascinantă despre cum reacționează oamenii în situații de criză și despre cum se pot descoperi pe sine dacă au curajul să se deschidă.
Un metrou se oprește între stații, în dimineața de după incendiul din clubul Colectiv. Fiecare în drumul său, călătorii sunt împreună și încep să interacționeze. La finalul călătoriei, la următoarea stație, fiecare iese din metrou schimbat, în felul său. Acesta este, pe scurt, subiectul filmului “Coborâm la prima”, un film inspirațional, primul din România de acest gen și primul lungmetraj al regizorului Tedy Necula.
“Nu este un film despre Colectiv”, ține regizorul să precizeze de la bun început, este un film despre natura umană, despre faptul că suntem străini până când ceva ne aduce împreună și, dacă ne deschidem, observăm că avem ce împărtăși cu cei din jurul nostru, iar prejudecățile nu mai au sens când ne dăm voie să vedem dincolo de aparențe. Personajele din metrou au povești de viață diverse: un preot ascuns, un pușcăriaș proaspăt eliberat, o asistentă medicală, o tânără însărcinată, trei studenți, un cuplu de bătrâni, o pereche de părinți îndurerați de dispariția fiului lor, trei tipi gălagioși, un dansator gay și vreo două moldovence. Sunt povești paralele din viețile mai multor oameni care la un moment se găsesc în același context. “Oamenii au nevoie de inspirație și povești pozitive. «Coborâm la prima» arată spiritul nostru românesc, bucuria de a împărtăși cu ceilalți, după ce avem curajul să ne deschidem”, spune regizorul Tedy Necula.
REGIZORUL ȘI FILMUL SĂU
Născut în 1989, Tedy Necula este primul regizor cu dizabilități din România, cu o poveste de viață pe care are puterea să o împărtășească unor largi audiențe prin speech-uri inspiraționale în conferințe. A creat peste 40 de filme documentare care vizează proiecte și cauze sociale și prin tot ceea ce creează caută să transmită inspirație în orice subiect sau brand, chiar și în contexte unde alții descoperă doar drame. Îl preocupă definirea zonei de film inspitrațional, acesta fiind și subiectul tezei de doctorat la care lucrează în prezent la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. “Este o o nuanță foarte fină între motivațional și inspirațional. Motivaționalul este ca o sesiune de coaching în care se trage de tine să acționezi. Inspiraționalul este despre a împărtăși povești personale din care cineva poate reține sau nu ceva în funcție de cum rezonează cu respectivul subiect”, explică regizorul.
Ideea de a face acest film i-a venit cu câțiva ani în urmă, însă abia spre finalul lui 2016 aceasta a prins un contur mai clar și tot de atunci s-au adunat resursele financiare necesare. Este un film independent, realizat integral cu fonduri private. Tot bugetul filmului a fost de 80.000 de euro, la care s-au adăugat 40.000 de euro pentru promovare. “Am început acest proiect cu Tedy în urmă cu câțiva ani și l-am lăsat la dospit, fiind amândoi convinși că se poate mai mult. Acum doi ani am reluat călătoria și, după câteva luni intense de lucru, am reușit să-l aducem unde doream. Nu e ușor să spui o poveste a cărei acțiune se desfășoară în același spațiu, în timp real, cu personaje diverse, ale căror destine se intersectează pentru prima dată. Însă aici este măiestria în storytelling”, povestește Alexandra Axinte, cea care a semnat scenariul filmului. Anul trecut, la ultima rescriere, regizorul a decis să-l pună într-un context mai puternic – după Colectiv, un moment cu multă încărcătură emoțională, care ne-a adus pe noi, românii, împreună.
Tedy Necula a reușit să adune în distribuția filmului peste 50 de actori, atât tineri, cât și actori consacrați precum Constantin Cotimanis, Emilian Oprea, Adrian Păduraru și Teodora Mareș, aceștia din urmă fiind pentru prima dată când joacă din nou împreună în 33 de ani după rolurile din “Declarație de dragoste”. Fiind un film independent, cu resurse de timp și bugete limitate, s-a lucrat intens și contra cronometru. Vagonul de metrou a fost construit de la zero în doar șapte zile, cu o echipă formată din opt oameni, iar filmările au durat 12 zile și au avut loc în stațiile 1 Mai și Grivița.
Din 26 octombrie 2018, filmul a intrat în cinematografele din România și, în paralel cu lansarea pe marile ecrane, a pornit la drum Caravana Cinematografică Kaufland, cu proiecția filmului în 60 de licee din 30 de orașe din țară. Caravana este sprijintă de Kaufland, Dedeman, Arcadis, Capra Noastră, BMW APAN Motors Iași și Asociația Românii Care Se Ajută. Printre alte premii, “Coborâm la prima” a câștigat Trofeul IPIFF 2018 și Premiul UPFAR- ARGOA pentru cel mai bun debut în filmul de lungmetraj indie de ficțiune.
Întrebat care va fi următorul său proiect regizoral, Tedy Necula încearcă să nu-și pună singur presiune: “Nu mă grăbesc, nu-mi place când mă grăbesc”, spune el. Următorul film va fi probabil de zece ori mai scump și va fi inspirat din povestea de viață a rugbistului George Baltă, accidentat și rămas imobilizat în scaunul cu rotile de la vârsta de 20 de ani. “Simt povestea”, spune regizorul, “mai am însă nevoie să construiesc valențele de substanță.”
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz