Piaţa asigurărilor din România a încheiat anul 2016 cu prime brute subscrise (PBS) de 10,05 miliarde lei, în creştere cu 10% mai mult faţă de anul precedent, când a fost consemnată o majorare cu 9% a PBS comparativ cu anul 2014, arată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), într-un comunicat de presă.
Segmentul de asigurări generale a înregistrat în anul 2016 o creştere de 11% comparativ cu 2015, iar segmentul de asigurări de viaţă a consemnat un avans de 6,7%. Cea mai mare creștere față de anul precedent au înregistrat-o asigurările de sănătate cu aproximativ 70%.
Astfel, sectorul asigurărilor a depăşit, anul trecut, maximul istoric de 8,94 miliarde lei atins în anul 2008, în condiţiile în care au ieşit din piaţă mai multe societăţi: Astra Asigurări, Carpatica Asig, Forte Asigurări şi Lig Insurance.
Valoarea primelor brute subscrise de către societăţile de asigurare și de sucursale, doar pe teritoriul României, a fost de 9,93 miliarde de lei, în creştere cu 12% comparativ cu anul precedent (8,86 miliarde lei), în timp ce primele brute subscrise pe teritoriul altor state au fost de 0,1 miliarde lei față de anul 2015, când au atins un volum de 0,27 miliarde lei.
Asigurări generale
PBS aferente asigurărilor generale (AG) și subscrise de către societăţile de asigurare au atins în anul 2016 pragul de 7,71 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de anul precedent, în timp ce sucursalele au cumulat PBS de 305 milioane lei în creștere cu 14% față de anul precedent.
Din totalul primelor brute subscrise de către societățile de asigurare pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le dețin clasele A10 – Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 – Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 – Incendiu și calamități naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 – A7).
În anul 2016, ponderea acestor trei clase a fost de 89% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări generale:
Asigurări de viaţă
Primele brute subscrise de către societăţile de asigurare pentru activitatea de asigurări de viaţă au înregistrat, anul trecut, un volum de 1,66 miliarde lei, în creştere cu 6% comparativ cu anul precedent, în timp ce sucursalele au cumulat PBS de 356 milioane lei în creștere cu 11% față de anul precedent.
Din totalul primelor brute subscrise de către societățile de asigurare pentru asigurări de viață, cele mai mari ponderi le dețin clasele C1 – Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, respectiv C3 – Asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, care împreună cumulează 95% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață.
Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad ridicat de concentrare. Anul trecut, 87% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 31 de societăți care desfășurau la 31.12.2016 activitate de asigurare/reasigurare, similar cu anii anteriori.
Într-un moment în care pare că direcția europeană a României este pusă sub semnul întrebării, cred că este util să…
Sala Studio, un nou și modern spațiu de spectacole, s-a redeschis vineri la Constanța, în cadrul Teatrului de Stat. Singura…
Grupul Banca Transilvania anunță prima fuziune în rândul subsidiarelor achiziționate în acest an de la OTP Group, între BT Leasing…
CCR a decis confirmarea rezultatului primului tur și a confirmat calendarul inițial al alegerilor prezidențiale, cu al doilea tur de…
Hidroelectrica anunță recepția lucrărilor de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru prin retehnologizare, puterea HA5 a…
Rituals Cosmetics, brandul internațional specializat în produse de îngrijire naturală a corpului și a pielii, parfumuri pentru casă și seturi…