Stiri

Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană își oficializează parteneriatul

29 nov. 2022 2 min

Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană își oficializează parteneriatul

Reading Time: 2 minute

După 24 de luni de colaborare intensă, cei 15 parteneri din cadrul Platformei Europene pentru Înverzire Urbană și-au oficializat parteneriatul prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere comun cu caracter obligatoriu (MoU).

Acordul a fost semnat recent în Aarhus, Danemarca, în cadrul unui eveniment public la care au participat, printre alții, reprezentanți ai Agenției Naționale daneze Erasmus+ și reprezentanți ai Statelor Unite.

Acordul semnat confirmă viziunea parteneriatului de a contribui la rezistența față de schimbările climatice, la biodiversitate și la sănătatea și bunăstarea tuturor locuitorilor orașelor prin înverzire urbană. Acesta consolidează obiectivele de stimulare a inovării, a schimbului de competențe și a dezvoltării de orașe ecologice durabile în întreaga Europă.

Acest Memorandum de Înțelegere va sta, de asemenea, la baza extinderii parteneriatului cu organizații care împărtășesc aceleași viziuni, atât în țările implicate până în prezent, cât și în întreaga Europă.

Nevoia de Înverzire Urbană

Înverzirea urbană sistematică și oportună face parte din soluția la o serie de probleme pe care urbanizarea continuă le pune societăților europene. Este vorba despre contracararea consecințelor schimbărilor climatice sub forma secetelor și inundațiilor, despre menținerea și recrearea de oportunități de viață pentru plante și animale în zonele urbane, despre creșterea biodiversității și despre crearea de oaze verzi pentru bucuria și în beneficiul locuitorilor orașului.

Colaborare puternică și internațională în rețea 

Memorandumul de Înțelegere stabilește cadrul și contextul unei colaborări puternice, transnaționale, în cadrul unei rețele de înverzire urbană între toate părțile interesate din acest sector, inclusiv instituțiile de formare profesională din domeniu, partenerii de afaceri, cum ar fi companiile și asociațiile profesionale, precum și autoritățile, cum ar fi municipalitățile și ONG-urile.

Scopul este de a asigura un transfer rapid de cunoștințe și competențe profesionale, de necesități ale pieței, de cercetare aplicată și de procesare oficială eficientă de către autorități în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice, refacerea biodiversității și creșterea bunăstării tuturor locuitorilor orașelor prin ecologizarea urbană.

Se așteaptă, de asemenea, ca asigurarea unei cooperări strânse între părți interesate foarte diferite să contribuie la recrutarea de tineri cu potențial în industria grădinăritului și a amenajărilor peisagistice – și astfel să contribuie la combaterea deficitului de competențe.

Centre de Excelență în Formarea Profesională 

Platforma Europeană de Înverzire Urbană, cofinanțată de Erasmus+, este unul dintre cele șase proiecte susținute de UE care au ca scop sprijinirea dezvoltării așa-numitelor centre de excelență profesională (CoVE), precum și dezvoltarea cooperării transnaționale prin intermediul unei platforme internaționale. Numai prin cooperare și prin prosperitate ridicată și continuă, Europa își poate menține și dezvolta în continuare poziția în lume – și poate contribui la dezvoltarea globală.

Foto credit: Bart van Rongen, Yuverta

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: