Analize

Primele raze de speranță: posibile tratamente pentru coronavirus

17 mart. 2020 4 min

Primele raze de speranță: posibile tratamente pentru coronavirus

Reading Time: 4 minute

Pe tot globul are loc o cursă contra cronometru pentru un tratament eficace și un vaccin care să funcționeze împotriva coronavirusului.

Rezultatele sunt promițătoare, însă va trebui să vedem cum va decurge aprobarea lor de către autoritățile de specialitate din lume. Iată însă care sunt soluțiile anunțate deja:

Favipiravir

Acest medicament a arătat o eficacitate clinică bună pentru tratarea COVID-19, potrivit unui oficial chinez, citat de agenția de presă Xinhua.

China a finalizat cercetarea clinică legată de acest medicament antiviral care s-a demonstrat eficace în lupta contra bolii produse de coronavirus.

Favipiravir este un medicament pentru gripă aprobat pentru utilizare clinică în Japonia încă din 2014 și care nu a avut efecte adverse evidente în studiul clinic, a spus Zhang Xinmin, directorul Centrului Național pentru Dezvoltare Biotehnologică din China.

A fost deja recomandat echipelor medicale și ar putea fi inclus în diagnostice și în planurile de tratament pentru COVID-19 cât mai curând posibil.

Cocktail de anticorpi

Compania americană de biotehnologie Regeneron a anunțat progrese în eforturile de a dezvolta un medicament care poate fi administrat profilactic înaintea expunerii la virusul SARS-CoV-2 sau ca tratament pentru cei deja infectați.

Cercetătorii Regeneron au izolat sute de anticorpi umani care neutralizează virusul de la șoareci modificați genetic pentru a avea același sistem imun ca cel uman.

Regeneron a izolat, de asemenea, anticorpi de la pacienți care s-au recuperat după COVID-19, pentru a potența rezultatele.

Din acest mix de anticorpi, Regeneron va selecta cei mai importanți doi pentru a crea un tratament „cocktail”, care să vindece COVID-19. Folosirea abordării mult-anticorpi permite țintirea diferitelor părți ale virusului și poate proteja înmpotriva variantelor virale multiple.

Compania a folosit aceleași tehnici pentru a dezvolta un tratament cu succes pentru infecția cu virusul Ebola, care este în prezent analizată de Administrația Medicamentului din Statele Unite. Regeneron pregătește tehnologia pentru a produce imediat ce studiile clinice vor fi gata, în următoarele luni.

Kevzara® (sarilumab)

În parteneriat cu Sanofi, tot Regeneron a anunțat ieri că a început evaluarea studiului clinic faza 2/3 pentru medicamentul Kevzara® (sarilumab). Acest medicament este destinat pacienților internați având manifestări grave ale COVID-19.

Kezvara oprește o moleculă din coronavirus, care joacă un rol în răspunsul puternic inflamator al plămânilor în cazul pacienților grav bolnavi cu COVID-19.

Studii clinice pentru vaccin în America

Primul participant la un studiu clinic pentru identificarea unui vaccin împotriva noului coronavirus a primit ieri o doză experimentală, potrivit Associated Press.

Testarea vaccinului este finanţată de Institutul Naţional de Sănătate şi va avea loc la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle. Testarea urmează să fie făcută pe 45 de voluntari tineri, clinic sănătoşi, cărora le vor fi administrate doze diferite co-dezvoltate de Institutul Naţional de Sănătate în colaborare cu Moderna Inc.

Reprezentanţii din domeniul sănătăţii spun că va mai dura între 12 şi 18 luni până la validarea unui vaccin anti-coronavirus. Pe lângă Moderna Inc., şi compania biofarmaceutică canadiană Medicago, finanţată de Philip Morris, a confirmat că a obţinut cu succes o particulă inofensivă similară noului coronavirus, pe care o va folosi pentru a testa un vaccin.

 Anticorpi

Institutul flamand de cercetări în biotehnologie VIB a descoperit un anticorp capabil să neutralizeze virusul aflat la originea COVID-19, dar pentru confirmarea rezultatelor sunt necesare cercetări suplimentare, potrivit portalului belgian RTBF, citat de News.ro.

Laboratorul cercetătorului Xavier Saelens, VIB-Ugent, a anunţat descoperirea unui anticorp unic, capabil să neutralizeze virusul care provoacă COVID-19.

VIB a stabilit că anticorpul poate neutraliza o versiune de laborator a virusului, „un progres important în dezvoltarea unui eventual medicament antiviral împotriva noului coronavirus”. Potrivit laboratorului, noile rezultate indică faptul că anticorpul poate împiedica noul coronavirus să infecteze celulele umane.

În plus, anticorpul poate să fie produs pe scară largă şi să fie utilizat în procese de producţie curente în industria biofarmaceutică.

„Spre deosebire de vaccinuri, un anticorp oferă o protecţie imediată, dar numai pe termen scurt. Avantajul acestei abordări în raport cu vaccinurile este că pacienţii nu au nevoie să producă proprii anticorpi. Lucrătorii din sectorul sănătăţii sau persoanele care riscă să fie expuse la virus pot să beneficieze de o protecţie imediată”, se arată în comunicat.

În prezent au loc experimente pentru confirmarea acestor rezultate folosind tulpina patogenă a virusului, iar cercetătorii VIB pregătesc în acelaşi timp faza de testare pre-clinică pentru un tratament împotriva coronaviruslui.

Tratamente experimentale în Israel

Ministerul Sănătății din Israel a aprobat în regim de urgență mai multe posibile tratamente pentru noul coronavirus care ar putea ajuta scurtarea perioadei de convalescență, dar și reducerea complicațiilor pentru cei infectați cu coronavirus, se precizează într-un material Ynet.

Ate țări au aprobat, de asemenea, aceste tratamente.

Primul este Chloroquine, un medicament folosit de peste 70 de ani pentru tratarea malariei și a bolilor reumatice, ca lupus sau artrită.

Remdesivir se află în primul stadiu de testare pe oameni, iar rezultatele vor fi disponibile în câteva săptămâni. Experimentele au început în China, SUA și în alte țări. Tratamentul ar putea stopa multiplicarea virsului în corp.

Kaletra este un medicament antiviral care combină două medicamente antivirale inhibitori ai proteazei și care previn multiplicarea virusului HIV.

Rezolsta este un medicament antiviral folosit deja pentru tratarea pacienților cu HIV și care poate da rezultate și în cazul coronavirus.

Xofluza este un medicament anti-viral folosit pentru a trata gripele și complicațiile produse de gripă. Studiile au arătat că ar putea lupta împotriva coronavirusului.

Globulina hiperimună este un vaccin care conține anticorpi.

Interferon alfa-2b este un medicament folosit pentru a trata hepatita B și C, leucemia și alte boli.

Credit foto: ID 98603294 © Cspshadx | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: