Plaftformă de donații RoHelp.ro de la voluntarii Code for Romania
Reading Time: 4 minuteTraversăm probabil cea mai mare criză a vieților noastre, o criză în care suntem cu toții vulnerabili, indiferent de geografie sau context social, o criză cu ale cărei efecte ne vom lupta multe luni de acum înainte.
Din fericire, sectorul ONG este în prima linie a luptei pentru ameliorarea efectelor epidemiei; de la acoperirea lipsurilor din sistemul sanitar, până la crearea sau suplimentarea capacității de răspuns a instituțiilor publice și la sprijinul oferit celor vulnerabili în această perioada, ONG-urile mici și mari din România au fost vitale în a ne proteja pe fiecare dintre noi.
În ciuda sprijinului consistent din partea mediului de afaceri, eforturile ONG-urilor de care depindem acum noi toți pot continua în lunile care urmează și pot deveni sustenabile doar prin contribuția noastră, individuală.
Code for Romania, prin implicarea comunității sale de voluntari, a dezvoltat RoHelp.ro, o platformă digitală completă pusa la dispozitia ONG-urile implicate activ în limitarea efectelor epidemiei de Covid-19 pentru a colecta resursele de care acestea au mare nevoie.
Prin integrarea în platformă a procesatorului de plăți online Netopia, RoHelp.ro ajută organizațiile eligibile înscrise să colecteze în mod direct, fără alți intermediari sau costuri ascunse, resursele financiare de care au nevoie.
La această facilitate unică se adaugă posibilitatea de a solicita și primi resurse materiale și de voluntari direct prin platforma RoHelp.ro. Nevoile tuturor organizațiilor prezente în platformă pot fi vizualizate în funcție de urgență și locația geografică.
Platforma RoHelp.ro este construită cu sprijinul și ajutorul Romanian American Foundation, ING Bank și al Fundației Vodafone România în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Situații de Urgență și Federatia Fundațiilor Comunitare din România.
RoHelp este deschisă tuturor asociațiilor și fundațiilor legal constituite în România care derulează activități pentru ameliorarea crizei generate de epidemia COVID-19 si nu nu realizează activități și nu realizează activități și nu susține cauze de natură politică sau care discriminează pe considerente legate de etnie, rasă, sex, orientare sexuală, religie, capacități fizice sau psihice sau de apartenența la una sau mai multe categorii sociale sau economice, iar membrii conducerii organizației nu sunt implicați politic.
Pentru a ne asigura că donația fiecăruia dintre noi ajunge și este folosită pentru scopul pentru care a fost cerută, Code for Romania în parteneriat cu Federația Fundațiilor Comunitare din România a dezvoltat un regulament clar și un sistem de validare și raportare transparent care pot fi consultate la aici. Tot alături de partenerii noștri ne vom asigura că platforma este administrată în beneficiul societății.
„Nu va exista o distribuție uniformă de resurse” este a 19 problemă identificată în cercetarea Civic Labs Anul 1 2019-2020 în domeniul Pregătirii și Managementului unei Situații de Criza Apărute ca Urmare a unui Seism Major, un program al Code for Romania. Pe scurt, plecând de la analiza situației din Mexic sau Italia care au trecut prin situații de gestionare de cutremure majore recent (2017 respectiv 2016), am constatat ca orice efort de strângere de fonduri după sau în timpul unui dezastru este însoțit de multiple riscuri, incluzând apariția unor organizații-fantomă sau concentrarea ajutorului doar în anumite zone de intervenție, tematice sau geografice, în funcție de capacitatea de comunicare a organizațiilor care activează în respectivul domeniu.
În cadrul Code for Romania Task Force am folosit rezultatele cercetării din programul Civic Labs cu privire la situațiile de urgență, am adaptat și am dezvoltat în timp record platforma RoHelp.ro, plecând de la prototipul soluției Aid Management Hub.” Olivia Vereha, co-fondator Code for Romania și Program Lead Civic Labs.
„Federația Fundațiile Comunitare din România se alătură eforturilor Code for Romania și ale Departamentului Situațiilor de Urgență în construcția platformei RoHelp.ro care să faciliteze legătura dintre inimoșii donatori, individuali și corporate, și nevoile comunităților locale fie că vorbim de spitalele județene și orășenești sau de persoanele vulnerabile. Mobilizarea rețelei binelui este esențială în această încercare, iar noi știm de ani de zile cât de importantă este activitatea organizațiilor neguvernamentale pentru acoperirea nevoilor de la firul ierbii”, spune Luiza Zamora, Coordonator Fondul Științescu, Federația Fundațiilor Comunitare din România
ONG-uri care sunt deja prezente în platforma RoHelp.ro în momentul lansării, listate alfabetic:
Asociația Beard Brothers, Asociația Pe Stop, Asociația Zi de bine, Crucea Roșie România, Dăruiește Aripi, Federația Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România, Federația Tinerilor din Bacău, Fundația Comunitară Alba, Fundația Comunitară Bacau, Fundația Comunitară Banatul Montan, Fundația Comunitară Brașov, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Cluj, Fundația Comunitară Dâmbovița, Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, Fundația Comunitară Galati, Fundația Comunitară Iași, Fundația Comunitară Mureș, Fundația Comunitară Oradea, Fundația Comunitară Prahova, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația de Sprijin Comunitar, Fundația Regală Margareta a României, Rădăuțiul Civic, Salvați Copiii, Societatea Studenților în Medicină București.
Alte soluții dezvoltate de Code for Romania
Celelalte soluții digitale din ecosistemul dezvoltat de Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Agenția de Digitalizare a României sunt:
StiriOficiale.ro este platforma de comunicare oficială a Guvernului României pentru tot ceea ce înseamnă COVID-19;
CeTrebuieSaFac.ro este aplicația prin care evaluezi corect și rapid deciziile pe care trebuie să le iei ca urmare a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale;
DateLaZi.ro este locul unde afli dimensiunea corectă a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale, diminuând panica și dezinformarea prin stimularea transparenței;
StamAcasa.ro, este o soluție digitală cu ajutorul căreia reducem suprasolicitarea numerelor de urgență, colectăm rapid informații de la o populație foarte mare și facilităm astfel o evaluare constantă a situației, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru autorități;
DiasporaHub.ro vine în sprijinul tuturor cetățenilor români din afara României și a asociațiilor și grupurilor de sprijin de peste hotare în situații de urgență precum cea provocată de epidemia COVID-19 cu care ne confruntăm chiar acum. Cu ajutorul unui chestionar simplu de câteva întrebări, orice român care are nevoie de ajutor sau de informații va fi ghidat ușor către cei care îi pot oferi sprijin, fie că vorbim despre livrarea unor cumpărături, traduceri, informații utile în această perioadă etc.
Code for Romania este o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă pro-bono soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii.
Credit foto: ID 153859510 © Engdao Wichitpunya | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz