BizRemote by certSIGN Stiri

Peste 70% dintre CFO sunt îngrijorați cu privire la impactul crizei coronavirus

23 apr. 2020 2 min

Peste 70% dintre CFO sunt îngrijorați cu privire la impactul crizei coronavirus

Reading Time: 2 minute

Aproape trei sferturi (73%) dintre directorii financiari sunt foarte îngrijorați cu privire la impactul crizei coronavirus asupra activității companiilor, majoritatea (80%) estimând o scădere a veniturilor.

Pentru atenuarea efectelor crizei generate de pandemie, principala prioritate a directorilor financiari este ținerea costurilor sub control, 65% dintre aceștia plănuind să amâne sau să anuleze investițiile și aproape jumătate (48%) vor revizui planurile de finanțare, după cum arată rezultatele sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse. Doar 5% au arătat că nu au în vedere nicio acțiune financiară ca urmare a COVID-19.

Ionut Simion Country Managing Partner PwC Romania

„În acest mediu complet nou și incert, sunt necesare decizii tactice și de cele mai multe ori complicate. Multe companii au petrecut primele săptămâni ale crizei asigurând protecția angajaților, examinând planurile de continuitate și instituind centre de comandă pentru criză. Problemele legate de lichiditate determină multe companii să ia în considerare șomajul tehnic, reducerea costurilor și a investițiilor. Principala preocupare rămâne, în acest context, menținerea locurilor de muncă până când va fi depășit vârful crizei și vor putea fi aplicate programe de relansare a activității”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Aproape jumătate dintre cei chestionați (45%) intenționează să apeleze la programele de sprijin guvernamental. Cele mai frecvente tipuri de sprijin pe care le iau în considerare sunt amânarea plății impozitelor și prelungirea termenelor pentru declarațiile fiscale.

În ceea ce privește forța de muncă, directorii financiari din toate țările se așteaptă la o serie de consecințe pentru angajați: 42% dintre respondenți se așteaptă să introducă șomaj tehnic în luna următoare, iar 28% anticipează concedieri. Mai mult de jumătate (56%) dintre respondenți consideră că organizația lor ar putea reveni la activitatea obișnuită („business as usual”) în termen de trei luni, în cazul în care criza ar fi încheiată astăzi.

În topul preocupărilor directorilor financiari se află recesiunea globală (71%), impactul financiar asupra operațiunilor companiei (70%), reducerea consumului (39%), probleme în lanțul de aprovizionare (31%) și efectele asupra forței de muncă/reducerea productivității (30%).

Foto: © Wirestock | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: