Piata muncii in Timisoara
Reading Time: < 1 minutTimisoara se confrunta cu un deficit foarte mare de forta de munca, iar industriile software si automotive au cel mai mare deficit de angajati.
Companiile din domenii precum software sau automotive din Timisoara, care sunt in cautare de angajati intampina provocari serioase in identificarea candidatilor cu potential, din cauza numarului scazut de absolventi de pe piata locala, potrivit informatiilor Smartree, companie care activeaza pe piata de externalizare a proceselor de HR. O alta cauza este reticenta angajatilor de a se reloca din alte orase sau chiar nivelul ridicat de migrare in tarile vecine, specific oraselor din vestul tarii.
“Desi in Timisoara exista facultati renumite precum Universitatea de Vest sau Universitatea Politehnica, numarul tot mai mare de investitori care au patruns in aceasta zona geografica, cu activitate in domeniile software sau automotive, se confrunta in ultimul timp cu un deficit de forta de munca, situatie regasita si in alte orase mari”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.
Fie ca este vorba de specialisti, angajati middle-level sau chiar de cei entry-level, deficitul fortei de munca in Timisoara poate constitui o problema pentru angajatorii cu planuri mari in Romania, acestia fiind pusi in situatia de a face eforturi suplimentare pentru atragerea candidatilor din alte orase.
“In afara de motivele care tin de partea salariala, sau numarul mai mic al absolventilor comparativ cu necesarul de recrutat, o cauza importanta a lipsei de candidati pe piata locala este si migrarea acestora catre tarile vecine, un fenomen raspandit in orasele din vestul tarii”, adauga Raluca Penes.
Potrivit experientei Smartree, o solutie pentru aceasta problema ar fi atragerea fortei de munca din zona de est a tarii, unde nivelul de trai este mult mai scazut decat in vest, iar sansa de a gasi un loc de munca, in special in anumite conditii, este aproape nula.
Foto: Dreamstime
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz