Povestea CityPack: Cum beneficiază un startup de programele de accelerare românești
Reading Time: 4 minuteO idee nu este singurul ingredient în a crea un startup de succes, iar programele de accelerare precum Commons Accel, Innovation Labs și Tinerii în Arenă ajută fondatorii să lanseze noi produse în piață. Aplicația mobilă CityPack este unul dintre startup-urile care au beneficiat de asemenea sprijin, reușind să-și transforme ideea într-un produs lansat în două piețe din țară.
Dezvoltată de 4 tineri, CityPack urmărește să încurajeze oamenii în a încerca experiențe noi în timpul liber, punându-le la dispoziție reduceri și oferte exclusive într-o singură platformă gratuită: o aplicație mobilă. În oferta CityPack se regăsesc deja peste 70 de parteneri din București și Rm. Vâlcea.
Cum a început CityPack
CityPack a pornit de la visul a doi tineri, Andrei Cruceru și Cătălin Pripas, acela de a crea o modalitate prin care milioane de tineri să descopere experiențele de timp liber pe care să le încerce cu mai puțini bani
„Îmi amintesc și acum nopțile pline de discuții, cu parchetul acoperit de foi mototolite ce conțineau schițele a ceea ce urma să fie primul prototip al aplicației CityPack. Nu ne-am fi gândit atunci că în mai puțin de un an, aplicația va ajuta mii de tineri să descopere experiențe și că va genera noi clienți pentru zeci de parteneri.”
Andrei Cruceru, co-fondator și CEO CityPack
Cum orice plan ambițios are nevoie de o echipă puternică, la scurt timp, Răducu Cruceru și Eduard Diaconu s-au alăturat călătoriei, fiind inspirați de viziunea companiei, formându-se astfel nucleul oamenilor care au stat la baza aplicației CityPack. Cei 4 co-fondatori au lucrat înainte la proiecte comune timp de 5 ani, iar acestea au stat la baza formării echipei sub această structură, fiecare dintre membrii contribuind cu abilități complementare la construirea viziunii CityPack.
Astfel, înarmați cu pasiune spre a crea ceva nou, au urmat 4 luni solicitante până la lansarea primului MVP al aplicației, iar rezultatele confirmau că tânăra echipă se afla pe drumul cel bun — peste 500 de vâlceni s-au înscris în lista de așteptare și 15 parteneri s-au alăturat platformei.
Top 9 în AppStore în mai puțin de 12 ore
Rezultatul eforturilor echipei a făcut, în urmă cu 6 luni, ca aplicația să ajungă în Top 9 în AppStore în nici 12 ore de la lansarea MVP-ului în Rm. Vâlcea. Dar acest capitol fericit a fost încheiat rapid, întrucât lansarea a expus probleme noi – deși numărul conturilor era în continuă creștere organică, ofertele și reducerile din aplicație nu erau utilizate, tot mai puțini oameni accesau CityPack, UX-ul platformei era deficitar și multe alte situații apăreau zilnic. Tinerii antreprenori au făcut cunoștință cu ceea ce este numit în lumea startup-urilor „găsirea unui product-market fit”.
Întâlnirea produsului cu piața a trimis startup-ul spre o nouă etapă a dezvoltării aplicației, o etapă mai sofisticată, unde erau necesari mentori cu experiență pentru a depăși situațiile dificile ce urmau să apară.
„Programele Commons Accel, Innovation Labs și Tinerii în Arenă au venit în momentul potrivit pentru noi. Parcurgând aceste incubatoare și acceleratoare, în doar 6 luni am reușit să colectăm feedback de la utilizatorii aplicației noastre și să îl implementăm într-un produs mult îmbunătățit, am reușit să creștem tracțiunea companiei, mii de conturi fiind create și sute de experiențe utilizate, să mărim rețeaua de parteneri la peste 70, să lansăm oficial aplicația în București și Rm. Vâlcea.” – au spus co-fondatorii CityPack.
Programele de incubare și accelerare din România – Commons Accel, Innovation Labs, Tinerii în Arenă, au contribuit în transformarea CityPack, dintr-un MVP, într-un concept lansat și testat, pregătit de a atrage investiții pentru scalare națională și internațională.
Sute de astfel de companii au crescut prin aceste programe care își propun să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de start-up-uri din țară.
Tinerii în Arenă
Este parte din programul Vreau să fiu Antreprenor, un program program Romanian Business Leaders, ce sprijină tinerii români în vârstă de 16-24 ani să-și împlinească potențialul prin antreprenoriat, intraprenoriat și inovație. Totul, pornind de la credința că succesul lor contribuie mai departe la creșterea economică și socială a României.
Până acum VSFA a dezvoltat cinci proiecte care au influențat viețile a peste 35.000 tineri din toate județele țării, dar și Republica Moldova: Vreau să fiu Antreprenor, Insights – unul dintre primele 10 programe globale pentru dezvoltarea unui ecosistem de inovație (ITU, 2019), Tinerii în Arenă – inițiativa europeană a anului pentru capacitarea tinerilor (Emerging Europe, 2022), Studiul PuseZ și Highflyers. Participanții la următoarea ediție Tinerii în Arenă se pot înscrie aici.
Commons Accel
Commons Accel, cel mai cunoscut proiect al Institutului de excelență în antreprenoriat, este un program de pregătire antreprenorială, care accelerează dezvoltarea startup-urilor, crește capacitatea de execuție a business-urilor participanților și îi ajută în obținerea finanțării necesare.
Cu peste 100 de mentori și experți implicați, cu peste 200 de participanți și cu aproape 60 milioane € ridicate de cele mai bune startup-uri, Commons Accel își urmărește misiunea de a transforma inițiativele antreprenoriale locale în business-uri globale.
Mai multe detalii despre program, precum și despre înscrierile în cohorta #7, programată să înceapă în luna septembrie, găsiți pe site-ul commonsaccel.ro.
Innovation Labs
Programul Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc cu tradiție universitară și amprentă națională. Acesta este dedicat startup-urilor de tehnologie, sprijinind generațiile tinere de noi antreprenori români prin crearea unei traiectorii experiențiale și a unei comunități de mentorat și sprijin în mediul de business.
Înscrierile pentru program au loc în fiecare an în luna martie pe website-ul programului. Startup-urile interesate se pot pre-înscrie pentru a primi informații. Înscrierile pentru programele din București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara sunt disponibile pentru echipe din toată țara. Înscrierile sunt deschise studenților, tinerilor absolvenți, specialiștilor din industrie și cercetătorilor care își doresc să experimenteze dezvoltarea unui produs de tehnologie.
Cu 10 ani în urmă, programul Innovation Labs și-a asumat provocarea de a consolida procesul de formare a noilor generații de antreprenori din România. În program peste 520 de echipe au beneficiat de mentorat din partea reprezentanților partenerilor programului, precum și din partea reprezentanților ecosistemului de startup-uri de tehnologie, iar 188 dintre ele au ajuns pe scena Demo Day de-a lungul ultimilor 10 ani. Innovation Labs se mândrește cu un număr total de 61 de echipe de succes în piață, a căror evaluare se ridică la aproape 250 de milioane de euro.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz