Philips: Inovație continuă în sănătate
Reading Time: 4 minuteCompania olandeză Philips își concentrează întregul business pe domeniul medical și de îngrijire personală. Am stat de vorbă cu Schlatmann Reinier, CEO al Philips în Europa Centrală și de Est, despre conceptul de health continuum și strategia companiei în domeniul tehnologiei medicale.
Recent ați anunțat intenția de a vinde divizia de electrocasnice pentru a vă concentra doar pe tehnologia medicală. De ce este domeniul medical atât de important pentru Philips și pentru viitorul companiei olandeze?
Anul acesta, vom împlini tânăra vârstă de 129 de ani de când încercăm să facem lumea mai sănătoasă și mai sustenabilă prin inovațiile noastre. Se estimează că populația lumii va ajunge la 8,5 miliarde până în 2030, iar noi ne propunem ca până atunci să influențăm în mod pozitiv viața a 3 miliarde de oameni, în fiecare an. Vârsta medie a unei companii din S&P 500 este de doar 20 de ani, astfel încât, pentru ca o companie ca Philips să își păstreze relevanța timp de 129 de ani, am fost nevoiți să ne reinventăm de mai multe ori. În 2014, am decis să ne concentrăm pe tehnologia medicală, pentru că noi credem că cea mai mare diferență pe care o putem face, ca o companie inovatoare, este legată de sănătatea oamenilor. Transformarea portofoliului Philips de la un mozaic divers la o companie centrată pe tehnologie medicală se apropie acum de final. Divizia de electrocasnice, o afacere puternică și profitabilă, evaluată la 2,3 miliarde de euro în termeni de venituri, cu o bază largă de clienți și consumatori, a avut o contribuție semnificativă în evoluția Philips. Cu toate acestea, nu este compatibilă strategic pentru viitorul nostru, în rolul de lider în tehnologia medicală. Este important să menționăm faptul că produsele de consum care vizează îngrijirea orală, produsele dedicate mamei și copilului și cele de îngrijire personală (îngrijire personală pentru bărbați, îngrijirea pielii și a părului) vor rămâne în cadrul Philips și vor continua să aibă un rol important în abordarea integrată a îngrijirii continue – health continuum.
Cum vede Philips domeniul medical și continuumul sănătății?
Conceptul de continuum al sănătății este o abordare cuprinzătoare, circulară pentru a ne gestiona starea de sănătate și de bunăstare – de la o viață sănătoasă, prevenție, diagnostic definitiv, tratament minim invaziv, la îngrijirea la domiciliu. Fiecare element este important. De aceea, amprenta produselor și soluțiilor noastre se poate vedea în fiecare dintre acestea. Philips își propune să ajute oamenii să trăiască sănătos în fiecare zi, începând de la nutriție, activitate fizică sau sănătate dentară. Prevenția este un element crucial în această abordare și ne dorim conștientizarea faptului că identificarea timpurie a bolilor înseamnă îmbunătățirea șanselor la tratament de succes și recuperare mai rapidă. Pentru spitale, oferim soluții de talie globală pentru un prim diagnostic corect și rezultate mai bune ale tratamentelor. O altă etapă este îngrijirea la domiciliu, unde soluțiile noastre sprijină continuarea tratamentului și permit monitorizarea pacienților. Această abordare a tratamentului după ieșirea din spital, de multe ori subestimată, este esențială pentru a obține rezultate mai bune ale sănătății. Concentrarea pe întregul continuum al îngrijirii este esențială pentru gestionarea sănătății cronice eficiente, ținând cont de această tendință a îmbătrânirii populației, cu care ne confruntăm la nivel global.
Cum poate fi un sistem medical eficientizat prin intermediul inovațiilor tehnologice?
În cadrul Philips, încercăm să transformăm modul în care starea de sănătate este prezentată și experimentată, eficient doar în cooperare cu alte părți interesate din domeniul medical, printr-un dialog deschis, prin ascultare, înțelegerea nevoilor și crearea de soluții împreună. Denumim această abordare LSP (Long Strategic Partnership), un parteneriat strategic de lungă durată, care merge dincolo de furnizarea de dispozitive medicale inovatoare de top, în domenii precum imagistica, terapia ghidată, ecografia, monitorizarea pacienților, sănătatea consumatorilor sau îngrijirea la domiciliu. Aceasta include soluții IT combinate cu expertiza și experiența noastră globală. Înseamnă că Philips livrează nu doar produse inovatoare, ci oferă soluții integrale și integrate, precum și modele de business concepute pentru îmbunătățirea calității, dar și pentru reducerea costurilor de îngrijire. IT-ul, digitalizarea, big data sunt esențiale în acest sens. Acum, majoritatea echipei noastre de cercetare-dezvoltare lucrează la software, pentru că fără e‑Health nu putem aduce serviciile medicale ale viitorului în practica prezentului. Dar pentru a transforma cu succes sistemul medical într-unul digitalizat, trebuie să lucrăm în parteneriat, în interiorul acestui triunghi al sănătății: cu mediul de afaceri, cel academic și instituțiile guvernamentale.
Cum arată inteligența artificială și big data în domeniul tehnologiei medicale?
Datele privind sănătatea devin din ce în ce mai importante, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. În baza raportului Future Health Index din 2019, știm că 57% dintre medici recunosc că, în ultimii cinci ani, experiența lor a fost influențată pozitiv de accesul la istoricul medical complet al pacienților. Și persoanele fizice doresc să aibă acces la datele proprii privind sănătatea – deja 63% dintre cei care nu au acces doresc să aibă. Datele ajută la o mai bună gestionare a stării de sănătate. Dacă putem colecta și combina informații din diferite medii de îngrijire, cum ar fi cabinetul medicului de familie, spital sau clinică, atunci vom avea o perspectivă mai cuprinzătoare, care le va permite specialiștilor să pună diagnostice mai bune, să personalizeze tratamentul pentru nevoile pacienților și să obțină rezultate mai bune. La nivel macro, deblocarea datelor va permite sistemelor medicale să îmbunătățească metodele de tratament, ceea ce va conduce la rezultate mai bune și costuri mai mici. Philips oferă soluții care abordează ambele perspective – atât la nivelul organizației medicale, cât și pentru întreg sistemul.
Cum este structurată divizia Health Systems?
Ca furnizor de top de soluții integrate pentru îmbunătățirea sănătății oamenilor și optimizarea productivității serviciilor medicale de-a lungul continuumului sănătății, avem o gamă variată de produse, servicii și soluții. Pentru un stil de viață sănătos, produsele de consum fac diferența. Prevenția și diagnosticarea sunt abordate prin activitatea de Precision Diagnosis (PD). Activitatea de Image Guided Therapy (IGT) vine cu soluții în sprijinul tratamentului, în timp ce divizia Connected Care abordează nevoile de îngrijire la domiciliu, dar oferă și soluții în zona de prevenție, diagnosticare și tratament – aproape tot ce înseamnă acest continuum al sănătății –, în timp ce sistemele informatice sunt cele care fac legătura. Deoarece fiecare pilon menționat este crucial pentru transformarea în domeniul sănătății, suntem conștienți că fiecare reprezintă o poziție la fel de puternică, atât în strategia noastră, cât și în cifra de afaceri.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 340 (20 februarie – 15 martie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz