Petronius Secăreanu, Canon România: Investim constant în R&D. Suntem cu un pas înainte în cursa digitalizării
Reading Time: 5 minuteCriza actuală a apăsat la maximum pe pedala transformării digitale. Când investești anual 8% din cifra de afaceri în cercetare și dezvoltare, ai toate șansele să poți oferi pieței toate instrumentele necesare noilor provocări de business. Petronius Secăreanu, Director General al Canon România, este încrezător în soluțiile inovatoare de gestionare a documentelor, informațiilor și proceselor de lucru, dezvoltate de companie, precum și în valoarea soluțiilor securizate și versatile de cloud oferite partenerilor.
Cum a venit Canon România în sprijinul companiilor și al angajaților care au trecut în acest an pe “modul” work from home?
Încă înainte de pandemie, experimentam deja cu toții procesul de transformare digitală, cu viteze un pic diferite, în funcție de nevoile pieței sau de viziunea liderilor. Procesul este ireversibil, iar pandemia l-a accelerat semnificativ. Compania McKinsey estimează că, în următorii 10 ani, aproximativ 50% din job-urile existente vor fi afectate semnificativ de automatizare, întrucât mai mult de jumătate din munca actuală poate fi automatizată până în 2055. Organizațiile care au o strategie clară și implementează consistent politici de digitalizare și automatizare de procese raportează, în medie, reduceri de costuri cu până la 35%, reducerea cu până la 17% a timpului dedicat lucrului cu documente și cu circa 25% mai puține erori.
În prezent este normal pentru companii să combine procesele digitale cu cele desfăşurate pe hârtie, ca parte din procesul general de digitalizare. În acest mediu hibrid, transmiterea informaţiilor într-un mod fluent, fără blocaje şi la randament maxim poate fi o provocare. Acestora li se adaugă, însă, şi alte obstacole aduse de munca de acasă: securitatea scăzută a documentelor și a informației, dificultăți de comunicare și colaborare, productivitate scăzută din cauza accesului greoi și nestructurat la informație.
Canon oferă o multitudine de soluții de gestionare a documentelor, informațiilor și proceselor de lucru, adaptate noilor nevoi de digitizare și automatizare impuse de pandemie. De exemplu, platforma Therefore, o soluție de management al informației extrem de flexibilă, potrivită aproape oricărui tip de organizație care dorește să se adapteze noului normal și să-și eficientizeze procesele. Therefore poate prelua informația de pe hârtie sau digitală și o direcționează pe fluxuri de lucru automatizate, accesibile oricând, de pe orice echipament conectat la internet, cu variante on-premise sau cloud. Stocarea și accesul la informație sunt securizate, iar back-up-ul asigură continuitate în cazul evenimentelor neprevăzute.
Care au fost cele mai căutate produse și soluții Canon în ultimul an, pe piața din România?
Anul 2020 a marcat lansarea mult așteptatelor modele de camere foto mirrorless Canon EOS R5 și EOS R6. Așa cum anticipam, au fost primite cu entuziasm de comunitatea fotografilor și videografilor din România. Perfomanțele oferite sunt cu adevărat senzaționale – rezoluție de 45 Mp, fotografiere în rafală cu 20 de cadre pe secundă, filmare RAW 8k, un autofocus excepțional și multe altele.
Pe de altă parte, pandemia a generat și o creștere semnificativă a cererii de imprimante personale și pentru afaceri mici, atât cu jet de cerneală, cât și laser. Cea mai de success gamă în 2020 a fost Canon PIXMA G MegaTank, imprimante robuste, cu rezervoare de cerneală reîncărcabile, gândite pentru afaceri mici, lucrul de acasă, elevi și studenti. Cu un raport cost/eficiență îmbunătățit, modul economic al acestor echipamente asigură imprimarea a mii de pagini, la un cost foarte accesibil.
Și solutiile software pentru mediile de lucru de birou au înregistrat în pandemie un interes crescut:
- Platforma uniFLOW online, o soluţie cloud securizată, care poate gestiona tot mediul de imprimare si scanare.
- Platforma Therefore de management al informatiei, potrivită pentru orice tip de organizație, din orice industrie sau departament.
- Soluția Scan2x de captură inteligentă a documentelor, cu o interfață simplă și intuitivă, care aduce puterea unei soluții de scanare profesionale la nivelul utilizatorilor fără experiență în IT.
Care a fost răspunsul departamentelor de R&D / inovație la criza provocată de pandemie?
Canon investește constant în cercetare și dezvoltare, aproximativ 8% din cifra de afaceri anuală. Este singura companie din lume prezentă neîntrerupt în ultimii 34 de ani în primele 5 locuri din lume ca număr de patente înregistrate la US Patent and Trademark Office. Inovația face parte din ADN-ul nostru. Având in vedere evoluția digitalizării și dificultatea de a călători în siguranță, Canon dezvoltă accelerat soluții de MR – Mixed Reality, prin combinarea tehnologiilor digitale cu cele din optică, pentru a oferi o experiență vizuală foarte aproape de realitate. Imaginați-vă că în fața voastră, în spațiul real, apare un nou model de automobil, aflat în stadiul de prototip. Sau, purtând doar o casca HMD (Head Mounted Display), care acoperă întregul câmp vizual, puteți face o călătorie virtuală în spațiu sau în jurul lumii, fără a fi nevoie să vă deplasați de acasă. Realitatea mixtă (MR) este următorul nivel, superior realității virtuale (VR), care utilizează doar imagini generate pe computer. MR are un potențial mare de utilizare mai ales în industria producătoare, făcând posibilă proiectarea de imagini ale obiectelor 3D, la dimensiunile reale.
Care au fost lecțiile pandemiei – de până acum?
Criza ne-a arătat că munca de acasă nu mai este doar un “nice to have”, ci un mod de lucru esențial pentru supraviețuirea organizațiilor. Avem, însă, o serie de provocări. Peste 24% dintre angajații care au fost nevoiți să-și mute biroul acasă au declarat că nu au avut acces la informații vitale pentru a munci în condiții optime. Informații sensibile pot circula acum mult mai “liber”, punând probleme serioase de securitate. Lipsa tehnologiei și a infrastructurii potrivite devine o problemă serioasă.
În acest context, una dintre lectiile pandemiei este legată de importanța cloud-ului în spațiul de lucru actual și în viitor. Probabil că vom auzi din ce în ce mai des expresia “ce nu e în cloud, nu există“. Companiile care au decis să investească în servicii cloud beneficiază de un cost scăzut de acces la ultimele tehnologii, fără investiții majore. În aceste sens, Canon a dezvoltat soluţia Workspace Collaboration, ce le permite angajaţilor să acceseze fişierele, să gestioneze documentele şi să colaboreze cu echipa lor în timp real, oriunde s-ar afla. Tocmai am publicat pe site-ul nostru un ghid, ce poate fi descărcat de aici, și care vine în sprijinul companiilor, le susține în procesul de transformare digitală care nu este unul simplu.
Cum abordează Canon politica de sustenabilitate?
Canon este un partener cu tradiţie în ceea ce priveşte sustenabilitatea, care întotdeauna şi-a atins obiectivele interne şi care a dezvoltat constant produse care să necesite cât mai puţine resurse şi energie. Pe plan intern, ne-am angajat să reducem emisiile de CO2 cu 3% pe an, ajutându-i astfel pe clienţii nostri să creeze birouri mai verzi. În acest moment, am depăşit pragul propus şi am ajuns la o îmbunătăţire de 5%, de la an la an. Toate componentele hardware ale echipamentelor noastre sunt gândite pentru a genera deşeuri minime, cu consum minim de energie şi hârtie. De exemplu, noua gamă de echipamente de birou, Canon imageRUNNER Advance DX a fost îmbunătăţită cu o serie de funcţii care contribuie la politica de sustenabilitate: utilizatorii pot verifica documentele la imprimantă şi pot elimina paginile albe, pentru a reduce consumul inutil de hârtie; capsarea prin modalităţi prietenoase cu mediul a redus cantitatea de capse metalice acolo unde a fost posibil, facilitând reciclarea; consumul de energie este redus la minim, datorită modului “sleep” avansat care este şi mai eficient decât în trecut. Soluţiile software Canon, precum platforma uniFLOW, ajută companiile să lucreze mai inteligent, pentru a reduce consumul de resurse. De exemplu, adminstratorii de rețea pot introduce reguli personalizate la nivel de utilizator pentru imprimare alb/negru sau color și pot seta imprimarea automată față-verso, consumând astfel mai puţină hârtie.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz