Stiri

Peste 50 de noi cluburi de coding pentru copii

19 ian. 2022 4 min

Peste 50 de noi cluburi de coding pentru copii

Reading Time: 4 minute

În acest an, Fundația Progress va înființa cel puțin 50 de noi cluburi CODE Kids, pe lângă cele 150 deja existente. În cluburi se pot înscrie grupuri de minim șapte copii care doresc să învețe programare gratuit.  

CODE Kids FEST, evenimentul de IT și STEM organizat de Fundația Progress, în cadrul programului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, a reunit la finalul anului trecut 13 echipe din 10 județe, formate din 72 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. În competiție s-au înscris 580 de participanți din toate regiunile României și au fost oferite premii în valoare de 10.000 de lei.

Premiul CODE Kids FEST 2021 a fost câștigat de trei copii din județul Tulcea, cu un dispozitiv inteligent de irigare în sere. Celelalte proiectele premiate au fost un stup inteligent și un sistem de transport inteligent pe bază de energie stocată sub formă de aer comprimat pentru propulsie. 

La 1 februarie începe o nouă rundă de înscrieri în cluburile de programare CODE Kids, deschise oricărui grup de minim șapte copii care doresc să învețe programare gratuit. Cluburile CODE Kids dezvoltă competențele digitale și STEM ale copiilor, îi învață să aibă un rol activ în societate și le dau speranța într-un viitor mai bun. 

„Noi, Fundația Progress, implementăm soluții care cresc calitatea educației în România și îi ajută pe copii să-și formeze competențe utile în viață și în carieră. La CODE Kids, copiii își dezvoltă competențele digitale și STEM și, mai ales, dezvoltă soluții practice pentru comunitatea lor. Iar pentru a face asta, trebuie să fie preocupați de problemele comunității, să le discute cu ceilalți oameni, cu alți copii, cu familiile lor.

Copiii sunt foarte motivați de aplicabilitatea practică a soluțiilor lor, ceea ce le crește implicarea și tonusul intelectual. Proiectele pe care le dezvoltă le stimulează gândirea practică, creativitatea, capacitatea de inovare, gândirea laterală, abilitatea de a menține legături interumane. În plus, copiii își dezvoltă abilități de leadership și de lucru în echipă, abilități de prezentare a unui proiect, capătă încredere în sine și, foarte important, adeseori își schimbă profesia pe care vor s-o practice mai departe, pentru că văd mai multe opțiuni pentru viitorul lor.”

Dr. Camelia Crișan, CEO Fundația Progress 

CODE Kids FEST 2021

Pe podiumul virtual al Târgului Național de Știință și Tehnologie pentru Copii, CODE Kids FEST 2021, au urcat trei echipe din Tulcea, Vâlcea și Brașov, cu proiecte digitale care propun soluții la probleme din comunitatea lor în domenii precum sănătate, educație, mediu, transport sau agricultură. 

Locul I și Premiul de Popularitate au mers către echipa Cerna’s Coders, din comuna Cerna, județul Tulcea. Lucian, Marius și Luiza au conceput Smart Irrigation V2, un proiect care vine în sprijinul agricultorilor care cultivă plante în sere. Proiectul este compus dintr-un sistem de udare automată, bazat pe un senzor de umiditate care este introdus în sol și o pompă de apă care se declanșează în momentul în care senzorul trimite semnalul că solul are nevoie de apă. Juriul a apreciat proiectul lor ca fiind unul de impact și cu aplicabilitate imediată. În plus, copiii au primit și prima cerere pentru produsul dezvoltat, de la un localnic care își dorește sistemul Smart Irrigation în solariul propriu. Urmărește proiectul aici.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul Bee-FRIENDLY, un stup inteligent, creat de echipa Wizards CODE Club Pietrari, Județul Vâlcea, formată din nouă copii și coordonată de Crina Popescu, bibliotecar Biblioteca Comunală Pietrari. Prin acest sistem, membrii proiectului își propun să crească nivelul de conștientizare asupra importanței albinelor pe Pâmânt și a protejării lor și a ecosistemului. Din acest motiv au creat un stup prietenos cu albinele, dotat cu senzori precum: un senzor PIR care va detecta când un animal dăunător (șoarece, pasăre) va încerca să intre în stup; un senzor de picături care atenționează cu privire la începerea ploii în zona de cules în care e poziționată stupina și la mutarea acesteia, dacă este cazul și un servo-motor care actionează urdinișul. Urmărește proiectul aici

Câștigătorii locului al treilea sunt copiii de gimnaziu din Echipa RoboGeții, de la Academia de Informatică Brașov, cu proiectul Overloop. Aceștia au impresionat cu prezentarea lor în limba engleză a unui sistem de transport modern, inteligent, care nu are nevoie de motor, baterii sau șofer și care folosește energie curată, neconvențională, stocată sub formă de aer comprimat pentru propulsie. Problemele pe care membrii vor să le rezolve sunt poluarea și emisiile de carbon care distrug natura. Vezi proiectul aici

Un premiu special, constând în sesiuni de mentorat, au primit din partea Girl Up România și 10 fete participante la CODE Kids FEST 2021, pentru a-și continua cariera în domeniul științei și tehnologiei.

Pentru premiile puse în joc de Cavaleria Hub (partener eveniment) și George Buhnici au concurat și alte zece proiecte interesante dintre care amintim: o șapcă AntiCovid creată de echipa CODE Kids din Sarichioi, Tulcea; un semafor vesel pentru evitarea accidentării elevilor din comuna Talzău, județul Neamț; un Joystick pentru oameni cu dizabilități propus de coderii din Copalnic Mănăștur; un sistem de monitorizare a energiei electrice. 

Dincolo de proiectele realizate de copii, concursul a inclus ateliere de lucru și discuții pe subiecte actuale despre tehnologie, robotică și programare. La eveniment au participat speakeri cu experiență în domeniile IT și STEM: Augustin Jianu – Antreprenor, fost Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Vlad Măcelaru – Ambasador CODE Kids România, Co-Founder Clark, George Buhnici – Jurnalist, Luisa Roșu – Director I-STEM Education Initiative, Universitatea din Illinois.

Începând cu 1 februarie, copiii care doresc să învețe programare gratuit se pot înscrie în cluburile CODE Kids la adresa de e-mail codekids@progressfoundarion.ro.

Fundația Progress este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 1996 în județul Bistrița- Năsăud. Organizația desfășoară inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le dezvoltă apoi la nivel național. Fundația utilizează bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge mai ales la persoanele marginalizate. Din martie 2016, Fundația Progress este membră al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND).

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: