Pilot Books: Cum să „pilotezi” un business de nișă
Reading Time: 4 minuteCum a reușit Bogdan Ungureanu să pună bazele unui business aflat la intersecția pasiunii cu cea a expertizei și să lanseze Pilot Books, prima editură din România care și-a asumat o abordare holistică asupra conceptului de dezvoltare personală, în care sportul deține un rol esențial.
Bogdan Ungureanu, fondatorul Pilot Books, ne-a vorbit despre planurile pe care le are pentru editura de carte, despre traversarea graniței cărților cu tematică sportivă și lansarea unui imprint nou în care apar cărți de nonficțiune generală, de la cărți de investiții, antreprenoriat la științe sociale sau cultură organizațională, dar și despre cele mai citite cărți sportive din România
Când și cum a luat naștere ideea din spatele Pilot Books și de ce o editură de carte sportivă și dezvoltare personală?
Ideea Pilot Books este rezultatul natural al unui exercițiu pur antreprenorial făcut în 2019, în care am intersectat axa pasiunii cu cea a expertizei. La granița dintre fascinația pentru o varietate de sporturi și experiența de peste 15 ani acumulată la acel moment în industria de carte, am pus bazele primei edituri din România care și-a asumat strategic o abordare holistică asupra conceptului de dezvoltare personală, în care sportul deține un rol elementar în bunăstarea fizică și mintală.
Avem astăzi, la cinci ani de la înființare, un portofoliu de cărți foarte variat, de la titluri căutate de juniorii care practică un sport organizat, în cadrul unui club, sau manuale specializate, adresate sportivilor de performanță sau chiar antrenorilor, până la ghiduri practice pe teme diverse, cum ar fi organizarea timpului, gestionarea incertitudinii sau creșterea unei culturi organizaționale bazate pe siguranță psihologică.
Tot mai mulți români descoperă beneficiile sportului și ale mișcării. Cum se reflectă acest trend în vânzările de cărți de specialitate?
Deși cifra de afaceri a editurii a crescut în 2023 cu aproape 60% față de anul precedent, realitatea este că mai avem încă mult de lucru. Conform datelor Eurostat, mai puțin de 8% dintre români fac efort fizic susținut. Sub 2% aleargă în mod regulat. Dacă intersectăm procentele acestea cu cel de 6% al românilor care citesc, ne pregătim să ne luăm cu mâinile de cap.
Vestea bună este că portofoliul nostru de cărți e foarte variat și se adresează unui public divers, de la tinerii care fac sport sau doar vor să afle de la sportivi celebri cum pot face ca vocea lor să conteze, la sportivi amatori sau de performanță, sau oricine este interesat să își lărgească perspectiva asupra unor idei de largă circulație. De asemenea, efortul nostru de a pune pe piață o carte cât mai apropiată de nivelul din ce în ce mai exigent al cititorului este apreciată de un public format din toate categoriile de vârstă, aflat în creștere.
Care au fost cele mai citite 10 cărți de-a lungul anului trecut de la Pilot Books?
Pilot Books este o editură tânără. În 2023 am publicat 15 titluri, în creștere față de 2022. Dintre acestea, cele mai vândute au fost:
Campionul din tine de Marcus Rashford, prima carte din seria #junior adresată tinerilor sportivi.
Anduranța de Alex Hutchinson adună o serie de studii din sportul de performanță care arată că, atunci când credem că nu mai putem, încă mai putem.
Teoria corzilor de David Foster Wallace, în traducerea lui Radu Paraschivescu, este o bijuterie de carte din lumea tenisului.
Tour de force de Mark Cavendish este povestea revenirii în competiție a celui mai bun sprinter din istoria Turului Franței.
Ghidul drumețului de Tristan Gooley este un ghid practic adresat celor pasionați de orientarea în natură.
Băieții din barcă de Daniel James Brown, povestea superbă a nouă americani și legendara lor cursă pentru aur la Olimpiada de la Berlin din 1936.
Alergătorul fericit de David Roche și Dr. Megan Roche, o carte scrisă de alergători pentru alergători.
Stretching pentru orice vârstă de Jessica Mathews, o carte ce ne învață principiile de bază ale stretchingului corect.
Maestrul de Christopher Clarey, o biografie esențială a celui mai bun jucător de tenis al zilelor noastre, care scoate în evidență momente esențiale din cariera lui Federer.
Manual de Alergare de Jack Daniels, numită și „biblia alergătorilor de anduranță”.
Care sunt planurile pe care le aveți pentru editura Pilot Books?
Planul este ca Pilot Books să ajungă unul dintre cei mai importanți furnizori de conținut pentru oamenii activi. De aceea, editura s-a îmbogățit începând de anul trecut cu un imprint nou – Lateral – în care apar cărți de nonficțiune generală, de la cărți de investiții, antreprenoriat la științe sociale sau cultură organizațională. Traversăm granița cărților cu tematică sportivă, dar rămânem la fel de atenți în selecția autorilor pe care alegem să îi publicăm.
Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați ca manager al unei edituri într-o perioadă în care românii citesc din ce în ce mai puțin?
Distribuția este o provocare, pe o piața dominată de ficțiune și cu foarte multe edituri care se bat pentru spațiul la raft.
Ce strategie aveți pentru a-i apropia mai mult pe aceștia de citit?
Selectarea cărților care se potrivesc liniei editoriale urmărite de oamenii activi, aducerea în prim plan a unor idei și subiecte care deviază puțin de la subiectele în vogă, dar care ne ajută pe toți să deslușim mai ușor toate nuanțele de gri care însoțesc clasicele alegeri tip alb sau negru.
Care sunt cele mai valoroase două lecții pe care le-ați învățat din cărțile sportive pe care le-ați citit?
Să-ți antrenezi mintea să reziste tot mai mult și să adaugi un plan visului în care crezi.
Ne puteți spune care sunt cărțile dumneavoastră preferate apărute la editura Pilot Books?
Băieții din barcă de Daniel James Brown, carte ecranizată anul trecut în regia lui George Clooney.
11 inele de Phil Jackson, antrenorul generației de aur a jucătorilor de baschet din NBA.
De ce înotăm de Bonnie Tsui, un elogiu superb adus înotului.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz