BizRemote by certSIGN Companii Stiri

Platformă românească de telemedicină cu o creștere de 10 ori în pandemie

21 mai 2020 2 min

Platformă românească de telemedicină cu o creștere de 10 ori în pandemie

Reading Time: 2 minute

Platforma de telemedicină Medic Chat, lansată în România în urmă cu 3 ani, a crescut de 10 ori de la începutul acestui an  pe fondul pandemiei. Creșterea a fost înregistrată la nivel de număr de întrebări adresate pe platformă, corelat direct cu veniturile.

În luna martie, platforma și-a dublat numărul medicilor activi, depășind 140 și a crescut numărul numărul de specialități medicale acoperite de la 22 la peste 30. A lansat și un cabinet virtual ușor de personalizat pentru doctori. Tot în luna martie, platforma a oferit acces gratuit persoanelor vulnerabile cu vârsta de peste 50 de ani.

”Piața e în continuă creștere, eram obișnuiți cu creșteri susținute de-a lungul unui an, însă fenomenul generat de COVID-19 a fost neașteptat. Fiecare lună a fost un nou record care aproape dublează business-ul. Am depășit 30.000 de conturi de utilizatori pe platformă. Pentru moment creșterea e generată de nevoia imediată de a avea acces la sfaturi medicale. Însă, cel mai important lucru este că tot mai mulți oameni află de posibilitatea de a consulta un doctor online, generând un nou obicei”, declară Emilian Rădoi, fondator al Medic Chat.

Schimbarea de perspectivă vine și din partea doctorilor.

”Observăm tot mai mulți medici deschiși să integreze telemedicina în practica lor. Datorită cererii doctorilor, am adăugat o componentă de cabinet virtual în platforma Medic Chat, care le permite să își aducă proprii pacienți în platformă, să stabilească tipul de serviciu oferit (chat text, telefon, video) și să poată monetiza interacțiunea cu aceștia,” explică Emilian Rădoi.

Contextul global

Un raport al Global Market Insights arată că piața globală ar putea depăși 176 de miliarde de dolari în 2026, iar COVID-19 este un factor important al acestei creșteri. În SUA, segmentul de telehealth este estimat într-un raport al Arizton să ajungă la 10 miliarde de dolari în 2020, cu o creștere de 80% în contextul pandemiei.

CDC și WHO încurajează adopția telemedicinei pentru a monitoriza pacienți și a reduce riscurile asociate vizitei la spital. Washington a anunțat un program de 200 milioane USD pentru a susține dezvoltarea serviciilor de telehealth. Conform Wall Street Journal, start-up-urile de telemedicină au atras investiții de 208,8 milioane USD până în aprilie 2020, după ce în 2019 strânseseră 523 milioane USD.

Companii de renume din SUA au raportat creșteri de la începutul anului de 70% (PlushCare), respectiv 158% (Amwell).

În Asia, de asemenea, se observă același trend de adopție accelerată a telemedicinei, în urma pandemiei. Numărul de utilizatori a crescut accelerat în primele luni ale anului 2020. Creșterea cererii a fost susținută și de eforturi guvernamentale de extindere a acoperirii serviciilor de telemedicină (Australia), eliminarea restricțiilor legislative (Coreea de Sud), lansarea unui program de stat pentru servicii de sănătate folosind instrumente digitale (Japonia), un parteneriat cu companii de telemedicină pentru a facilita diagnosticarea cu COVID-19 în zone greu accesibile (Indonezia). 

Foto: © Bakhtiar Zein | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: