Petru Păcuraru, HPDI: Cum ne adaptăm la revenirea din concediu
Reading Time: 4 minuteRevenirea la muncă după o vacanță relaxantă poate fi destul de dură pentru cei mai mulți dintre noi. Petru Păcuraru, specialist în leadership și resurse umane și fondator HPDI, ne învață care sunt principalii pași prin care ne putem reîmpăca cu locul de muncă, după concediul din anotimpul călduros.
„Revenirea din concediu nu trebuie să fie o probă de foc. Cu puțină reflexivitate, un strop de umor și o bună doză de autoironie, poți transforma această tranziție într-o experiență aproape agreabilă. Viața este, în fond, o succesiune de stări – de la euforie la melancolie, de la muncă la odihnă – iar cheia fericirii poate sta tocmai în a le împleti pe toate, fără a le subestima pe unele și a le supraestima pe altele. Iar în ceea ce privește șeful… ei bine, poate că și el visează la o viață mai simplă, departe de ședințe și rapoarte. Poate că, în esență, suntem cu toții în aceeași barcă, încercând să găsim un echilibru între muncă și fericire”
Petru Păcuraru, fondator HPDI România.
Șase sfaturi prin care ne putem reîmpăca cu jobul când revenim din concediu
1. Împrietenește-te cu ideea că vacanța e doar o iluzie
Una dintre marile iluzii contemporane este aceea că vacanța ne oferă o pauză reală de la viața de zi cu zi. În realitate, vacanța este doar un interval temporar de suspendare a judecății. Da, e plăcut să te lași în voia timpului necontorizat, dar nu trebuie să uităm că această dulce păcăleală e, de fapt, o excepție, nu regula. Înțelegând asta, nu vei fi atât de șocat de întoarcerea la muncă, ci mai degrabă ușor nostalgic, ca după o amintire frumoasă, dar efemeră. În fond, concediul e doar o altă „formă de muncă”, doar că în folosul propriei tale fericiri.
2. Tratează-ți biroul ca pe un spațiu spiritual
Dacă vacanța a fost un templu dedicat relaxării, biroul ar trebui să fie văzut ca un altar al activității creatoare. Până la urmă, între cele două nu există o prăpastie atât de mare cum pare la prima vedere. Întoarce-te la birou ca un pelerin care își reia locul de rugăciune, dar care păstrează în suflet liniștea și lumina întâlnite pe drum. Aranjează-ți biroul ca și cum ar fi o mică insulă a liniștii în mijlocul oceanului de solicitări și termene-limită. Un tablou, o plantă, o cană de ceai – toate aceste mici „ritualuri” pot aduce cu ele reminiscențele vacanței și te pot ajuta să te simți mai acasă în spațiul care îți fură atâtea ore din zi.
3. Nu subestima puterea autoironiei
În timp ce șeful îți explică cum urgențele s-au acumulat exact în lipsa ta, poate ar fi bine să te gândești la absurdul situației. Trăim într-o societate în care munca, această activitate neîncetată, a devenit un scop în sine, și nu un mijloc. În fața acestei constatări, autoironia e cea mai puternică armă. Da, e amuzant și tragic în același timp că te întorci dintr-un concediu relaxant pentru a fi întâmpinat de o avalanșă de urgențe. Dar, în fond, nu-i totul doar un joc al circumstanțelor? Încearcă să iei lucrurile mai puțin în serios și să te amuzi pe seama propriei tale angoase. E un fel de exercițiu spiritual care, paradoxal, te va face mai eficient.
4. Regândește-ți relația cu șeful – un mic exercițiu de empatie
De multe ori, șeful e văzut ca un Cerber implacabil, a cărui principală ocupație este să supravegheze cu severitate muncile lui Sisif, ale subalternilor. Dar ce-ar fi să schimbi un pic perspectiva? Șeful tău, oricât de autoritar ar părea, e la rândul lui un om care se confruntă cu propriile frustrări și îndoieli. În loc să-l vezi ca pe o amenințare, încearcă să te gândești la el ca la un alt călător prin hățișurile birocratice, doar că el trebuie să poarte și responsabilitatea echipei. Un mic exercițiu de empatie poate schimba radical atmosfera de la birou și, cine știe, poate chiar îți vei da seama că aveți mai multe în comun decât ai crezut.
5. Gândește-te la job ca la un meșteșug
Există o frumusețe tainică în a-ți face bine treaba, chiar și atunci când aceasta pare să se opună relaxării tale post-concediu. Gândește-te la job nu ca la un set de obligații neplăcute, ci ca la un meșteșug pe care l-ai perfecționat în timp. Așa cum un sculptor șlefuiește cu migală marmura, tot așa și tu poți să te apropii de munca ta cu o altă atitudine, căutând în fiecare sarcină micile detalii care să-ți ofere satisfacție.
6. Reinvestește în timpul tău liber
Ca să nu cazi în capcana monotoniei revenirii la birou, fă-ți un obicei din a-ți investi timpul liber în activități care să-ți aducă bucurie. Planifică-ți următoarea ieșire, fie ea și una scurtă, de weekend. Găsește-ți hobby-uri care să te relaxeze și să te inspire. Timpul liber nu este doar o recompensă pentru munca depusă, ci și un ingredient esențial în echilibrul tău emoțional. În felul acesta, vei păstra ceva din spiritul vacanței chiar și în agitația zilnică a biroului.
Filosoful american Elbert Green Hubbard a declarat că nimeni nu are nevoie de o vacanță atât de mult ca persoana care tocmai a avut una. Indiferent dacă vă place sau nu locul de muncă, revenirea la birou după o perioadă de absență prezintă provocări care nu sunt neapărat luate în considerare de către angajați sau angajatori și care pot deveni uneori consecințe negative.
O cercetare a unui grup de specialiști în psihologie și managament arată că cei care nu profită de vacanță, pentru a-și reîncărca bateriile sunt expuși unui risc mai mare de epuizare, motivație scăzută și performanță slabă. Potrivit raportului, cei care au un sistem de vacanțe stabilit se bucură de un somn mai bun, satisfacție, mai multă implicare și performanță mai mare la locul de muncă. Corpul și creierul uman pur și simplu nu sunt construite pentru a suporta stresul cronic și există o mulțime de dovezi care arată că deconectarea de la tensiunile și cerințele muncii nu numai că scade stresul, dar crește și productivitatea. Chiar și mini-pauzele făcute pe parcursul zilei de lucru, cum ar fi întinderea, efectuarea unor exerciții de respirație profundă sau ieșirea afară pentru aer proaspăt, pot opri ciclul de stres și vă pot readuce pe linia de plutire.
Foto: © Elena Frolova | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz