Polly Yankova, MindHub: Rețeaua de programare și robotică
Reading Time: 4 minutePeste 1.000 de copii și adolescenți din România învață programare și robotică în centrele MindHub. Rețeaua internațională de educație IT, pornită din Bulgaria, este prezentă în mai multe județe din România, sub formă de franciză. Am stat de vorbă cu Polly Yankova, fondatoarea rețelei MindHub, despre ideea acestei rețele, planurile de extindere și oferta educațională inedită destinată elevilor din toate ciclurile școlare.
Ce învață un copil la MindHub?
Fiecare copil care face parte din familia MindHub învață abilități valoroase necesare pentru toate domeniile. Cu excepția programării și a tehnologiei în general, aceștia își dezvoltă abilitățile digitale și de limbă engleză, precum și abilitățile analitice, logice, algoritmice și de găsire a soluțiilor. Folosim un curriculum dezvoltat intern, axat pe proiecte, care le permite elevilor de toate vârstele să înceapă să interacționeze cu limbaje de programare precum Python și JavaScript. Prin diverse metode bazate pe joacă, ei învață despre tehnologie și dobândesc competențe digitale mult mai mult decât ar putea învăța la clasă. Sistemul nostru de educație se bazează pe crearea unui mediu colaborativ în care elevii lucrează în echipe, dezvoltându-și, de asemenea, abilitățile sociale și de prezentare. Programele pe care le avem sunt pentru categoriile de vârstă 6-7 ani, 8-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, iar de anul acesta vom lansa o nouă grupă de vârstă, de 16-18 ani.
Care sunt rezultatele operării centrelor MindHub în România?
Decizia de a ne extinde în România a fost una dintre cele mai bune pe care le-am luat. La MindHub suntem mulțumiți de succesul avut local, deoarece toate centrele sunt pline și continuă să își extindă aria de acoperire. Din acest motiv, piața românească are unul dintre cele mai mari focusuri de creștere de pe lista noastră. În plus, plănuim să deschidem noi locații în România și să ne extindem hub-ul aici. Suntem bucuroși să anunțăm că peste 1.000 de copii și adolescenți fac parte din programele MindHub și că plănuim să dublăm aceste cifre. MindHub are locații în București, Bragadiru (Ilfov), Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara, Șimleu Silvaniei, precum și un centru pentru cursuri online. Pentru 2022, am planificat nu doar noua grupă de vârstă a adolescenților de 16-18 ani, ci și primirea de noi mentori în echipele noastre.
Cine sunt mentorii?
În prezent, avem 10 școli în România (începând cu 2019 – n.red.), cu un total de 60 de persoane care lucrează în cadrul proiectului și peste 30 de mentori. Toți profesorii care fac parte din echipele noastre sunt pedagogi specializați, matematicieni și informaticieni și cu toții își doresc să-și atingă obiectivele. Mentorii sunt selectați mai întâi prin recomandări, apoi are loc un interviu și, dacă îi acceptăm, urmează un proces de formare de o lună. Acest aspect este important, pentru că vrem ca ei să fie cât mai bine pregătiți. Căutăm oameni pozitivi, cărora le place să lucreze cu copiii. Mentorii au o abordare individuală pentru fiecare elev, le încurajează creativitatea și le dezvoltă abilități complexe pentru a avea succes. Fiecare mentor din echipa noastră tratează copilul ca pe un prieten și oferă un feedback detaliat în momentul în care este parte dintr-un program MindHub. Ne propunem să avem întotdeauna un mediu prietenos pentru copii, lucrând în grupuri mici, cu cursanți de vârste similare.
Ce presupune franciza MindHub?
Toți cei care vor să dețină o franciză au două opțiuni când aleg MindHub. Ei pot avea o franciză doar pentru un centru MindHub sau pentru un teritoriu unde pot deschide câte centre doresc, fără a fi nevoiți să plătească suplimentar pentru fiecare. Toate operațiunile sunt automatizate în cadrul sistemului nostru software, ceea îi ajută pe toți deținătorii francizei să se orienteze bine, să poată face totul online și să fie la curent cu cele mai noi tehnici. În plus, ei obțin un know-how important în marketing, vânzări și dezvoltarea afacerilor. Ne îmbunătățim în permanență instrumentele și cursurile. Fiecare lecție poate fi învățată pe mai multe dispozitive, iar programul nostru este bine structurat. În ceea ce privește prețurile de franciză, prima opțiune, pentru o singură locație (școală), include o taxă inițială de 8.000 de euro, o sumă de 3.000 de euro pentru echipamente hardware (tablete, PC, roboți etc.) și o taxă lunară de redevență de franciză – un procent din cifra de afaceri lunară a școlii. Cea de-a doua opțiune menționată mai sus se aplică la nivel de teritoriu. În acest caz, taxa inițială este de 15.000 de euro (în funcție de teritoriu, aceasta poate fi diferită). Pentru echipamentele hardware – 5.000 de euro și o taxă lunară de redevență de franciză – din nou un procent din cifra de afaceri lunară a școlii. Legat de independența centrelor – fiecare centru este într-adevăr separat, iar succesul fiecăruia depinde de munca depusă. Dacă partenerii noștri aplică îndrumările noastre cu privire la marketingul online și offline, dezvoltarea afacerii, vânzări, parteneriate etc., vor fi cu un pas mai aproape de obținerea unor rezultate deosebite.
Cum a influențat pandemia funcționarea centrelor MindHub?
Pandemia a reprezentat o provocare pentru companiile din întreaga lume. MindHub nu a făcut excepție. Cu toate acestea, am reușit să ne adaptăm la schimbări și să devenim mai flexibili în modul în care educăm copiii din centrele noastre. Nu au existat efecte semnificative asupra activității noastre, în ciuda tuturor dificultăților și restricțiilor. Ne-am adaptat toate cursurile pentru a fi disponibile online, iar copiii au urmat cursurile de acasă, făcându-i pe ei și pe părinții lor să realizeze importanța competențelor digitale. Nevoia de educație în domeniul IT și al tehnologiei a devenit astfel și mai evidentă. Astăzi, din fericire, din ce în ce mai mulți copii frecventează cursurile în centre, și mai puțin online, așa că ne întoarcem la cursul normal al lucrurilor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz