Plan A: Software pe drumul către net zero
Reading Time: 4 minuteUn furnizor de software de contabilizare a carbonului, de raportare ESG și decarbonizare din Germania combină tehnologii de ultimă oră și cele mai recente standarde și metodologii științifice pentru a ajuta companiile să își gestioneze călătoria net zero.
Lubomila Jordanova, CEO și cofondatoare a Plan A, recunoscută drept Obama Leader Europe 2022 și inclusă în Top 50 Women in Tech in Germany 2021, a povestit pentru Biz despre această soluție software end-to-end și ce se află în spatele ei.
Cum ajută Plan A companiile să-și gestioneze drumul către zero net mai eficient?
Platforma noastră Plan A Sustainability servește ca un hub central de sustenabilitate, permițând companiilor să-și gestioneze singure întreaga călătorie net zero de la un capăt la altul într-o singură soluție SaaS.
Prin cartografierea automată a tuturor datelor necesare în domeniile de aplicare 1, 2 și 3, alături de factori naționali de emisie și seturi de date, software-ul este capabil să creeze profiluri individuale de emisii și să ofere informații granulare privind carbonul și ESG în prezentări dinamice.
Pe baza indicatorilor cu cel mai semnificativ potențial de reducere, software-ul ajută companiile să stabilească obiective net zero bazate pe știință și să le atingă prin peste 1.000 de soluții și activități de decarbonizare, prin bune practici, precum și cu ajutorul unei rețele de furnizori de servicii și profesioniști în sustenabilitate. La sfârșitul acestui proces holistic, platforma produce raportări ESG în conformitate cu reglementările.
Cum arată procesul de decarbonizare al Plan A și care sunt obiectivele voastre de reducere a propriei amprente de carbon?
Vrem să oferim un bun exemplul, motiv pentru care am înființat Sustainability Initiative – o echipă de acțiune formată din angajați ai Plan A care definesc, gestionează și conduc propria noastră călătorie în materie de sustenabilitate. Ca o primă etapă, am publicat de curând raportul nostru de emisii din 2021.
Calitatea datelor folosite în evaluarea emisiilor ne oferă un punct de referință de încredere pentru a ne stabili obiectivele de reducere și pentru a ne decarboniza operațiunile. Amprenta noastră totală de carbon corporativă pentru anul de bază 2021 este de 44,29 tCO2e.
Conform Standardului GHG Corporate, ne-am defalcat amprenta totală de carbon pe trimestru pentru a ne înțelege emisiile pe parcursul anului. Emisiile noastre au scăzut ușor de la T1 la T2. Cu toate acestea, s-a înregistrat o creștere de 7,60 tCO₂e între T3 și T4, care poate fi explicată prin creșterea substanțială a companiei în această perioadă și creșterea consumului de energie în timpul iernii.
Ca următor pas în călătoria noastră net zero, vom stabili obiective bazate pe știință în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, vom stabili un plan de decarbonizare cu pași clar definiți și vom implementa acțiuni de decarbonizare prin integrarea durabilității în fiecare aspect al activităților și operațiunilor.
Ca inițiative suplimentare, Plan A a numit un Consiliu Științific Consultativ, s-a alăturat centrului ONU pentru IMM-uri pentru climă și a semnat Angajamentul pentru Climă. Plan A este, de asemenea, certificat B Corp și, prin urmare, aderă la standarde sociale și de mediu stricte. De fapt, cu cel mai mare scor atins, ne aflăm printre primele 5% dintre toate companiile certificate din întreaga lume în zona de impact „Guvernanță”.
Cum vă asigurați că soluția Plan A este în conformitate cu cele mai recente standarde și metodologii științifice?
Echipa noastră internă de oameni de știință, cercetători și experți în contabilizarea carbonului, decarbonizare, sustenabilitate și analiza ciclului de viață, precum și Consiliul Științific Consultativ se asigură că toate calculele și soluțiile de decarbonizare integrate în platformă sunt pe deplin aliniate cu metodologiile științifice recunoscute la nivel internațional și standardele.
Pentru a calcula amprenta de carbon a companiilor, platforma Plan A Sustainability urmează metodologia standardului corporativ recunoscut internațional Greenhouse Gas Protocol. Acuratețea științifică a metodologiei noastre aplicate de calcul a amprentei de carbon corporative (CCF) este certificată de TÜV Rheinland, unul dintre cele mai importante organisme de verificare din lume.
Care sunt beneficiile măsurabile pe care companiile le-au văzut în urma utilizării software-ului?
Rădăcinile noastre științifice puternice merg mână în mână cu abordarea noastră rigidă de decarbonizare. Pentru noi, a deveni „neutru din punct de vedere climatic” nu este un obiectiv de dorit, deoarece companiile pot pur și simplu să-și compenseze emisiile pentru a revendica neutralitatea carbonului.
Pentru a contracara schimbările climatice, întreprinderile trebuie să își reducă mai întâi emisiile. Pe această zonă se concentrează software-ul nostru. Soluțiile bazate pe date solide din punct de vedere științific permit companiilor să își dezvăluie impactul, să stabilească obiective de reducere conforme cu SBTi și să le atingă prin soluții de decarbonizare personalizate.
Oferim compensații doar pentru emisiile inevitabile. Până în prezent, platforma a adus în administrare 7 Mt de carbon. În următorii doi ani, dorim să creștem această valoare la o gigatonă de CO2e pe o bază anuală. În plus, platforma noastră SaaS dă putere companiilor să-și gestioneze singure călătoria cu zero net și să-și reducă emisiile absolute cu cel puțin 5% anual și cu până la 50% pe parcursul a 10 ani.
Ce rol joacă tehnologia în promovarea eforturilor de sustenabilitate și cum contribuie Plan A la acest progres?
Inovațiile tehnologice sunt o piesă integrantă a puzzle-ului soluției generale. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult pentru a amplifica impactul, precum implicarea societăților, colaborarea guvernamentală și activități, dar și investițiile corporative și inovațiile. Tehnologia joacă un rol puternic în multe dintre acestea: poate optimiza procese, elimina risipa, economisi energie sau permite transparență. Dar pentru a avea un impact tangibil și durabil asupra climei și a planetei, trebuie să testăm și să extindem oricare dintre aceste soluții ca parte a implementării lor în economia reală. Și trebuie să o facem la scară.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 374 (16 iunie – 16 iulie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz