Peste 500.000 de persoane vor fugi din Afganistan până la finalul anului
Reading Time: 2 minuteStrămutările forțate vor accelera în Afganistan, afectând 500.000 de persoane care vor părăsi diferite provincii în căutare de adăpost până la sfârșitul acestui an, potrivit unor estimări ale organizației umanitare World Vision.
Organizaţia umanitară internațională World Vision avertizează că nenumărați copii vulnerabili din Afganistan vor plăti cu viața pe măsură ce vor fi înghițiți de conflict. Cu o viteză terifiantă, teritorii după teritorii cad sub controlul altor forțe, școlile sunt închise, alimentele dispar, iar numărul celor forțați să se refugieze crește. Copiii și familiile lor se ascund sau fug, în vreme ce li se refuză accesul la drepturi fundamentale.
Cifrele sunt șocante. Aproape jumătate din populație – 18,4 milioane de persoane (din care 8,2 milioane de copii) – au avut nevoie de asistență umanitară și de protecție în 2021, iar numărul lor este în creștere. Peste 30% din populația afgană (respectiv 12,2 milioane de persoane) se confruntă cu o criză alimentară acută. Se preconizează că strămutările forțate vor accelera, afectând 500.000 de persoane care vor părăsi diferite provincii în căutare de adăpost până la sfârșitul acestui an. Pandemia continuă să se agraveze, iar măsurile de prevenție lipsesc. Într-o țară cu o populație de aproape 40 de milioane de persoane, până în prezent au fost raportate doar 139.051 de cazuri de COVID-19 și 6.098 decese din februarie 2020.
„Teama și vulnerabilitățile de tip extrem au ajuns la cote-record, iar copiii sunt expuși unui risc crescut de violență, abuz și exploatare. Familiile care se luptă deja să supraviețuiască sărăciei provocate de acest conflict, unei secete devastatoare și efectelor pandemiei de COVID-19 recurg acum la cele mai disperate măsuri de protejare a copiilor, inclusiv căsătoriile juvenile. Istoria a demonstrat că rezistența și tăria poporului afgan sunt extraordinare. Dar și acestea au limite. Acum, afganii sunt în situația cea mai vulnerabilă și nu îi putem abandona” spune Asuntha Charles, director World Vision Afganistan.
World Vision solicită ca toate părțile implicate în conflict să pună copiii vulnerabili pe primul loc. Dreptul internațional umanitar trebuie respectat, iar viața copiilor afgani, a familiilor lor și a comunităților trebuie să fie prioritară. Comunitatea internațională trebuie să își mențină prezența pe teren pentru a preveni o catastrofă umanitară fără precedent. Este nevoie de angajamente suplimentare pentru un sprijin financiar crescut și susținut, pentru implicarea la nivel diplomatic, asumarea responsabilității la nivel internațional față de găsirea de soluții durabile și protejarea drepturilor copilului.
„Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreptă către Afganistan, către colegii noştri din World Vision şi întreaga populaţie extrem de greu încercată. Este o tragedie ce se întâmplă, o durere fără margini. Urmează o perioadă cruntă pentru această ţară, iar tot ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani par a fi doar încercări eşuate. Copiii Afganistanului suferă. Ce se întâmplă în Afganistan este o dovadă a faptului că impunerea unor valori și principii, doar prin fortă, fie ea și militară, nu construiește o societate în care să primeze democrația și libertatea. Este nevoie de colaborare, de înțelegere, de efort și de integrare a acestor valori de către societatea respectivă. Avem nevoie de solidaritate mai mult ca niciodată”, a declarat Mihaela Nabăr, director World Vision România.
În ultimii 20 de ani, printr-o serie de proiecte umanitare holistice și integrate care promovează schimbarea și contribuie la bunăstarea oamenilor, World Vision s-a pus în slujba copiilor, a familiilor și a comunităților din Afganistan. În fiecare an, peste 488.600 de copii și adulți beneficiază de programele World Vision Afganistan, care activează în prezent în patru provincii și orașe din țară.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz