Opinii

Poate fi oferta Electrica o alta luminita de la capatul tunelului?

20 iun. 2014 3 min

Poate fi oferta Electrica o alta luminita de la capatul tunelului?

Reading Time: 3 minute
Razvan Rusu, Director de investitii, Certinvest
Razvan Rusu, Director de investitii, Certinvest

Oferta Electrica, ce se desfasoara in aceste zile, este cea mai recenta iteratie a programului de listari a statului roman, totodata si cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti, compania tintind sa atraga o suma in intervalul 450-550 mililoane euro. Desi cu un parcurs sinuos si plin de sincope, acesta este totusi singurul program care a oferit noi companii, in ultimii ani, investitorilor bursei de la Bucuresti.

Tot din acest program mai putem mentiona OMV Petrom, listat in 2001, cea mai importanta companie romaneasca de petrol si gaze, Transelectrica, listata in 2006, administratorul retelei nationale de distributie de energie electrica, Transgaz, listata in 2008, administratorul retelei nationale de transport de gaze, Nuclearelectrica, listata in 2013, singura centrala de productie de energie electrica din surse nucleare. Romgaz, listat in 2013, este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania.

Aceste companii sunt monopoluri cvasi-naturale ce nu se vor confrunta in viitorul apropiat cu competitori reali pentru activitatea pe care o desfasoara. Acest argument, impreuna cu faptul ca unele dintre ele activeaza intr-un regim reglementat, le confera o predictibilitate a rezultatelor financiare pe termen lung. Mai mult, avantajul randamentelor generoase ale dividendelor face ca aceste companii sa constituie o pozitie de interes pentru portofoliul oricarui investitor, fie el de retail sau institutional.

Nu in ultimul rand, capitalizarea importanta, precum si free-floatul generos a facut ca unele dintre aceste titluri (OMV Petrom si Romgaz) sa fie incluse in importanti indici de actiuni regionali (cum ar fi, de exemplu – MSCI Frontier Market Index). Includerea in acesti indici se va traduce prin prezenta in actionariat a unor investitori institutionali de talie, pentru care indicii reprezinta un benchmark de masurare a performantei.

In ceea ce priveste Electrica, estimarile in acest moment sunt ca va avea o pondere de aproximativ 10% din indicele BET, insa va deveni cu siguranta un candidat si pentru indicii regionali.

Ca si celelalte companii mai sus mentionate, Electrica reprezinta o oportunitate pentru investitori de a fi expusi la o companie care controleaza distributia de energie electrica in 3 regiuni: Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord, regiuni ce deservesc peste 3,6 milioane de clienti.

Din punct de vedere al investitorilor, faptul ca statul accepta o majorare de capital prin care va deveni minoritar (49%) arata potentialul Electrica de a avea parte de o guvernanta corporativa mai buna, printr-un consiliu de administratie in care membrii sa poata fi validati si de investitorii privati. Acest mecanism, asa cum am vazut si la celelalte companii care si-au deschis consiliile de administratie catre independenti, poate genera premisele unei eficientizari a proceselor de management si a celor organizatorice, lucru inca deficitar in cadrul companiilor cu detineri majoritate din partea statului.

In ceea ce priveste pretul de listare, intervalul este in masura sa fie atractiv pentru investitori, atat pentru cei de retail care vor beneficia de un discount suplimentar de 5% daca subscriu in aceasta saptamana, cat si pentru investitorii mari, avand in vedere ca la nivelul maxim de pret (13,5 RON/actiune) multiplii Electrica sunt sub nivelul multiplilor la care sunt tranzactionate companiile din sectorul energetic din regiune.

In concluzie, chiar daca initial a fost privita ca un premiu de consolare pentru investitori, dupa amanarea listarii Hidroelectrica, Electrica este o companie care are atuuri pentru a aduce valoare in portofolii pe termen lung prin diversificarea portofoliilor pe un emitent solid, cu perspective stabile si un randament al dividendului generos.

**Disclaimer: Fondurile administrate de Certinvest intentioneaza sa subscrie in IPO-ul Electrica.

Text scris de Razvan Rusu, Director de investitii, Certinvest

Cu o experienta de 10 ani pe piata financiar-bancara si de capital din Romania, Razvan Rusu dispune de o expertiza extinsa in administrarea activelor, cu focus pe analiza si administrarea portofoliilor de actiuni si conturarea strategiilor investitionale in concordanta cu profilurile fondurilor de investitii administrate. Competentele profesionale ale domnului Razvan A. Rusu sunt sustinute de studiile de specialitate in domeniul administrarii investitiilor si managementului financiar realizate atat in cadrul formal (universitate, master) in Romania, cat si prin intermediul programelor internationale de management (MBA). 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: