Interviuri Management

Polixenia Rodina: despre life coach, ca investiție

11 iul. 2018 3 min

Polixenia Rodina: despre life coach, ca investiție

Reading Time: 3 minute

După o carieră de zece ani în vânzări, doi ani de pauză, timp în care a călătorit în jurul lumii, de aproape trei ani, Polixenia Rodina și-a găsit vocația. Este life & business coach și face tot ce-i stă în putere să-i ajute pe cei care-i cer ajutorul în momentul în care simt că se află într-un impas, fie în plan profesional, fie în plan personal.

Pe Polixenia am întâlnit-o la primul TEDx în aer liber din București – TEDx Floreasca unde ea a fost speaker, așa că am profitat de ocazie să-i adresez câteva întrebări despre ce înseamnă meseria de personal coach în România, cum poate fi de ajutor un coach și care sunt situațiile când oamenii apelează la astfel de servicii.

Polixenia 1

Concret, ce înseamnă life coach și cum ne poate ajuta?

În România, titulatura este de consilier de dezvoltare personală și aș asemăna rolul unui life coach cu acela al unui antrenor sportiv. Metaforic vorbind, este acel antrenor care stă la fiecare pas în colțul tău, ca într-un ring de box. Ce avantaje îți oferă? În primul rând, este 100% pentru tine. Dacă la un moment dat în viață te confrunți cu o dificultate, este posibil ca sfatul unui membru al familiei sau al unui prieten să fie subiectiv. Un life coach, în schimb, este obiectiv, este 100% pentru tine, toată atenția, energia și timpul sunt îndreptate spre tine.

Cine are nevoie de un life coach?

Oricine, nu contează vârsta sau vechimea în carieră. Fie că este vorba de un junior care vrea să treacă în următoarea etapă din carieră sau un CEO, oricine are nevoie de un coach. Eu însămi am un mentor cu care vobesc din când în când, cu care mă sfătuiesc, îi prezint anumite situații despre mine.

Mulți cred că pot reuși singuri. Este ca atunci când la final de an îți pui o rezoluție, iei un abonament la sală, te duci în ianuarie, te mai duci de câteva ori, apoi renunți. Ajungi iar în decembrie și constați că te-au dus de șase ori pe tot parcursul anului. Ai fi putut, în schimb, să plătești un pic mai mult și să lucrezi un antrenor personal care te responsabilizează, în plus te antrenează mai bine decât ai putea să o faci singur. Contează enorm să știi că este cineva acolo

Când apelează oamenii la coaching?

Vin la coach, în general, când vor să asimileze obiceiuri noi – să facă sport, să nu mai mănânce aiurea, să nu mai fie nervoși cu familia, să nu mai întârzie la serviciu, să nu mai stea peste program și așa mai departe.  

Există o vârstă anume când nevoia de a apela la coaching este mai pregnantă?

Eu lucrez cu persoane de toate vârstele, am și de 60 de ani, dar și de 25- 30. În general, vârsta la care se apelează la un coach este pe la 35-40 de ani.

Femei sau bărbați? Cine este mai predispus să vină la coach?

În general, femeile. Ne este mai ușor să ne deschidem și să ne recunoaștem vulnerabilitățile spre deosebire de bărbați care, de mici, sunt învățați să fie puternici.

Care este diferența dintre un psiholog și un life coach?

Psihoterapeutul te ia și te duce în trecut, lucrează foarte mult, este nevoie de mai multe sesiuni, poate să dureze ani de zile. Life coach-ul lucrează în prezent, nu insistă pe trecut și te duce în viitor. Aceasta este principala diferență. În life coaching, rezultate sunt mai rapide. Evident, cele două nu se exclud, sunt doar diferite.

Dă-ne trei motive pentru care cineva ar avea nevoie de un life coach.

În primul rând, este confortabil să știi că ai pe cineva pe care te poți baza, care este disponibil când ai nevoie de el și care totodată este un profesionist. Nu în ultimul rând, este o investiție în dezvoltarea ta personală. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: