Companii Business Tech

Piața de software, sub presiunea AI

16 mai 2023 4 min

Piața de software, sub presiunea AI

Reading Time: 4 minute

Schimbare de paradigmă pe piața software și de servicii IT în contextul revoluției „promise” de tehnologiile bazate pe inteligență artificială? Consultanți în domeniu și reprezentanți ai companiilor IT din România explică starea de facto în peisajul IT și provocările care ar putea marca în 2023 cel mai dinamic business din România.

Pentru acest an, estimările analiștilor din domeniu indică o piață de software și servicii informatice din România în creștere, chiar dacă una mai lentă decât în 2022 față de 2021. „Pentru 2023 vedem o creștere de peste 5-6%, deci, probabil, o apropiere de 1,5 miliarde de euro. Vorbim aici strict de software si servicii informatice vândute pe piața din România, deci excludem zona de hardware – încă aproape 1 miliard de euro – și tot ce înseamnă export, încă 5 miliarde de euro dacă ne limităm la produse software și servicii informatice, fără funcții suport din zona de financiar, telemarketing, telesales etc.”, spune Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de consultanţă şi analiză Pierre Audoin Consultants (PAC).

Impactul inflației și spectrul fluxului de personal

Ținând cont însă de inflația care influențează inevitabil și prețurile practicate pentru produse și servicii informatice, această creștere estimată pentru 2023 înseamnă, în realitate, volume mai mici. „Va fi un an de uzură, un an în care va conta foarte mult «bagajul» cu care au intrat companiile ca și contracte deja semnate, proiecte în derulare și calitatea relației/ parteneriatului cu clienții existenți. Vor fi puține companii care-și vor conserva marjele de profit din anul precedent, însă nu vedem, cel puțin în zona medie și mare, prăbușiri de companii”, apreciază reprezentantul PAC.

În ceea ce privește criza globală din industria tehnologică, manifestată și prin disponibilizări masive în rândul companilor gigant, reprezentanții industriei de software și servicii din România consideră că acest lucru va avea un impact relativ redus asupra peisajului IT local. Astfel, 68,3% dintre companiile din domeniu estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu știu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an. Doar 9,5% preconizează o reducere a echipei din România, potrivit unui studiu al ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).

O bună parte dintre membrii noștri exprimă un anumit grad de precauție în acest an, atât în ceea ce privește veniturile, cât și predictibilitatea proiectelor la care lucrează. Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialiști, existent deja și perpetuat de la un an la altul. Speranța noastră, ca asociație patronală, este ca acest sentiment de precauție să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei și, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanțul să arate foarte bine”, explică Corina Vasile, director executiv al ANIS.

Pe de altă parte, analiștii din piață vorbesc și de o „calmare” a pieței muncii din IT. „Totuși, nu pot să nu remarc scăderea entuziasmului din zona de start-upuri și cea a încercărilor de tehnologii și aplicații bazate pe tehnologie. Iar în zona asta se observă o scădere abruptă a bugetelor și o preocupare și prudență mult mai mari față de entuziasmul ultimilor doi ani. De-aici și o calmare a pieței muncii din IT, un respiro din punctul de vedere al ratei de fluctuație de personal și al pretențiilor salariale”, consideră Eugen Schwab-Chesaru, vicepreședinte al Pierre Audoin Consultants pentru CEE.

Tehnologiile AI

În același timp, 2023 va fi marcat și de adoptarea tehnologiilor AI în ceea ce privește analiza datelor și luarea deciziilor. „Astăzi, companiile au acces la date, datorită dispozitivelor purtabile, medicale, senzorilor etc. și altor dispozitive conectate, mai mult decât am avut în orice alt moment. Combinate cu tehnologii cloud și AI, datele colectate ne indică direcția de dezvoltare de noi soluții tech a căror aplicabilitate va surprinde de la an la an”, este de părere și Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive.

Studiile de piață arată că până în 2026, organizațiile care utilizează AI în cadrul proceselor operaționale și care se vor alinia în privința transparenței, încrederii și securității acestora vor beneficia de o creștere cu 50% a rezultatelor. De asemenea, se estimează că, până în 2028, 20% din forța de muncă globală și 40% din productivitatea economică vor fi obținute de către sisteme AI. „Tehnologia de AI și tot ecosistemul de aplicații ce o folosesc reprezintă astăzi un subiect de mare interes în ambele «tabere»: companii de tehnologie și clienții lor. Totuși, până în acest moment, nu vedem o schimbare radicală a structurii industriei IT, nici din România, nici la nivel global, însă vedem și am subliniat în analizele și studiile noastre o tendință evidentă de a prinde acest tren și a beneficia la maximum de avantajele lui. Eu nu văd o explozie a șomajului din cauza inteligenței artificiale, văd mai degrabă o transformare, o evoluție (e adevărat, mult mai rapidă decât precedentele evoluții bazate pe tehnologie, de la revoluția industrială încoace) a modului de lucru, o nevoie de coabitare și cooperare între om și sistemele IT, precum și între sistemele software tradiționale si cele puse pe «steroizii AI»”, consideră Eugen Schwab-Chesaru, Vicepreședinte Pierre Audoin Consultants pentru CEE. În acest context, sistemele și infrastructurile IT vor trebui mult adaptate, oamenii (esențiali în succesul acestei evoluții) vor trebui educati în direcția utilizării inteligenței artificiale pentru creșterea eficienței și preciziei muncii lor într-un context competițional diferite de cel al ultimilor 10-20 de ani.

Array

Articole pe aceeași temă: