Piața de leasing operațional din România a depășit 77.000 de unități
Reading Time: 2 minutePiața de leasing operațional a crescut în linie cu piața auto, depășind nivelul de 77.000 de unități în administrare la finalul anului 2021, potrivit estimărilor Asociației Societăților de Leasing Operațional (ASLO). Cifra reprezintă o creștere de peste 8.000 de autovehicule, respectiv 12%, față de finalul anului 2017, ultimul an cu informații disponibile despre volume.
În aceeași perioadă (2017-2021) înmatriculările de autoturisme și autovehicule utilitare ușoare au crescut cu 13%.
Ponderea produsului full-service a crescut spre 90%, demonstrând că aceasta variantă asigură cele mai mari beneficii oferite de externalizarea administrării flotelor auto.
„Piața de leasing operațional a trecut prin mai multe provocări pe parcursul ultimilor 5 ani: investigația Consiliului Concurentei, pandemia, termenele prelungite de livrare a autovehiculelor, peste toate suprapunâdu-se și incertitudinile rezultate din situația din Ucraina. Cu toate acestea, piața și-a continuat creșterea, confirmând importanța acestui serviciu în achiziția și utilizarea autovehiculelor.”
Bogdan Apahidean, președinte ASLO
Top 5 companii de leasing operațional
Conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional, în topul primelor 5 companii membre intră
- LeasePlan România
- Arval Service Lease România
- ALD Automotive
- Autonom Services
- BCR Fleet Management
10 ani de ASLO
Asociația intenționează să realizeze o propunere legislativă pentru a permite accesul direct al clienților de leasing operațional la eco-tichete, astăzi disponibile doar pe firma de leasing și nu pe utilizator. Prin această inițiativă, parcul auto green din România ar avea șanse suplimentare de extindere, potrivit lui Bogdan Apahidean.
Înființată pe 17 noiembrie 2010, ASLO are ca principal scop reprezentarea intereselor industriei de leasing operațional în comunitatea de afaceri prin promovarea conceptului de leasing operațional, a celor mai bune practici și standarde profesionale, precum și educarea și dezvoltarea comunității de afaceri în domeniul leasingului operațional și crearea unei interfețe oneste între comunitatea de leasing și terțe părți.
Membrii cu drepturi depline ai ASLO reunesc principalele companii de leasing operațional de pe piața românească: ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autonom Services, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, Business Lease Romania, LeasePlan România, New Kopel Romania, Premium Leasing, RCI Finanțare România, Unicredit Leasing Fleet Management.
Membrii asociați sunt: Autovista Romania, Dekra Certification, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare și SGS România.
Printre acțiunile în care ASLO s-a implicat sau pe care chiar le-a inițiat în cei zece ani de activitate se numără:
- crearea și menținerea de canale de comunicare cu partenerii de afaceri și autoritățile (cea mai importantă fiind Ministerul Finanțelor Publice), urmărind și analizând reglementările care vizează domeniul auto și fiscal;
- 2013 – a obținut exceptarea companiilor de leasing operațional de la limitarea deductibilității costurilor cu amortizarea la 1.500 de lei pe lună;
- 2015 – a susținut Ministerul Finanțelor Publice în demersul de a acționa împotriva evaziunii fiscale practicate de anumiți comercianți de vehicule rulate;
- 2016 – a sprijinit inițiativa parlamentară prin care se propunea incriminarea distinctă a înșelăciunii privind date sau caracteristici tehnice ale autovehiculelor, oferind, prin membrii săi, suport pentru crearea și implementarea mecanismelor necesare aplicării reglementărilor în mod corect și eficient.
- 2017-2021 – a susținut și documentat activitatea ASLO în fața Consiliului Concurenței, ceea ce a dus la încheierea procesului prin procedura angajamentelor, fără amendă.
- 2022 – pregătește un demers pe lângă Autoritatea Fondului de Mediu în vederea extinderii accesului la eco-tichete
Consiliul Concurenței a închis în 2021, pe baza angajamentelor oferite de membri, investigația începută în noiembrie 2017. Investigația a vizat schimbul de informații realizat prin presă și intermediul asociației. ASLO și 14 companii s-au angajat să adopte un set de măsuri de conformare cu legislația din domeniul concurenței, care să asigure, în același timp, confidențialitatea colectării, prelucrării și distribuirii de informații privind activitatea de leasing operațional.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz