Analize Stiri

PlanRadar: Evoluția numărului și a pozițiilor ocupate de femei în industria construcțiilor

16 mart. 2023 2 min

PlanRadar: Evoluția numărului și a pozițiilor ocupate de femei în industria construcțiilor

Reading Time: 2 minute

PlanRadar a realizat o analiză a evoluției numărului și a pozițiilor ocupate de femei în industria construcțiilor pentru firmele înregistrate în platformă care totalizează 120.000 de persoane din 65 de țări. 

Raportul privind decalajul global între femei și bărbați din 2022 publicat de Forumul Economic Mondial avertizează că progresele în materie de egalitate de gen la nivel mondial au stagnat din cauza „consecințelor economice și sociale ale pandemiei și ale conflictului geopolitic” și ar putea chiar să se inverseze.

În prezent, în Europa, femeile reprezintă 10 % din forța de muncă din industria construcțiilor, un procent aflat în continuă creștere în ultimii ani, în timp ce în Statele Unite ale Americii, putem vorbi despre atingerea unor niveluri istorice de creștere a numărului femeilor care au ales industria construcțiilor. Tot peste Ocean, 37% dintre angajații noi cu studii superioare sunt femei.

Marea Britanie are la nivel mondial cel mai mare procent de femei care lucrează în construcții, raportat la numărul de angajați: 14%, urmată de Statele Unite ale Americii cu 11 % și Europa cu 10%.

La nivel international, angajatele PlanRadar reprezintă 43% din totalul numărului de angajați.

Scăderea diferenței de salarizare între femei și bărbați, diversificarea competențelor și asigurarea unui mediu sigur de lucru oferă femeilor mai multe oportunități în industrie.

În ceea ce privește forța de muncă feminină din mediul urban în România, aceasta a avut o evoluție spectaculoasă de-a lungul timpului. Începând cu anul 1997, femeile au început să domine masa persoanelor angajate în câmpul muncii. Din ce în ce mai mulți bărbați treceau la statutul de neangajat din cauza concedierilor în masă din domenii precum minerit, metalurgie și construcții.

În prezent, datele continuă să reflecte dezechilibre majore și inegalități economice de gen în România, situații dintre cele mai grave la nivel european. În anul 2020, mai puțin de 13% dintre totalul angajaților în construcții erau femei. În timp ce volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10% în aprilie 2020 față de aprilie 2019, respectiv cu 19% în decembrie 2022 față de decembrie 2021, statisticile arată o creștere a numărului de angajați bărbați în industria construcțiilor, în timp ce în perioada 2019-2021 se înregistrează o scădere constanță a numărului de femei în construcții.

Tendințele pentru 2023 includ creșterea numărului de femei angajate în planificare (management) și scăderea procentului de femei angajate în execuție, construcții și finisaje.

Fondată în anul 2013, Austria, PlanRadar digitalizează toate procesele zilnice și comunicarea în domeniul imobiliar și al construcțiilor, conectează toate părțile implicate în proiect și oferă acces în timp real la date valoroase ale proiectului.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: