Peste 50% dintre români nu au fost la stomatolog în ultimii 2 ani
Reading Time: 3 minuteAbsența urgențelor dentare și teama de tratamentele stomatologice sunt motivele care i-au ținut pe pacienți departe de cabinetele stomatologice în ultimii doi ani, teama de infectare cu coronavirus fiind pe ultimul loc atunci când pacienții au luat decizia de a solicita o programare la medicul stomatolog.
Dintre cei care au urmat tratamente stomatologice în perioada pandemiei, doar 15% s-au uitat la statistica zilnică a cazurilor de îmbolnăvire.
În schimb, doar 4% dintre cei care nu au trecut pe la cabinetul stomatologului în această perioadă au motivat teama de coronavirus. Absența urgențelor dentare, pentru 54% dintre pacienți, sau teama de tratamentele stomatologice, în proporție de 26%, sunt motivele care i-au ținut pe pacienți departe de cabinetele stomatologice în ultimii 2 ani. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu, care a analizat comportamentul populației din urbanul mic privind accesarea serviciilor stomatologice în perioada pandemiei.
De 3 ori mai mulți pacienți la stomatolog în 2021
Fiind întrebațicând au fost ultima dată la stomatolog, 50% dintre cei chestionați au răspuns că au efectuat ultima vizită în 2019, înaintea începerii pandemiei, 12% au mers la stomatolog în 2020, în timp ce procentul acestora a crescut la 38% în 2021, al doilea an al pandemiei.
În privința motivelor pentru amânarea vizitei la medicul stomatolog, 54% dintre persoanele chestionate au susținut că nu au avut o problemă dentară care să solicite o programare, iar 26% au recunoscut faptul că le este teamă în general de tratamentele stomatologice. Doar 4% au menționat teama de infectare cu noul coronavirus, iar restul de 16% au invocat diverse alte motive.
Dintre pacienții care s-au adresat cabinetelor dentare în perioada pandemiei, 49% au spus că situația pandemică nu a contat în decizia de a urma un plan de tratament stomatologic, iar alți 36% au avut o urgență stomatologică care necesita tratament, situația pandemică fiind astfel pe plan secundar. Totuși, 15% dintre pacienți au luat în considerare numărul scăzut de cazuri de COVID-19 la nivel național, atunci când și-au programat o consultație.
„Românii încă nu au o cultură a prevenției medicale, iar acest aspect este evidențiat de statisticile la nivel european, care ne situează la coada clasamentului în ceea ce privește numărul de consultații la medicul stomatolog, cu mai puțin de o consultație pe an, în timp ce media UE este de 1,2 consultații/persoană. Pe de altă parte, cred că pandemia a determinat mulți pacienți să realizeze cât de important este să mergi la stomatolog la timp și să nu mai amâni tratamentele. În toată această perioadă, în clinicile dr. Ardeleanu ne-am bucurat de un grad de adresabilitate mai mare decât ne așteptam, atât din partea pacienților care aveau tratamentele începute înainte de pandemie, cât și din partea pacienților noi. Conceptul clinicilor pune accentul pe dezvoltarea serviciilor de stomatologie în orașele mici, plecând de la servicii specializate pentru copii – pedodonție, la tratamente complete pentru adulţi”, a declarat Dr. Virginia Ardeleanu, fondator și CEO al Clinicilor Dentare Dr. Ardeleanu.
Durerea de dinți, principalul motiv de programare la stomatologie
Când a venit vorba de scopul vizitei recente la stomatolog, 41% dintre pacienți au menționat o urgență stomatologică, 34% s-au programat pentru a trata o problemă stomatologică mai veche (pe care o aveau de 2-3 ani), în timp ce ponderea celor programați pentru un control de rutină a fost de doar 15%. Restul de 10% dintre pacienți s-au prezentat la clinică pentru a-și finaliza planul de tratament început.
În ceea ce privește următoarea vizită la dentist, 77% dintre respondenți plănuiesc să își continue planul de tratament în perioada următoare pentru a-și rezolva problemele dentare existente, 18% au susținut că vor reveni peste 6 luni la controlul periodic, iar 5% au afirmat că probabil vor aștepta să scadă numărul de cazuri de COVID-19 sau să treacă pandemia, pentru a se simți mai în siguranță.
Cabinetele stomatologice, văzute ca un mediu sigur împotriva infectării
Referitor la locul care prezintă cel mai mare risc de a contacta noul coronavirus, 63% consideră că acesta este locul de muncă, în timp ce 29% au ales ca răspuns întâlnirile cu prietenii sau familia. Doar 8% sunt de părere că acest risc este ridicat în timpul vizitei la medic, inclusiv la stomatolog. În opinia majorității respondenților (83%), riscul de infectare cu COVID-19 în cabinetele dentare este minim, deoarece cabinetele sunt dezinfectate constant, 14% sunt de părere că posibilitatea de infectare este medie, deoarece există un flux permanent de pacienți și doar 3% consideră că această posibilitate este crescută, deoarece echipa medicală lucrează îndeaproape de pacient.
Distribuția geografică a unităților stomatologice la nivel național indică un număr crescut în regiunea București-Ilfov, fiind urmat de regiunea Nord-Vest. Cel mai scăzut număr de unități stomatologice se regăsește în regiunea Sud-Vest. Rețeaua Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu deține 3 clinici operaționale în Oltenița, Giurgiu și București, iar a patra clinică urmează să fie lansată în Călărași, anul acesta. Investiţia medie într-o clinică se ridică la circa 200.000 de euro.
Foto: © Aliaksandr Barouski | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz